x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OLAF: Cele mai noi tendințe în frauda internbațională cu bani europeni

OLAF: Cele mai noi tendințe în frauda internbațională cu bani europeni

de Diana Scarlat    |    31 Mai 2017   •   21:20
OLAF: Cele mai noi tendințe în frauda internbațională cu bani europeni

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a publicat astăzi Raportul de activitate al instituţiei, aferent perioadei 1 ianuarie - 31 decembrie 2016. Cea mai mare sumă fraudă cu bani europeni identificată de Oficiu, este într-un proiect de transport, de 1,7 miliarde de euro, iar suma record care s-ar putea recupera de la o rețea de infractori, identificată de instituție, este de 26,7 milioane de euro. Printre tendințele actuale în moda fraudării fondurilor, primele două locuri în top sunt ocupate de achizițiile publice și granturile pentru cercetare și ocuparea forței de muncă.

 

OLAF a finalizat 272 de dosare și a deschis 219 de investigații noi, un număr mare de cazuri gestionate în contextul unei scăderi constante a personalului. Instituția a emis 346 recomandări adresate statelor membre și autorităților UE, ceea ce va permite recuperarea a 631 de milioane de euro la bugetul UE și va contribui la aducerea infractorilor în fața justiției. De asemenea, OLAF a reușit să reducă și mai mult durata investigațiilor, care au fost încheiate, în medie, în 18,9 luni, un nou record pentru Oficiu.

 

Tendințele în materie de fraudă cu fonduri UE

Oficiul pentru Investigarea Fraudelor are o imagine completă a naturii schimbătoare a fraudei cu fondurile Uniunii Europene. Folosind informațiile colectate prin investigațiile sale, OLAF a analizat tendințele cele mai relevante ale fraudei, într-un studiu empiric asupra modului în care autorii faptelor s-au adaptat la noul peisaj economic și de reglementare, prezentând în mod constant modalități creative de a încerca să deturneze banii UE. Iată ce a descoperit analiza OLAF, pe scurt:

 

Achizițiile publice reprezintă încă o piață atractivă pentru autorii de fraude care folosesc corupția și conturile off-shore ca facilitatori de fraudă. Multe cazuri de fraudare a contractelor de achiziții publice sunt transnaționale, deoarece noile scenarii de fraudă implică adesea o autoritate contractante dintr-un stat membru și ofertanți din mai multe alte state membre care își subcontractează lucrările către societăți nou înființate, din diferite țări.

Granturile pentru cercetare și ocuparea forței de muncă reprezintă o activitate de fraudă profitabilă, din ce în ce mai populară cu fraudarea finanțării și a subvenției pentru ocuparea forței de muncă.

“Rețelele criminale utilizează scheme transnaționale complexe pentru a evita taxele vamale.

Natura contrabandei cu țigări s-a schimbat semnificativ în ultimii ani, traficanții îndreptându-și atenția spre traficul țigărilor fără marcă”, anunță oficialii OLAF.

 

OLAF ca un centru de inovare

În ultimii ani, OLAF a investit în mod semnificativ în cele mai inovatoare tehnici și instrumente de investigare. Acest lucru a ajutat Oficiul să dobândească instrumente criminalistice și analitice de ultimă generație, care asigură faptul că Biroul continuă să rămână în fruntea luptei globale împotriva fraudei. În 2016, OLAF a folosit aceste instrumente, printre altele, pentru a analiza articolele din Panama, ceea ce a dus la deschiderea unei serii de investigații.

Oficiul se poziționează în mod constant în fruntea negocierii textelor legislative privind protecția intereselor financiare ale UE împotriva fraudei și corupției. “În 2016, s-au înregistrat progrese în privința a două inițiative politice importante în care OLAF a avut un rol activ. Într-un caz, s-a hotărât că infracțiunile grave de TVA, care implică o pagubă de cel puțin 10 milioane de euro, să fie incluse în domeniul de aplicare al Directivei privind combaterea fraudei în interesele financiare ale Uniunii, prin intermediul dreptului penal (așa-numitul "Directiva PIF"). În același timp, s-a ajuns la concluzia că în absența unei unanimități, Parchetul European (EPPO) va fi înființat în cadrul unei proceduri de cooperare consolidată. OLAF și EPPO vor colabora îndeaproape, pentru a se asigura că infractorii nu numai că sunt identificați, ci să că sunt efectiv aduși în fața justiției”, mai precizează reprezentanții OLAF, în comunicatul de presă.

“În opinia mea, viitorul ar trebui să fie ghidat de reformă. Ca anchetatori anti-fraudă, avem nevoie de instrumentele potrivite pentru a examina eventualele fluxuri financiare ilicite, pentru a urmări banii pe parcursul lanțului fraudulos, precum și pentru a avea acces clar la sediile operatorilor economici sau instituțiilor care ar fi putut fi implicate în Activități frauduloase. OLAF a obținut rezultate excelente în deplină independență, cu un personal dedicat în totalitate muncii în beneficiul cetățenilor europeni și susținut de o echipă coerentă de manageri, care au revitalizat activitatea Oficiului. Privind spre viitor, sunt cu adevărat încrezător în ceea ce ține de actiuvitatea biroului”, a declarat  directorul general al OLAF, Giovanni Kessler.

×
Subiecte în articol: OLAF