x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OBSERVATOR/Stirile zilei - 18 mai 2004

OBSERVATOR/Stirile zilei - 18 mai 2004

18 Mai 2004   •   00:00

Zilele Vienei la Bucuresti

Evenimentul Zilele Vienei la Bucuresti a gazduit deja o serie de manifestari culturale. Printre acestea se numara si "performing identities", un eveniment interdisciplinar complex care a cuprins un tur de cercetare a orasului, spectacole, un tur audio care a recreat atmosfera Bucurestiului anilor 1919 prin intermediul muzicii si, in sfarsit, un tur media. Dezbaterile din cadrul turului de cercetare a orasului au atins domenii ca arta, teoria artei, antropologia culturala, sociologia si arhitectura si au fost sustinute de specialisti in domeniu. In continuare, bucurestenii se vor putea bucura de un eveniment literar cu participarea a sase scriitori austrieci de succes si care, totodata, se numara printre cei mai renumiti organizatori de manifestari literare din intreg spatiul german. (Miruna Mihalcea)

"Holocaustul in Romania"

La 20 mai va avea loc la Muzeul Memorial al Holocaustului de la Washington simpozionul "Holocaustul in Romania". Cu aceasta ocazie, membri ai Comisiei internationale privind Holocaustul in Romania, create in octombrie 2003, din initiativa presedintelui Iliescu, vor prezenta rezultate ale investigatiilor lor de pana acum. Din comisie fac parte istorici si personalitati publice din Franta, Germania, Statele Unite, Israel si Romania. (Marina Constantinoiu)

Capacele de canal au fost sudate

Toate capacele de canal din Bistrita au fost sudate, in cursul saptamanii trecute, conducerea regiei judetene de apa Aquabis recurgand la aceasta solutie pentru a impiedica furturile de capace, transmite Mediafax. Potrivit directorului regiei judet ene de apa, Ioan Sandru, in zona Avram Iancu din municipiu a fost necesara acoperirea de trei ori a unei guri de canalizare, dar de fiecare data capacele au disparut. Lipsa capacelor punea in pericol masinile care circulau in zona respectiva.

Beraru ramane cu 7 ani de inchisoare

Inalta Curte de Casatie si Justitie a pastrat condamnarea la sapte ani de inchisoare pentru omul de afaceri Sorin Beraru, acuzat ca a incercat sa mituiasca un procuror cu 1,5 milioande de dolari in dosarul privatizarii frauduloase a CI-CO. Prin aceeasi sentinta, magistratii au redus pedeapsa lui Steinberg, complice la darea de mita, de la sase la trei ani de inchisoare, si pentru fostul politist Ion Udangiu, de la patru la trei ani dupa gratii. Pentru ceilalti complici, politistii Romeo Badea si Stefan Botea, au fost pastrate condamnarile initiale de trei, respectiv doi ani de inchisoare. (Miruna Pasa)

Independenta justitiei - o himera

Seful Delegatiei Comsiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a declarat ieri, cu prilejul lansarii oficiale a proiectului de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ca 81% dintre magistratii romani considera ca independenta justitiei in Romania este "inexistenta sau ineficienta ". Acest rezultat a fost stabilit de un studiu preliminar realizat de Ministerul Justitiei. Scheele a subliniat ca principiul independentei justitiei trebuie sa fie in primul rand garantat de legile statului si de CSM ca principal reprezentant al magistratilor. (Miruna Pasa)

3,5 milioane de euro, o inchisoare

Ridicarea in Romania a unui penitenciar care sa corespunda normelor europene ar costa 3,5 milioane de euro, potrivit unei estimari a Ministerului Justitiei din Austria. Suma reprezinta doar a zecea parte din cheltuielile de constructie a unei inchisori in Austria. De aici, ideea partii austriece de a construi in Romania o inchisoare in care sa fie incarcerati romanii care comit infractiuni in Austria. La acest proiect s-ar putea asocia Elvetia, care in aceste zile analizeaza toate datele referitoare la costurile acestuia. Proiectul are ratiuni pur financiare, avand in vedere ca intretinerea unui detinut costa Austria 100 de euro, spre deosebire de numai 10 euro in Romania. Numarul detinutilor romani din Austria este acum de 144, iar in Elvetia, de 28. (Marina Constantinoiu)

Oferta liceelor si scolilor de meserii

Anul acesta, la nivelul Capitalei, numarul total de locuri la clasele a IX-a este de 25.978, Dintre acestea, 19.566 locuri sunt in invatamintul liceal. Majoritatea locurilor la liceu sunt alocate invatamintului de zi, doar 5% fiind rezervate formelor de invatamint seral si cu frecventa redusa. Elevii interesati de locurile oferite de cele 103 licee si scoli de arte si meserii din Capitala sunt asteptati pana la 25 mai la Targul Ofertei Educationale, organizat de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti la Palatul National al Copiilor. (Eugenia Mihalcea)

Ziaristi injurati si amenintati de un om de afaceri

Redactiile a doua publicatii din Targu-Mures au depus ieri plangeri penale la Politie impotriva lui Sorin Terbea, patronul firmei Georgia Grup, cunoscut om de afaceri muresean. El este acuzat ca duminica seara, la Sala Polivalenta, i-a confiscat si aruncat aparatul fotoreporterului Molnar Csaba, care facea fotografii intr-un loc public, si ca a amenitat-o pe ziarista Cora Muntean, care a intervenit pentru a restitui aparatul fotografului. (Mediafax)
×
Subiecte în articol: observator romania