Zeci de lucrări de la examenul de Bacalaureat din acest an, notate cu 10 de profesorii gorjeni, nu meritau mai mult de 5, conform reevaluării Ministerului Educaţiei. Printre cei care au primit punctaj maxim, deşi la recorectare s-a constatat că nu meritau notele respective, se numără copii de politicieni şi ai persoanelor publice din judeţul Gorj. Notele lor nu pot fi schimbate, dar profesorii corectori ar putea fi sancţionaţi.
Reevaluarea lucrărilor de la examenul naţional de Bacalaureat s-a făcut ca în fiecare an, prin recorectarea la Bucureşti a circa 200 de teze cu note maxime din 11 judeţe, după cum a precizat Liliana Preoteasa, director în Ministerul Educaţiei.
Reprezentantul ministerului a recunoscut că există într-adevăr diferenţe de corectare la lucrările reevaluate, dar, conform procedurii, notele obţinute în această vară de elevi nu pot fi schimbate. Raportul final despre cele întâmplate la examenul de Bacalaureat va fi făcut public la 1 noiembrie şi tot atunci se va stabili ce sancţiuni se vor aplica cadrelor didactice care au fost prea "generoase" la acordarea de note mari.
Situaţia din judeţul Gorj a fost descoperită după ce conducerea Ministerului Educaţiei a solicitat inspectoratelor şcolare din întreaga ţară să trimită pentru reevaluare câteva lucrări cu media finală 10,00 la disciplinele limba şi literatura română şi matematică, din sesiunea de vară a Bacalaureatului.
După verificarea realizată de profesori din Capitală, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, a sosit lista cu mediile reevaluate.
Astfel, în aproape jumătate dintre lucrările de nota 10,00 trimise spre analiză există mari neconcordanţe. Doar la limba română au fost găsite 30 de lucrări în neregulă, diferenţa de punctaj fiind de la 1,5 la 4,2 puncte.
CINE SUNT "NOTABILITĂŢILE"
O verificare amănunţită a scos la iveală că diferenţele flagrante la notare au apărut la copii ai politicienilor sau ai persoanelor publice din judeţ. Astfel, fiica şefului Policlinicii din Târgu-Jiu, Vasile Stănculete, medic ginecolog, a obţinut iniţial nota 10,00 la limba şi literatura română, pentru ca la reevaluare să ia numai 5,40. Nu este însă singurul exemplu.
Fiica prefectului de Gorj, Liviu Andrei, înainte ocupant al funcţiei de inspector şcolar general, se află şi ea pe lista elevilor cu note "generoase". Andra Andrei a obţinut iniţial, tot la limba şi literatura română, nota 10,00, dar la recorectare a primit doar 8,00.
O altă notă de 10,00 a fost acordată Andreei Medar, nepoata profesorului universitar Lucian Medar, pentru ca la recorectare, profesorii bucureşteni să constate că lucrarea acesteia trebuia punctată cu 8,05.
Conducerea Ministerului Educaţiei a solicitat ca până la 1 noiembrie reprezentanţii Inspectoratului Şcolar din Gorj să întocmească o listă cu profesorii gorjeni care au corectat lucrările, pentru a se lua măsurile necesare.