Dacă partidele de opoziţie ar organiza din nou un referendum pentru demiterea lui Traian Băsescu, 65% ar vota pentru, 17% împotrivă, iar 18% s-ar abţine, potrivit unui studiu al IPP DATA Research.
Criza şi măsurile luate de guvernanţi au răsturnat total ierarhia în sondaje, iar diferenţele dintre principalii competitori au crescut considerabil, după cum reiese dintr-un sondaj de opinie realizat de un institut de cercetare a opiniei publice apropiat democrat-liberalilor, IPP. Rezultatele acestei cercetări, realizate în perioada 9-16 iulie, arată că primul loc în opţiunea de vot a românilor la alegerile din 2012 este ocupat acum în mod clar de PSD, în favoarea acestui partid înregistrându-se 23% din opţiunile electorale exprimate de subiecţi.
Locul doi este ocupat de liberali, PNL obţinând un scor de 15% din totalul opţiunilor de vot ale subiecţilor. Surpriza este scorul obţinut de PDL, principalul partid de guvernământ reuşind să mai obţină promisiunea de vot a doar 7% din totalul de persoane chestionate. Căderea PDL este abruptă, dacă comparăm cu unul dintre cele mai recente sondaje de opinie, cel efectuat de CSOP în perioada 21 mai-1 iunie, unde PDL primea 25% din intenţia de vot, situându-se pe locul doi, la distanţă de numai 8 procente de primul clasat, PSD+PC.
Sondajul IPP clasează UNPR după PDL, partidul recent înfiinţat de Gabriel Oprea reuşind să obţină un scor de 4%, cu un procent mai mult decât UDMR, pentru care numai 3% din subiecţi au spus că ar pune ştampila de vot în 2012. Îngrijorător este numărul celor care au declarat că nu vor vota la alegerile din 2012, 22% din totalul subiecţilor chestionaţi, în timp ce alţi 20% din cei chestionaţi spun că nu ştiu cu cine vor vota sau nu au vrut să răspundă la această întrebare.
În cifre absolute, raportat la totalul subiecţilor care au exprimat clar o opţiune de vot, clasamentul în intenţia de vot pentru 2012 ar arăta astfel: PSD - 40%, PNL - 26%, PDL - 12%, UNPR - 7%, PRM - 7%, UDMR - 5%, iar alt partid - 3%.
Nici preşedintele Traian Băsescu nu pare a fi prea apreciat de alegători, după cum reiese din datele prezentate de IPP. Două întrebări evaluează situaţia lui Traian Băsescu, una vizând preşedintele adecvat pentru această perioadă de criză, iar cealaltă susţinerea pentru şeful statului în cazul unui nou referendum de demitere, idee vehiculată la nivel declarativ în ultima perioadă de opoziţie. Astfel, 65% din subiecţii intervievaţi de IPP spun că ar vota pentru demiterea lui Traian Băsescu în cazul unui nou referendum, şi doar 17% s-ar mai opune unei demiteri a preşedintelui, aproape la egalitate cu cei 18% din subiecţi care spun că nu ar participa la acest referendum.
La cealaltă întrebare, care cerea respondenţilor să indice cel mai potrivit preşedinte dintre cei trei candidaţi din 2009 pentru a conduce România în această perioadă de criză, Antonescu este opţiunea a 43% din subiecţi, în timp ce 32% spun că Mircea Geoană ar fi cel mai potrivit preşedinte pentru această perioadă. Abia 19% din cei chestionaţi spun că tot Traian Băsescu este preşedintele adecvat.
Nici situaţia României nu este văzută prea bine de români, 81% din subiecţi apreciind că mergem într-o direcţie greşită şi doar 15% susţinând că mergem într-o direcţie bună. De altfel, 45% apreciază că ţara îşi va reveni economic peste mai mult de cinci ani, 29% în cinci ani, 11% în doi ani şi doar 6% apreciind că anul viitor situaţia economică se va îmbunătăţi.
Sondajul IPP este realizat pe un eşantion de 1.040 de subiecţi şi are o marjă de eroare de +/- 3%.
Citește pe Antena3.ro