x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OBSERVATOR - Stirile zilei

OBSERVATOR - Stirile zilei

06 Mar 2004   •   00:00
Noua milioane de romance sarbatorite

Mai mult de noua milioane de femei sunt sarbatorite in Romania, de 8 Martie, Ziua Internationala a Femeii. Potrivit Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei, 9.289.161 de femei de peste 18 ani - intre care 957.912 in Capitala - traiau in Romania la 1 martie 2004. De asemenea, diferenta dintre numarul barbatilor si cel al femeilor a scazut considerabil fata de in anii trecuti, dupa ce, o vreme, in Romania s-au nascut mai multi baieti decat fete. Din cei 22,6 milioane de romani, 11.518.620 sunt femei. Practic, numarul femeilor il depaseste pe cel al barbatilor cu numai 500.

Suspendare la fiare vechi

Activitatea in toate centrele de colectare a deseurilor metalice din Mangalia a fost suspendata incepand de joi, de catre primarul localitatii, Zamfir Iorgus, informeaza Rompres. Edilul sef al municipiului a declarat ca a recurs la aceasta masura pentru ca furturile de obiecte metalice din cadrul infrastructurii urbane au atins o cota alarmanta. Zamfir Iorgus a declarat pentru Rompres ca masura luata de primarie nu poate fi interpretata ca o ingradire a liberei initiative sau a activitatilor economice.

Atacati de pittbull, salvati de pompieri

Pompierii au intervenit joi pentru a evacua dintr-un apartament din Timisoara un pitbull ce-si atacase stapanii. Pentru a scapa de pittbull, stapanii se refugiasera in balcon si in baie, informeaza Mediafax. "S-a intervenit cu scara mecanica pentru eliberarea celor doi, care erau sot si sotie, blocati in balcon, respectiv in baie, de teama animalului care i-a incoltit. Barbatul era in balcon, avea sangerari la bratul drept, iar sotia, in stare de soc, muscata si ea, de bratul stang", a declarat reprezentantul pompierilor.

Cadou pentru detinute

Toate femeile care executa pedepse in inchisorile din Romania vor avea parte de suplimente de hrana si dreptul la o vizita cu ocazia zilei de 8 martie. In cursul lunii martie, persoanele mentionate beneficiaza suplimentar de o vizita si un pachet cu alimente pana in 10 kg. Compartimentele de reintegrare sociala realizeaza programe specifice, inclusiv cu sprijinul organizatiilor neguvernamentale, pentru a imbunatati comunicarea detinutelor cu familia si copiii, a declarat directorul general in Directia Generala a Penitenciarelor, Emilian Stanisor.

Elevi tinuti sub cheie

Elevii Liceului Forestier din municipiul Focsani nu au voie sa iasa din curtea liceului in timpul cursurilor, iar poarta acestei institutii este inchisa cu un lacat urias. Conform declaratiilor directorului liceului, Ilie Verdes, decizia de a-i inchide pe elevi a fost luata din cauza faptului ca acestia chiuleau frecvent ca sa fumeze, dar si pentru a-i apara pe acestia de eventuali intrusi. Elevii care sunt prinsi sarind gardul liceului sunt amendati cu 100.000 lei, bani care intra, conform spuselor directorului Verdes, la fondul liceului.

Procurorului acuzat de talharie i s-a interzis sa se apere in presa

Procurorul Janeta Cosmulescu, fost purtator de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj, acuzat de talharie, are interdictie din partea prim-procurorului gorjean Gheorghe Roibu sa dea relatii presei despre plangerea depusa impotriva sa. "Nu am voie sa va mai ofer nici o informatie, nici legata de activitatea Parchetului, nici despre ceea ce s-a scris in presa despre mine. Voi cere acordul procurorului general pentru a organiza o conferinta de presa. Este dreptul meu!", s-a plans procurorul. Incepand de ieri, Janeta Cosmulescu nu mai indeplineste functia de purtator de cuvint al Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj. Procurorul a fost acuzat de talharie de catre Eliza Vaduva, o femeie care a fost implicata in mai multe scandaluri sexuale. (Gabriela Mladin)

Ziaristul maghiar, considerat "instigator" de ministrul Kovacs

Ministrul ungar de Externe, Laszlo Kovacs, este de parere ca activitatea publicistului Zsolt Bayer, care nu a putut intra in Romania zilele trecute, este "instigatoare", relateaza cotidianul "Magyar Nemzet", preluat de Rador. "In calitate de membru al Guvernului ungar, nici eu nu m-as bucura daca cineva ar instiga impotriva tiganilor din Ungaria", a declarat Kovacs, referindu-se la cazul Bayer. Intrarea in Romania a lui Bayer a fost respinsa zilele trecute, pentru ca acesta nu indeplinea conditiile prevazute in ordonanta privind regimul strainilor in Romania si, in plus, nici nu-si declinase calitatea de ziarist. Potrivit unui alt cotidian ungar, "Nepszabadsag", anul trecut, pe 31 mai, la conferinta de la Sfantu Gheorghe a Consiliului Maghiar din Transilvania, Bayer a cerut ca maghiarimea din Transilvania sa ia urgent atitudine impotriva "sovinismului romanesc idiot" si a "politistilor romani tampiti". (Marina Constantinoiu)

×
Subiecte în articol: observator romania