x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

27 Feb 2007   •   00:00
14:12 - ACTIUNE BUCURESTI. Prefectura si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Dealu Spirii" au demarat proiectul "Saptamana Protectiei Civile".
BUZAU. O retea de falsificatori de carduri care actiona in sase judete a fost anihilata de politistii de la Crima Organizata. (M.B.)
14:17 - EXPLOZIE
RESITA. Un apartament din oras a fost zguduit de o explozie . Femeia care locuia acolo, o pensionara de 75 de ani, a vrut sa-si faca o cafea si a uitat robinetii de la aragaz deschisi. Deflagratia a distrus tot ce era sticla in casa si a scos usile din tocuri. Batrana a fost ranita usor. (Mircea Bogdan)
CONSTANTA. Jandarmii au intervenit la Colegiul Tehnic Tomis pentru a "calma" un tanar ce incepuse sa injure profesorii. Elevul de 16 ani, care este repetent si deranjeaza frecvent orele, nu a putut fi linistit de cadrele didactice. Oamenii legii l-au amendat pe copilul problema.

TARGU-MURES / Operatie pe cord in premiera
Doi barbati, in varsta de 46 si 67 de ani, au fost supusi unei operatii pe cord, printr-o metoda noua, implicand celule stem. Interventia a avut loc la Clinica de Cardiologie din Targu-Mures, dupa ce pacientii au suferit un infarct miocardic. Echipa de medici condusa de seful sectiei de Cardiologie, profesorul Benedek Imre, a prelevat celule stem din maduva pacientilor, pe care le-au transplantat in muschiul miocardic. In prezent, pacientii sunt sub supraveghere medicala. (Raluca Cret)

BRASOV - Miting de amploare la Prefectura
Protestele sindicalistilor din marile uzine brasovene au continuat ieri cu un miting de amploare, in care peste 3.000 de angajati de la Tractorul, Rulmentul Brasov si Nitramonia Fagaras au scandat impotriva Guvernului. Protestatarii au marsaluit prin oras pana in fata Prefecturii, au purtat un sicriu si au aprins lumanari simbolizand "moartea" celor trei intreprinderi, aflate in prezent in proces de lichidare judiciara. Sindicalistii au inceput sa se retraga de pe strazi dupa-amiaza, cand o delegatie a fost primita de prefectul Aurelian Danu. (Libiu Mateescu)

TALHARIE - Batrana bagata in spital de copii
Trei copii cu varste intre 11 si 13 ani au fost prinsi de politisti in timp ce jefuiau o batrana de 93 de ani, in fata unei manastiri din Capitala. Pentru o sacosa in care avea mai multe bunuri si 36 de lei, batrana a fost agresata si a ajuns la spital cu mai multe leziuni. Minorii batausi, care se afla in abandon scolar, au fost predati familiilor si sunt cercetati pentru talharie, potrivit Politiei Capitalei. (L. Florea)

TALOANE VECHI - Mii de masini risca sa fie radiate
Proprietarii de masini care nu si-au preschimbat certificatele de inmatriculare de tip vechi mai au cateva zile pentru acest demers. Incepand cu 6 martie, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare va radia din oficiu autovehiculele care nu au inca taloane dupa modelul nou. Politistii bucuresteni se asteapta la cozi interminabile, intrucat termenul limita, anuntat in 2006, se apropie, iar numarul ghiseelor si puterea de absorbtie a cererilor este cu mult mai mica. In Capitala, peste 100.000 de autovehicule ar putea fi radiate in aceste conditii, potrivit NewsIn.

FINANTARE - Ambulanta SMURD, de la contribuabili
SMURD Bucuresti va fi dotat din martie cu o noua ambulanta moderna, dotata cu echipamente medicale de ultima generatie. Autospeciala va fi achizitionata din procentul de doi la suta redirectionat din impozitele platite de locuitorii Capitalei la bugetul de stat, transmite Mediafax. Aproximativ 3.800 de bucuresteni au donat in 2006 peste doua miliarde de lei vechi pentru programul "2% pentru Bucuresti", initiat de Prefectura Capitalei impreuna cu SMURD. "Campania arata simtul civic si faptul ca cetateanul poate, in mod democratic, sa exercite un drept al sau asupra statului", a declarat medicul Raed Arafat, coordonatorul SMURD.

"ROCADA" - Schimbari in conducerea Romsilva
Directorul general al Regiei Nationale a Padurilor (RNP) Romsilva, Simion Maftei, a demisionat, ieri, invocand motive personale. In locul lui, la conducerea RNP a fost delegat pentru 60 de zile Dan Ioan Aldea, seful Directiei de Fond Forestier a Regiei. Iar Maftei va prelua functia lui Aldea. "Am considerat ca trebuie sa-l las pe ministrul Agriculturii Dan Motreanu, sa faca echipa cu cine doreste", a declarat Maftei. El a precizat ca in general s-a considerat ca "a fost adus de Gheorghe Flutur". (F.Z.)

