x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pesta porcină africană: 950 de focare active și peste 400 de mii de porci sacrificați

Pesta porcină africană: 950 de focare active și peste 400 de mii de porci sacrificați

21 Aug 2019   •   11:58
Pesta porcină africană: 950 de focare active și peste 400  de mii de porci sacrificați

În prezent există 950 de focare de pestă porcină africană (PPA) care evoluează în 283 de localități din 22 de județe, iar 428.744 de porci infectați au fost deja sacrificați, potrivit datelor  Autorității Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). În exploataţii comerciale sunt active şase focare, iar în exploataţii de tip A trei focare. În alte cinci judeţe există doar cazuri de pestă porcină la mistreţi.

Au fost stinse pe teritoriul României 1.252 de focare, cele mai multe aflându-se în judeţul Tulcea, respectiv 568, din care cinci focare în exploataţii comerciale şi un focar într-o exploataţie de tip A. În Brăila au fost eliminate 140 de focare, din care 11 în exploataţii comerciale, în Ialomiţa 132 şi în Călăraşi 104 focare, unul fiind într-o exploataţie comercială.

În judeţul Teleorman sunt 283 de focare active în gospodăriile populaţiei, în Giurgiu se află 145 de focare, iar în Dolj 133. Autorităţile au despăgubit până la  20 august un număr 9.214 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 253,77 milioane de de lei.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

Autoritatea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri și solicită populaţiei ca orice suspiciune de boală să fie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: pestă porcină