x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Octavian Jurma: Probabil ultima zi din an când toate județele au incidența sub 0,1 la mie

Octavian Jurma: Probabil ultima zi din an când toate județele au incidența sub 0,1 la mie

25 Iul 2021   •   16:00
Octavian Jurma: Probabil ultima zi din an când toate județele au incidența sub 0,1 la mie
Sursa foto: Sursa: Facebook

Epidemiologul Octavian Jurma postează imagini cu incidența oficială a infecțiilor de vineri: „este probabil ultima zi din acest an în care toate județele din România se află cu o incidență sub 0.1 la mie”.

 

Epidemiologul susține că imaginea ar fi putut fi păstrată dacă ne-am fi vaccinat: „Am refuzat însă calea cea ușoară și rațională a vaccinării în masă. Am ales însă calea cea grea și emoțională a infectării în masă. Populismul politic a validat negaționismul și a alimentat antivaccinismul, pecetluind astfel soarta noastră”.

În urmă cu o lună, epidemiologul spunea că șansa reală de a preveni un nou val de infectări se reduce spre zero pe zi ce trece: „În ruleta rusească a pandemiei, Guvernul a pus pistolul pe masă şi te va lăsa să îţi tragi un virus în piept”.

„Tulpina Delta (indiana) infectează şi tinerii mai uşor. Nici această grupa nu e protejată. Şcolile nu se vor deschide în siguranţă dacă profesorii şi elevii/studenţii nu sunt vaccinaţi. În şcolile noastre rămâne obligatorie prezenţa copiilor, nu şi siguranţă lor. Cât de importantă este să avem 50% din populaţie vaccinată? Vedem asta chiar acum, când imunizarea totală prin vaccinare şi infectare este în jurul a 50%. Ne bucurăm azi de reducerea aprope de zero a numărului de infectări şi de revenirea la o viaţă aproape normală, însă singurul mod în care această stare poate poate fi păzită, poate deveni permanentă, este ca şi cei care s-au infectat să se vaccineze pentru a dobândi o imunitate de lungă durata şi la fel de robustă sau chiar mai bună decât cei vaccinaţi. În lipsa, asumată politic, a altor măsuri de limitarea a infecţiilor, valul 4 poate fi prevenit în România doar prin vaccinare. În ruleta rusească a pandemiei Guvernul a pus pistolul pe masă şi te va lăsa să îţi tragi un virus în piept”, afirma Jurma.

 

 

×