x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pericole pentru românii care merg la CM de fotbal din Africa de Sud

Pericole pentru românii care merg la CM de fotbal din Africa de Sud

05 Mai 2010   •   00:00

MAE a elaborat un ghid de călătorie pentru românii care vor merge în Africa de Sud la Campionatul Mondial de fotbal, atenţionând asupra nivelului ridicat al criminalităţii din această ţară şi sfătuindu-i să nu se plimbe seara, să nu meargă în zone aglomerate şi să circule cu uşile blocate la maşini.

"Nu uitaţi! Africa de Sud este o ţară cu un nivel ridicat de criminalitate. În zonele periferice ale oraşelor se produc deseori infracţiuni (tâlhărie, jaf armat, viol). Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc în Africa de Sud să evite deplasările pe jos după lăsarea întunericului şi să nu frecventeze zone necunoscute fără un însoţitor localnic. În cazul în care conduceţi un autoturism, vă sfătuim să circulaţi cu uşile blocate şi să nu parcaţi decât în locuri special amenajate", se arată în ghidul realizat de MAE.

Ministerul îi sfătuieşte pe românii care vor merge la Campionatul Mondial să evite călătoria cu trenul în cazul deplasărilor dintr-un oraş în altul, şi să apeleze la transportul aerian, mai ales între Pretoria si Johannesburg. "Au fost înregistrate incidente şi jafuri asupra turiştilor", menţionează MAE.

"În Africa de Sud limita de viteză pe autostrăzi este de 120 km/h, iar pe drumurile naţionale limita de viteză este de 100 km/h. În localităţi, limita de viteză este de 60 km/h. Depăşirea vitezei peste 160 km/h atrage automat arestarea contravenientului", scrie MAE.

Ministerul recomandă atenţie sporită la călătoriile în Africa de Sud, din cauza nivelului de criminalitate foarte ridicat.

"Vă sfătuim să evitaţi locurile aglomerate din Johannesburg, Pretoria, precum şi în townshipuri (Alexandra, Soweto, Mamelodi, Shunshanguve, etc). În Johannesburg, vă recomandăm să evitaţi zonele Berea şi Hillbrow. Recomandăm turiştilor români să se deplaseze numai cu mijloace de transport puse la dispoziţie de hoteluri sau operatori de turism, să evite deplasările pe timp de noapte şi să facă cumpărături doar în mall-uri securizate", se arată în ghid.

MAE precizează că autorităţile sud-africane acordă prioritate protecţiei turiştilor, iar poliţia locală intervine constant pentru reducerea numărului de incidente violente, dar acestea continuă să se
producă. "Anunţaţi urgent poliţia locală în cazul în care sunteţi victima unor incidente nedorite (furt,accident). Autorităţile locale sunt singurele abilitate să ia măsuri în astfel de situaţii", se arată în ghid.

"Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccin care trebuie efectuate, vă recomandăm să accesaţi pagina web a Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile: http://www.cpcbt.ispb.ro/. În diferite zone ale Africii de Sud, mai ales în nord-est (frontiera cu Mozambicul) există pericolul infestării cu malarie. Autorităţile sud-africane solicită ca persoanele care călătoresc în Africa de Sud să fie vaccinate împotriva hepatitei A, poliomelitei, tetanus-ului si febrei tifoide", averitează Ministerul de Externe.

MAE mai precizează că cetăţenii români posesori de paşapoarte simple au nevoie de viză pentru a intra în Africa de Sud, care se poate obţine numai de la misiunea diplomatică a acestei ţări în România şi care se acordă, de regulă, pentru trei luni.

Ministerul recomandă turiştilor români ca înainte de sosirea în Africa de Sud să aibă asigurat transportul până la locul de cazare şi să se deplaseze numai cu mijloace de transport puse la dispoziţie de hoteluri şi operatori de turism. De asemenea, se recomandă turiştilor români să-şi încheie o asigurare de călătorie şi una de viaţă înainte de pleca din România.

MAE are emis un avertisment de călătorie pentru Africa de Sud cu nivelul cel mai scăzut de alertă.

MAE precizează că ghidul este destinat exlusiv cetăţenilor români care doresc să călătorească în scop turistic.

Campionatul mondial de fotbal se va desfăşura în perioada 11 iunie - 11 iulie 2010 în oraşele Pretoria, Cape Town, Johannesburg, Durban, Bloemfontein, Rustenburg, Port Elizabeth, Polokwane şi Nelspruit.

×
Subiecte în articol: observator