x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Patronatele nu mai susţin Guvernul

Patronatele nu mai susţin Guvernul

de Diana Scarlat    |    24 Mai 2010   •   00:00
Patronatele nu mai susţin Guvernul
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul National

Reprezentanţii UGIR-1903 şi CONPIROM au declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că nu mai susţin memorandumul cu FMI şi că se vor abţine de la vot în Consiliul Economic şi Social (CES).



Cele două structuri patronale au votat ca membrii lor în CES să se abţină de la aviz. "Nu susţinem memorandumul în forma actuală. Pe de altă parte, nu cred că este treaba patronatelor să decidă asupra scăderii salariilor bugetare şi a pensiilor. Nu vom susţine o formă a memorandumului care nu este negociată cu sindicatele, pentru că ne este frică de mişcările de stradă şi de grevă care vor urma în urma măsurilor de austeritate", a spus Cezar Corâci, preşedintele UGIR-1903, în conferinţa de presă care a avut loc astăzi la sediul confederaţiei.

El a mai precizat că la întâlnirea patronatelor cu premierul nu s-a discutat pe tema scrisorii suplimentare de intenţie la acordul cu FMI, ci doar măsuri de relansare economică. După întâlnirea care a avut loc vineri, la Ministerul Muncii, între patronate, premierul Boc şi ministrul Muncii, reprezentanţii UGIR-1903, ai CONPIROM şi ACPR au declarat că susţin memorandumul cu FMI, precizând că premierul este de acord cu unele propuneri, ca menţinerea facilităţilor în sectorul IT şi a contribuţiei la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II). UGIR-1903 şi CONPIROM susţin în continuare necesitatea reducerii deficitului bugetar, în special prin reducerea cheltuielilor cu achiziţiile publice şi creşterea încasărilor prin reducerea evaziunii fiscale.

UGIR-1903 şi CONPIROM au reamintit setul de măsuri elaborate şi făcute publice în urmă cu zece zile, printre care scutirea de taxe pe perioada crizei a investiţiilor noi şi a înfiinţării de locuri de muncă, precum şi accesarea unui împrumut extern care să fie gestionat în comun de patronate, sindicate şi Guvern pentru susţinerea investiţiilor şi creării de locuri de muncă. Pentru asigurarea necesarului de lichiditate în economie, UGIR-1903 solicită lichidarea creanţelor pe care statul le are către agenţii economici, prin plăţi directe sau prin compensare cu plăţi viitoare şi creşterea ponderii finanţării economiei reale de CEC şi Eximbank.

Reprezentanţii patronatului mai propun adoptarea parteneriatului public-privat, scutirea de taxe pe perioada crizei a investiţiilor noi şi a înfiinţării locurilor de muncă, precum şi generalizarea scutirii pe profitul reinvestit, începerea imediată a unor lucrări publice de mare amploare, eficientizarea atragerii de fonduri europene, precum şi reducerea evaziunii fiscale şi a contrabandei. Sunt măsuri care, în opinia UGIR-1903, ar duce la redresare economică. Înaintea conferinţei de presă de astăzi, preşedintele Cezar Corâci a chemat Poliţia, anunţând că a fost atacat. Trei membri ai UGIR-1903, respectiv Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Mihai Păsculescu, vicepreşedinte al Federaţiei Patronale a Textilelor, Confecţiilor şi Pielăriei - FEPAIUS, şi Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor din Imobiliare, au declarat că nu sunt de acord cu propunerile de a se reduce pensiile cu 15% şi salariile bugetarilor cu 25%, iar Cezar Corâci nu a fost mandatat să facă astfel de declaraţii publice. "Noi nu suntem împotriva UGIR-ului, dar Corâci n-a fost mandatat să declare aşa ceva. Să impozităm de la bogaţi, să creştem TVA cu 1%, să creştem cota unică, dar să nu luăm de la pensionari şi de la bugetari. 25% este foarte mult", a declarat Vasile Ştefănescu.

×
Subiecte în articol: observator