x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Omul de 100.000.000 $

Omul de 100.000.000 $

30 Mar 2005   •   00:00

Cetateanul roman de origine siriana Omar Hayssam - proprietarul Manhattan Grup, un rasfatat al topurilor bogatasilor - are o avere estimata la 100 milioane de dolari. Este implicat, intre altele, in afaceri cu terenuri si cherestea.


  • de ELIZA POPA, TOMA ROMAN JR.
  • CUIBUL PRIVATIZARII. O cladire draga omului de afaceri

    Numele sau este asociat unor firme precum Bucovina, Foresta Nehoiu, Baneasa SA Bucuresti, Polirom Roman ori Best Wood Bacau.

    TUNUL IMOBILIAR. Nivelul sau de prosperitate a crescut simtitor in perioada afacerilor derulate cu APAPS in mandatul lui Ovidiu Musetescu. Debutul "colaborarii de succes" a fost facut cand firma Ogharit Trading a semnat contractul de vanzare-cumparare a cunoscutei fabrici de componente electronice din inima unui cartier rezidential bucurestean, Baneasa S.A., fosta IPRS. Hayssam a cumparat cu aproximativ 200.000 de euro (plus clasicul program investitional asumat la toate privatizarile) societatea, al carei principal atu este ca detine un imens potential imobiliar. Fosta glorie a industriei socialiste de stat, Baneasa SA este astazi o palida umbra care traieste cu precadere din inchirieri de spatii si alte valorificari de active.

    LEMNUL. In 2000, societatea Foresta Nehoiu (judetul Buzau) a fost scoasa la privatizare de FPS, care detinea 56,47% din capital. Restul actiunilor erau detinute de catre salariati si familiile acestora. Au participat mai multe firme, una reprezentata de cumnatul lui Omar Hayssam, Mihai Nasture, celelalte fiind ale unor arabi. Adjudecarea s-a facut cu 48 miliarde de lei, iar cateva luni mai tarziu a fost organizata o a doua licitatie, pretul de pornire scazand la 11 miliarde de lei. Pentru pachetul de actiuni au concurat, de data asta, doua persoane fizice: Omar Hayssam si Nicolae Saracu. Primul dintre ei a castigat una dintre cele mai mari fabrici romanesti de cherestea, pentru circa 5 miliarde de lei. De la 4.000 angajati, societatea buzoiana mai are sub 100 si este inglodata in datorii, fiind introdusa in procedura de lichidare judiciara de Finantele Publice Buzau.

    Cumnatul sirianului, Mihai Nasture a cumparat la randul sau, fabrica de fibre sintetice Polirom Roman cu ridicola suma de 61.575 de euro. Hayssam a negat, insa, public implicarea in aceasta afacere, motivand ca nu cunoaste activitatile cumnatului sau.

    LEGATURI POLITICE LA VARF. Cum o parte din afacerile sale se deruleaza in judetul Bacau, Hayssam este considerat un apropiat al deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, prin care ar fi avut asigurate legaturile la nivelurile superioare ale fostului guvern. Se zvonea, la un moment dat ca Hayssam era chiar membru al fostului partid de guvernamant. In 2005, mai multe dintre afacerile lui Hayssam au fost luate la puricat. Acum o luna, romano-sirianul era dat in consemn la frontiera pentru implicarea sa in privatizarea S.C. Baneasa S.A. De asemenea, tot cu titlul de zvon s-a vehiculat ca ar fi existat legaturi intre el si cercuri ale fundamentalistilor islamici.

    SEMNE DE INTREBARE
    Cheia rapirii celor trei jurnalisti ar putea fi nu in Irak, ci la Bucuresti. Informatiile ce au circulat pe marginea teribilului eveniment - putine, contradictorii si posibil, viciate - nu fac decat sa adanceasca semnele de intrebare pe care bunul simt le atrage asupra acestui caz. Deplasarea jurnalistilor a fost una de un gen neobisnuit, ca sa nu spunem mai mult. Calatoria a fost sponsorizata de omul de afaceri Mohammad Monaf, cel care a fost rapit impreuna cu ei. Monaf, despre care se stie ca avea relatii sus-puse in Irak, nu a folosit, pentru el si pentru oaspetii sai serviciile de securitate oficiale. Desi a mijlocit jurnalistilor contacte la nivel inalt cu autoritatile de la Bagdad, Monaf a neglijat impardonabil protectia persoanei sale si a invitatilor sai. Intre afacerile de care a fost legat numele lui Monaf figureaza scandalul disparitiei vaporului "Red Sky", incarcat cu nitrat de amoniu. Nava, plecata din portul Constanta in vara lui 2001, nu a mai ajuns la destinatie. La acea vreme s-a discutat ca incarcatura a fost deturnata in folosul teroristilor. Monaf era un apropiat al afaceristului romano-sirian Omar Hayssam, aflat in acest moment in mari dificultati cu autoritatile romane care-l ancheteaza. Hayssam si nu altcineva a fost contactat de rapitori, daca acest fapt e real. Lui i s-au cerut banii. Hayssam declara ca a oferit rapitorilor oricat au cerut. Sa intelegem ca romano-sirianul este, in acest moment, unicul negociator? Acestea sunt doar cateva dintre datele ce alimenteaza speculatiile in jurul unei rapiri ale carei dedesubturi ar putea fi mai murdare decat setea de bani a unor banditi irakieni.

    UN NEGOCIATOR DISCRET
    Reporterii Jurnalului National si ai Antenei 1 au fost, la miezul noptii, la spitalul unde Hayssam se afla internat pentru a-si trata depresia. Afaceristul, care ne-a primit in salonul sau, a refuzat sa fie filmat si sa ofere date concrete despre dialogul purtat cu rapitorii. El asteapta cu nerabdare sa fie contactat din nou de acestia, pentru a finaliza negocierea.
    ×
    Subiecte în articol: observator hayssam