x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Legea privind pensiile speciale, aprobată de Parlament

Legea privind pensiile speciale, aprobată de Parlament

de Redacția Jurnalul    |    28 Iun 2023   •   15:35
Legea privind pensiile speciale, aprobată de Parlament
Sursa foto: Lucian Alecu

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, legea privind pensiile speciale, cu 209 voturi „pentru”, 27 „împotrivă” și 17 abțineri.

Deputatul USR Cristian Seidler a venit la tribună, în timpul dezbaterilor, cu două găleți.

„Sunt două găleți și un pahar, domnule președinte de ședință, ca să vadă toată țara, paharul este de 1125 de lei, 1,3 milioane de români încasează 1125 de lei pensie lunar în timp ce pensionarul special de la PNL, domnul Ciucă, încasează peste 15.000 de lei, iar domnul special de la PSD, Dorneanu, încasează 35.000 de lei lunar”, a spus Seidler.

Daniel Suciu (PSD), președinte de ședință, a cerut înlăturarea găleților de la tribună.

Deputatul USR a acuzat majoritatea parlamentară că a secretizat impactul bugetar al legii.

„Nu pot să vă spun că suntem fericiți, având ordinea de zi în această formă. Eu am o considerație deosebită pentru magistrați, puterea judecătorească reprezintă un pilon important pentru oricare societate democratică, dar trebuie să vă mărturisesc, vă spun sincer, că m-au deranjat anumite atitudine venite din acea zonă și care ne-au spus că orice veți face voi în Parlament, să aduceți o modificare actualului sistem, noi oricum vom ataca la CCR. Nu cred că a fost o atitudine corectă nici față de societate dar nici față de puterea legislativă care este Parlamentul”, liderul deputaților UDMR, Csoma Botond.

El a arătat că pensia medie în sistemul contributiv este de până la 2.000 de lei, în timp ce pensia medie pe care o încasează un magistrat este în jur de 21.000 de lei, aproape de zece ori cât pensia medie în sistemul contributiv.

„Nu mi se pare perpetuarea acestui sistem că ar fi corectă, nu cred că prin acest lucru am înfăptui o justiție social. Vă spun dragi colegi, mai avem mult până când acest sistem vă ajunge la contributivitate”, a mai spus Botond,

Deputatul PNL Florin Roman a spus liberalii au votat în coaliție pentru ceea ce le-a cerut Cristian Ghinea.

„Cristian Ghinea, când a negociat PNRR, a vorbit de reforma pensiilor speciale. Colegii domniei sale astăzi au votat împotriva reformei pensiilor speciale, propusă de domnul Ginea, eu nu mai înțeleg cum vine logic treaba asta. Când le convine, vin și ne spun că ei au salvat România prin PNRR, iar acum când trebuie să voteze, USR votează împotriva pensiilor speciale. (...) Nu faceți decât gargară, nu vreți tăierea pensiilor speciale și le protejați. Sunteți singurii care ați votat împotriva reformei propuse de Ghinea. Ipocriți până în măduva oaselor”, a spus Roman.

„Parlamentul României a adoptat astăzi reforma pensiilor speciale, esențială pentru stabilizarea unui sistem de pensii echitabil și sustenabil pe termen lung. Partidul Național Liberal și-a asumat această reformă și a susținut-o constant și necondiționat, dovadă stau voturile noastre în favoarea acestui proiect, atât în Camera Deputaților, cât și în Senat. Ne-am asumat prin PNRR legea votată astăzi în Parlament și am spus mereu că vom urma calea responsabilă și ne vom îndeplini toate obiectivele pentru atragerea de bani europeni”, scria pe Facebook Nicolae Ciucă.

El apreciază că „fiecare român merită o pensie decentă, dar acestea trebuie așezate într-un sistem echilibrat, corect și sustenabil pentru întreaga societate”.

„Le mulțumesc tuturor colegilor din Parlament care au înțeles necesitatea unei astfel de reforme și responsabilitatea pe care o avem față de români”, încheie Ciucă.

Proiectul a fost votat și luni de Camera Deputaților, dar au fost aprobate unele amendamente, motiv pentru care a fost trimis din nou în Senat pentru ca principiul bicameralismului să fie respectat.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a depus pe 6 iunie, în Parlament, o iniţiativă legislativă care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

„Este un gest normal să îţi elimini propriile privilegii ca să ai autoritatea morală să discuţi despre veniturile altor categorii care trebuie să aibă aceeaşi soartă. Din motive ştiute doar de cei care au făcut PNRR-ul, pensiile speciale ale parlamentarilor erau ocolite de reforma pensiilor speciale, însă toată societatea aşteaptă acest lucru din partea politicienilor. Am avut discuţii cu mulţi dintre colegi, dar mai ales cu oamenii care ne-au dat votul, iar concluzia e simplă: nu mai e timp de scuze sau acuze. Este timpul pentru vot! Eliminarea pensiilor deputaţilor şi senatorilor este o prioritate”, anunţa Alfred Simonis pe Facebook.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: pensii speciale parlament