x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Olimpicii români, medaliaţi cu aur la cea mai mare competiţie de matematică din lume

Olimpicii români, medaliaţi cu aur la cea mai mare competiţie de matematică din lume

24 Iul 2009   •   00:00
Olimpicii români, medaliaţi cu aur la cea mai mare competiţie de matematică din lume

În timp ce scandalurile se ţin lanţ la unele Ministere, în timp ce miniştrii aruncă bani pe scene şi evenimente de faţadă şi în timp ce reforma din învăţământ se lasă aşteptată, elevii români reuşesc performanţe de invidiat la diverse Olimpiade Internaţionale.



Cea mai mare competiţie de matematică din lume, organizată pentru elevi, a fost câştigată de către un tânăr din Baia Mare. Omer Cerrahoglu, în vârstă de 14 ani, a reuşit să obţină medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică de la Bremen (Germania).

Tot cu o medalie de aur s-a întors şi Mădălina Persu, absolventă a Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti. Tânăra a reuşit să intre la prestigioasa Universitate Harvard în luna aprilie.

"Nu trece nici o zi fără să lucrez nimic. De regulă, pregătirea zilnică poate dura de la două, trei ore până la cinci, şase ore. Dar pot să mă gândesc cum să rezolv o problemă fără să am pixul în mână neapărat... pot să fiu la metrou şi să caut rezolvarea. De pildă, la o problemă de combinatorică pot să mă gândesc şi câteva ore, dar şi o săptămână întreagă", povesteşte Mădălina pentru Gândul.

La Olimpiada organizată în Germania au participat, în total, 565 de elevi din 104 ţări. România a ocupat locul al treilea în clasamentul general, după ţările asiatice şi Rusia.

Examenul a constat în două probe a trei probleme, iar elevii au avut la dispoziţie patru ore şi jumătate pentru fiecare probă.

Nici ceilalţi participanţi care au reprezentat România nu s-au întors fără medalii. Andrei Deneanu şi Francisc Bozgan (Liceul Internaţional de Informatică) au obţinut argintul, iar Tudor Pădurariu (Colegiul Naţional "Grigore Moisil", Oneşti) şi Marius Tiba (Liceul Internaţional de Informatică) - bronzul.

antena3.ro

×