TRIBUNALUL ARGES - Gabriel Bivolaru a iesit din puscarie
Fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru (foto) a fost eliberat conditionat, dupa ce a ispasit trei ani din condamnarea de cinci ani primita pentru devalizarea BRD cu 2.200 de miliarde lei vechi. Tribunalul Arges a respins ieri recursul procurorilor impotriva eliberarii lui Bivolaru inainte de termen si a dispus punerea in libertate imediata a condamnatului. Potrivit rapor0tului comisiei de la Penitenciarul Colibasi, fostul parlamentar a fost un detinut model si muncitor. Potrivit documentului, executarea pedepsei ar fi expirat la 31 martie 2009. (M. Pasa, E. Cristea)

RETROCEDARI - Familia Sturdza cere despagubiri
Mostenitorii familiei Sturdza vor cere statului roman despagubiri in valoare de 65 de milioane de euro, pentru neretrocedarea unui teren de 65 de hectare din intravilanul orasului Constanta. Urmasii familiei Sturdza acuza ca autoritatile locale constantene au refuzat intentionat sa aplice decizia instantei referitoare la punerea in posesie a terenului.

SANATATE - Premierul a dat termen CNAS
Bugetul sanatatii pe 2007 este unul record, dublu fata de 2004, dar care nu se reflecta in rezultatele obtinute in acest domeniu, avertizeaza premierul Calin Popescu Tariceanu. 1 septembrie este data-limita pana cand CNAS trebuie sa-si informatizeze activitatea. Premierul a mai anuntat ca la CNAS va fi efectuat un audit pentru a analizarea modului de gestionare a bugetului.

CSM - Cinci candidati pentru CEDO
Au fost depuse cinci candidaturi pentru functia de judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), din care Guvernul va desemna trei, a informat ieri CSM. Acestea sunt profesor univ. dr. Corneliu Birsan (actualul judecator roman la CEDO), judecatorii Constantin Branzan si Gheroghe Buta, ambii de la instanta suprema, conf. univ. dr. Ionel Olteanu, avocat in Baroul Bucuresti, si judecatorul international Tudor Pantaru, presedinte al Camerei Speciale a Curtii Supreme din Kosovo. (Violeta Fotache)

DEZBATERE - Locuri prea putine in gradinite
Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, s-a intalnit ieri cu reprezentanti ai Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti pentru a analiza situatia crizei de locuri pentru prescolari in gradinitele din Capitala. Reprezentantii MEdC si cei ai ISMB trebuie sa determine necesarul de locuri in gradinite, dar si sa stabileasca modalitatile de solutionare a acestei probleme. Potrivit estimarilor ISMB, 10.000 de prescolari nu vor putea fi inscrisi la gradinita in aceasta toamna.

CAPITALA - Nu mai este greva la metrou
Sindicalistii de la Metrorex au renuntat la declansarea grevei generale, in urma acordului dintre reprezentantii salariatilor si conducerea companiei. Angajatii de la metrou vor primi o crestere salariala de 21%, fata de solicitarea initiala de 30 de procente. La negocierile de aseara a participat si ministrul Transporturilor, Radu Berceanu. In urma acestui acord, circulatia trenurilor de metrou se va desfasura dupa orarul normal.

ELECTRICA - Conditii pentru despagubiri
Electrica nu despagubeste stricaciunile pe care le produce prin caderea curentului la aparatele imprumutate sau pentru care reclamantul nu-si dovedeste dreptul de proprietate, potrivit unui comunicat al sucursalei Bucuresti a Electrica Muntenia Sud. Pentru a avea o sansa, pagubitii trebuie sa faca o reclamatie in termen de cinci zile de la avarie, iar o comisie a societatii sa constate defectiunea. Oricum, Electrica nu despagubeste in bani, ci repara aparatele stricate, insa numai daca acestea sunt omologate. (A. N. Ionescu)

MEDIAFAX FOTO

MARTISOR.Cu trei zile inainte de inceputul calendaristic al primaverii, o imagine de final de iarna a revenit pe strazile bucurestene. Comerciantii de martisoare si-au etalat marfa pe tarabe pentru barbatii care vor sa marcheze, potrivit traditiei, ziua de 1 Martie. Si vanzatorii de ghiocei si alte flori de primavara au un numar crescut de clienti in aceasta perioada
×
Subiecte în articol: observator potrivit