x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Patriarhia vrea ridicarea „măsurii excesive” de interzicere a pelerinajului de la Sfânta Parascheva. Arafat respinge solicitarea

Patriarhia vrea ridicarea „măsurii excesive” de interzicere a pelerinajului de la Sfânta Parascheva. Arafat respinge solicitarea

09 Oct 2020   •   21:39
Patriarhia vrea ridicarea „măsurii excesive” de interzicere a pelerinajului de la Sfânta Parascheva. Arafat respinge solicitarea

Patriarhia Română consideră că interzicerea pelerinajului la Sfânta Parascheva pentru credincioșii care nu locuiesc în Iași este „o măsură disproporționată, discriminatorie”. Oficialii BOR speră că „se va reveni cât mai curând asupra măsurii excesive de interzicere a pelerinajului de la Iași”.

„Patriarhia Română își exprimă deplina solidaritate cu toți credincioșii ortodocși care în aceste zile doresc să se roage ca pelerini Sfintei Cuvioase Parascheva, precum și cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, gazda profund responsabilă a pelerinajului anual de la Iași. Interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei.

Conform acestuia, Arhiepiscopia Iaşilor s-a pregătit intens pentru întâmpinarea pelerinilor din acest an, ținând cont de toate măsurile sanitare aflate în vigoare.

Reprezentanții Patriarhiei susțin că această pregătire temeinică şi cooperarea cu autoritățile locale erau „o garanție că pelerinajul de la Iași sau apropiatul pelerinaj de la București, prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, constituie, în acelaşi timp, un exerciţiu de protejare responsabilă a sănătăţii şi o manifestare a libertăţii religioase a unui popor eminamente religios”.

„Măsurile restrictive ce se impun ca absolut necesare trebuie să aibă un solid temei legal, să fie justificate în mod transparent, argumentat şi nediscriminatoriu. Înţelegem că, în contextul epidemiologic de azi, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun atât în spațiile liturgice, cât şi în afara acestora, pentru toţi credincioşii care participă la pelerinajul organizat oficial. Ne exprimăm speranța că, pentru cinstirea demnă şi responsabilă a Sfintei Cuvioase Parascheva, se va reveni cât mai curând asupra măsurii excesive de interzicere a pelerinajului de la Iași, printr-o înţeleaptă modalitate de coresponsabilitate şi colaborare între Stat şi Biserică, astfel încât toți pelerinii să se poată ruga Sfintei Parascheva în mod liber în aceste zile, cu respectarea strictă a tuturor măsurilor sanitare dispuse de autorităţile competente”, se mai arată în comunicat.

Arafat: Ar fi o decizie politică

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat, vineri seara, referitor la mesajul Patriarhiei, care a cerut reanalizarea deciziei de interzicere a pelerinajului de la Iași, că o astfel de hotărâre ar fi una politică.

„Mulți au încercat să se folosească exact de faptul că doctorul Arafat nu face parte din credința noastră, înseamnă că are ceva cu noi, și s-a folosit acest lucru în ultimele zile. (...) Aici nu e vorba de disproporție, nici de dicriminare, nici de dorința de a face rău, este vorba de domeniul sănătății publice”, a spus Arafat, la Digi24.

El susține că în timpul unui astfel de pelerinaj, precum cel de la Sfânta Cuvioasă Parascheva, există un risc mare de infectare.

„Am explicat logica, este risc de infecție pe drum către, și de acolo înapoi, plus timpul petrecut la fața locului, dacă este un număr foarte mare de oameni”, a declarat șeful DSU.

Întrebat dacă autoritățile ar putea reveni asupra deciziei, Raed Arafat a spus: „Numai dacă decizia va fi una politică, și nu tehnică. Nu din punct de vedere medical, știu părerea colegilor mei, nu avem cum să revenim asupra unei astfel de decizii, care e luată cu bună credință și în baza unei analize foarte serioase”, a mai spus Arafat.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: pelerinaj Sfânta Parascheva