Numeroşi oameni de toate vârstele s-au oprit şi luni, la Palatul Regal, unde au depus flori şi au aprins candele şi lumânări, în memoria regelui Mihai.
"Monarhia a însemnat pentru România saltul de la Evul Mediu la societatea civilizată modernă, am sărit direct de la arătură la tren şi către industrializare, către instituţii europene moderne, către democraţie, independenţă, regat şi România Mare, nişte realizări extraordinare care au jalonat parcursul modern al României", a declarat un inginer din Craiova, care s-a oprit cu familia la Palatul Regal, pentru a-i aduce un ultim omagiu regelui Mihai.
Ion Gavrilescu, 61 de ani, licenţiat în horticultură şi drept, a adăugat că, dacă regele ar fi fost şef al statului după 1990, România se reîntregea paşnic şi "toate cancelariile europene ne-ar fi deschis uşa".
"Mihai de România era un exponent al democraţiei în sensul autentic, el îşi iubea în egală măsură toţi cetăţenii şi ar fi susţinut democratizarea, progresul ţării, nu ar fi căzut în patimi politice pentru că s-a văzut că în comparaţie cu tatăl lui (n.r. Carol al II-lea) a fost un om echilibrat, pentru echidistanţă, democraţie, moralitate şi pentru dragostea de oameni. Deoarece el însuşi a suferit şi a văzut ce înseamnă să fii om simplu, să munceşti, să-ţi câştigi pâinea pentru ziua de mâine", a opinat vorbitorul.
Virgiliu Popa, 77 de ani, de profesie inginer, a spus că regretă dispariţia fostului suveran şi a venit cu gândul la bunicii şi străbunicii săi care au trăit "în altfel" de ţară, care în ansamblul ei a avut sub regi oameni "responsabili şi iubitori de ţară".
"Trăind momentele de acum, când există altă mentalitate, transpare iresponsabilitate, incompetenţă sau chiar prostie, ceea ce nu este un simptom pentru vremurile care vin. Sunt probleme din ce în ce mai grele şi oameni care să le rezolve lipsesc sau refuzăm să-i punem în fruntea ţării", a afirmat vorbitorul.
Sorin Moldoveanu, un tânăr antreprenor, a făcut mai multe fotografii cu spaţiul din faţa Palatului Regal, plin de flori, coroane, candele aprinse şi mai multe portrete ale regelui Mihai, dezvăluind că le va trimite şi părinţilor lui care locuiesc în străinătate.
"A lipsit mult din ţară, este drept. Am făcut nişte fotografii, este doar un bun prilej de rămas bun şi o să le trimit mai departe părinţilor care sunt în afara ţării, să vadă ce se întâmplă. Toată familia a avut o înclinaţie pentru aceste valori, în special pentru un sistem politic care să lucreze pentru binele întregii societăţi", a menţionat tânărul.
Printre cei care s-au oprit la Palatul Regal s-a numărat şi Frosa Dobrescu alături de nepoata ei, afirmând că a venit pentru a cere "iertare regelui pentru poporul român".
"Istoria acestei ţări ar fi putut să fie altfel. A depins de noi şi nu am făcut nimic, acesta este regretul cel mare. Şi am venit mai mult să cer iertare regelui pentru poporul român. Regele Mihai a fost un om blând, onest, păcat că a trebuit să stea atât de departe de ţară atâţia ani de zile. Pe fetiţă am dus-o şi la Cotroceni, am lucrat acolo ghid, şi ea ştie ceva despre regina Maria şi acum i-am spus că regele Mihai a fost nepotul reginei Maria. Ea îmi spunea că regele o să se întâlnească acolo unde va pleca cu părinţii lui, cu soţia, cu bunica lui. Sunt convinsă că peste nişte ani îşi va aminti", a dezvăluit Dobrescu. AGERPRES