În 2022, circa un adult din cinci la nivel mondial fuma sau consuma derivate ale tutunului, faţă de unul din trei la începutul mileniului, a precizat OMS într-un nou raport.
Organizaţia analizează tendinţele în ceea ce priveşte prevalenţa fumatului între 2000 şi 2030. Datele arată că 150 de ţări au reuşit să-şi reducă consumul de tutun.
Dar, deşi ratele de fumat sunt în scădere în majoritatea ţărilor, OMS a avertizat că numărul deceselor asociate tutunului va rămâne probabil ridicat în anii următori.
Statisticile sale arată că fumatul ucide peste opt milioane de persoane în fiecare an, inclusiv circa 1,3 milioane de nefumători expuşi la fumatul pasiv.
Raportul subliniază că intervalul de timp dintre punerea în aplicare a unor măsuri stricte împotriva consumului de tutun şi scăderea numărului de decese cauzate de fumat este de aproximativ 30 de ani.
Şi chiar dacă numărul fumătorilor continuă să scadă, OMS estimează că obiectivul de reducere cu 30% a consumului de tutun între 2010 şi 2025 nu va fi atins.
Cincizeci şi şase de ţări ar trebui să atingă acest obiectiv, inclusiv Brazilia, care a reuşit deja să reducă consumul de tutun cu 35% din 2010.
Cu toate acestea, şase ţări au înregistrat o creştere a consumului de tutun din 2010: Congo, Egipt, Indonezia, Iordania, Oman şi Republica Moldova.
Cu toate acestea, în general, lumea este pe cale să reducă cu un sfert consumul de tutun în perioada 2010-2025, estimează autorii raportului.
OMS avertizează însă că industria tutunului nu are nicio intenţie de a rămâne cu braţele încrucişate.
"În ultimii ani s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte lupta împotriva tutunului, dar nu este momentul să rămânem inactivi", a avertizat într-un comunicat Ruediger Krech, directorul Departamentului de promovare a sănătăţii din cadrul OMS.
"Sunt uimit să văd cât de departe industria tutunului este pregătită să meargă pentru a obţine profituri în detrimentul a nenumărate vieţi", a acuzat el, subliniind că, de îndată ce o ţară crede că a câştigat războiul împotriva tutunului, industria tutunului redeschide un nou front.
OMS îndeamnă la luptă împotriva "ingerenţei industriei tutunului".
Organizaţia atrage totodată atenţia asupra noilor aşa-zise produse fără fum şi solicită colectarea de cât mai multe date despre succesul acestora în rândul adolescenţilor.
De exemplu, 10% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani din lume consumă unul sau mai multe tipuri de tutun.
Aceasta înseamnă cel puţin 37 de milioane de adolescenţi consumatori de tutun, dintre care cel puţin 12 milioane care utilizează aceste noi produse. Aceste cifre sunt extrem de subestimate, deoarece peste 70 de ţări nu furnizează niciun fel de date.
O lipsă de informaţii îngrijorătoare în faţa unei industrii care încearcă să submineze eforturile de sănătate publică de a-i descuraja pe tineri.
În pofida eforturilor de sensibilizare, "tinerii recunosc o utilizare regulată a acestor produse, un acces facil pentru a le achiziţiona şi o preocupare redusă în ceea ce priveşte riscul de dependenţă", subliniază OMS.
Organizaţia îndeamnă prin urmare la colectarea cât mai multor date, deoarece consideră că este "cel mai puternic mijloc de a combate industria tutunului şi de a dezvolta politici eficace care să prevină iniţierea în consumul de tutun".