x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OMS avertizează asupra impactului războiului şi pandemiei asupra sănătăţii mintale în Europa

OMS avertizează asupra impactului războiului şi pandemiei asupra sănătăţii mintale în Europa

04 Mai 2022   •   19:30
OMS avertizează asupra impactului războiului şi pandemiei asupra sănătăţii mintale în Europa

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că Europa se află într-un moment important în lupta împotriva problemelor de sănătate mintală, în contextul pandemiei de coronavirus şi a războiului din Ucraina, informează agenţia DPA.

"Regiunea noastră trece prin frământare şi schimbare extinse", a declarat directorul biroului regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, miercuri, la Copenhaga.

Pandemia a adus în centrul atenţiei sănătatea mintală, a spus el, în timp ce conflictul armat din Ucraina afectează starea mintală a milioane de oameni.

"Zece săptămâni de război în Ucraina au creat o incalculabilă incertitudine, nesiguranţă, suferinţă şi pierdere", a spus Kluge.

Reprezentantul OMS a amintit că au avut loc aproape 190 de atacuri asupra serviciilor sanitare din Ucraina care, a spus el, "i-au privat pe nenumăraţi oameni de speranţă şi de acces la serviciile sanitare".

Kluge a prezentat prima întâlnire a Coaliţiei Pan-Europene pentru Sănătate Mintală, care are ca scop încurajarea acţiunilor la toate nivelurile pentru abordarea nevoilor neglijate în domeniul sănătăţii mintale în întreaga Europă.

Coaliţia a fost lansată în septembrie 2021 şi este alcătuită din 53 de state membre din regiunea OMS Europa, alături de organizaţii non-guvernamentale internaţionale, experţi şi persoane afectate de probleme de sănătate mintală.

Potrivit OMS, peste 150 de milioane de persoane din regiune s-au confruntat cu probleme de sănătate mintală în 2021.

×