x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O solutie - Pe biciclete, frati bucuresteni!

O solutie - Pe biciclete, frati bucuresteni!

de Monica C. Andrei    |    21 Sep 2006   •   00:00
O solutie - Pe biciclete, frati bucuresteni!

Prefectul Mioara Mantale a gasit solutia traficului infernal din Bucuresti: mersul cu bicicleta. Numai ca e o problema. Bucurestiul n-are benzi pentru biciclisti.

S-a zis cu traficul infernal din Bucuresti. Prefectul Mioara Mantale a gasit solutia magica: mersul cu bicicleta, doar e saptamana mobilitatii, care coincide si cu Sommet-ul Francofoniei. Numai ca e o problema. Bucurestiul n-are benzi pentru biciclisti, exceptie facand cea din fata Primariei Capitalei. Poate rolele ar fi o solutie?

Prefectul Capitalei, Mioara Mantale, a declarat ieri ca bucurestenii ar trebui sa-si lase masinile acasa si sa foloseasca bicicletele si transportul in comun! "Sper sa sensibilizam autoritatile in acest sens, sa putem circula si noi cu bicicleta pe o ruta special amenajata. Ii incurajez pe toti bucurestenii sa se deplaseze cu mijloace de transport in comun", a spus Mioara Mantale. Ea le-a recomandat bucurestenilor mersul pe jos si mijloacele de transport in comun care utilizeaza energia electrica, mai ales in saptamana mobilitatii europene (15-22 septembrie), pentru a reduce poluarea mediului si pentru a fluidiza traficul din Bucuresti. "Trebuie sa facem miscare, sa protejam mediul, recomand tuturor locuitorilor Capitalei mersul pe jos, mersul pe bicicleta, cat si folosirea tramvaielor si a troleibuzelor. Asa voi face si eu la 22 septembrie", a adaugat Mantale.

Asa-zisa saptamana a mobilitatii coincide si cu Sommet-ul Francofoniei, asa ca recomandarile doamnei prefect ar trebui urmate si de presedintele Traian Basescu si invitatii sai de onoare. Cu o bicicleta sau cu o pereche de role poate presedintele Frantei, Jacques Chirac, ar putea ajunge mai repede la dezbaterile oficiale.

PROMISIUNI. In urma cu 6 ani, primarul general de atunci, Traian Basescu, a inceput o campanie de asfaltare a marilor bulevarde. Printre declaratiile pompoase de la vremea respectiva se afla si cea referitoare la amenajarea unor benzi speciale pentru biciclisti, asemanatoare celor din Capitalele europene. N-a fost facuta decat o singura pista in fata Primariei Capitalei pe Bulevardul Regina Elisabeta.

"Ca sa fiu sincer, nu sunt spatii pentru piste de biciclisti pe marile artere de circulatie. Practic, n-ai unde sa le faci. Nu sunt locuri nici pentru a parca masina, dar pentru biciclete. Bucurestiul a fost construit pentru traficul din anii ’50, cand circulau doar 30.000 de masini, acum sunt peste un milion, poate doua", ne-a spus Razvan Murgeanu, viceprimarul general al Capitalei.

INTERZIS. Dupa ce Basescu n-a reusit sa faca decat o singura pista pentru biciclisti, consilierii generali impreuna cu Politia Rutiera au interzis, culmea, circulatia bicicletelor prin centrul orasului. Motivul a fost unul arhicunoscut: cozile de masini care se formeaza de-a lungul inelului principal. Dupa cateva proteste ale biciclistilor, decizia a fost anulata.

IN EUROPA
Biciclistii sunt o constanta pe strazile oraselor europene. Fie ca sunt imbracati sport sau la costum si cravata, biciclistii poarta casti de protectie si alte accesorii care sa ii fereasca de accidentari grave. Insa cel mai important detaliu care ii tine departe de accidente sunt benzile care le sunt rezervate in trafic. Aceste culoare speciale amplasate pe carosabil sau pe trotuare sunt respectate atat de conducatorii auto, cat si de pietoni. Deprinderea de a circula cu bicicleta a dus si la ampalsarea unor spatii de "parcare" in fata magazinelor, a hotelurilor, a institutiilor de invatamant. Ai unde sa-ti lasi bicicleta chiar si in incinta institutiilor europene de la Bruxelles si Strasbourg. Mai mult, la Viena ai posibilitatea sa te plimbi o zi intreaga cu o bicicleta pusa la dispozitie de catre Primarie contra unei sume modice, la nivelul celei pe care o achiti pentru a folosi caruciorul de cumparaturi in unele supermarket-uri. (I. Cristea)

Arta si limba engleza de Zilele Capitalei

Foarte multi oameni merg pe foarte multele trotuare si se benocleaza distrat la foarte multele afise puse pe foarte multii pereti. Cel putin aici, in centru, gasesti un afis pentru orice stift, mai ales ca inca nu s-a terminat cu promotiile. Dar, ce-i drept, promotiile isi traiesc acum ultimele zile.

Daca promotiile se zbat in ghearele mortii si daca frunza rugineste in vii si daca randunelele-au plecat si daca pustii sunt lanuri si campii, asta devine ca inseamna ca acuma, pe sfarsitelea de septembrie, 20 septembrie, 21, 22, 23 si 24, sunt Zilele Bucurestiului, manifestare care cere in mod obligatoriu o oarecare atentie din partea bucurestenilor (y compris pe cea a bucurestenizatilor). Locul de desfasurare a actiunii: plenipotentiara Piata Sf. Anton (foto), locul in care dimensiunea religioasa a cetateanului urban (vezi biserica) se prelungeste imund cu inclinatiile bahice ale acestuia (vezi Hanul lui Manuc si alte baruri din zona). Acum, cu ocazia fericitului eveniment urbanistic (547 de ani), aceste doua dimensiuni se vor mai prelungi cu alte cateva, cum ar fi: aplecarea catre frumosul artistic virgula aaa punct.

ARTA. Intelegem prin "frumos artistic" acele manifestari stradale, spontane de-a dreptul, in care oamenii se apleaca tocmai inspre esteticul acesta, cum ar veni. Teatru (Eug"ne Ionesco), muzica ("Trei Parale" si "Pontice"), pictura, dans, literatura e-ti-ci.

INGLIS LENGUIGI. O turista englezoaica taie Piata Sf. Anton si intra intr-un magazin alimentar, dupa ce se opreste doua secunde in fata unei vitrine cu pantofi de toamna. Spune frumos "buna ziua" in engleza, dupa care, fara sa mai astepte raspunsul, se intereseaza de cortul instalat de Arcub mai jos, in piata. Vanzatoarea ii explica pe romaneste, dupa ce se scuza ca nu stie engleza. Englezoaica nu pricepe nimic si-i spune in engleza ca nu pricepe nimic. Vanzatoarea repeta in romaneste ca nu stie engleza, isi cere scuze, dupa care incepe sa-i spuna ca sunt "Zi-le-le"... repeta... zi-le-le (ca la oligofreni repeta vanzatoarea) Bu-cu-res-tiului. Apoi inca si mai rar "Zilele Bucurestiului". Turista cere un strugure. Turista pleaca. Bucurestiul ramane. (Luiza Lupu)
×
Subiecte în articol: observator bicicleta