x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pestă porcină africană descoperită la o fermă cu 5.000 de porci, în Satu Mare

Pestă porcină africană descoperită la o fermă cu 5.000 de porci, în Satu Mare

26 Sep 2019   •   14:41
Pestă porcină africană descoperită la o fermă cu 5.000 de porci, în Satu Mare

Aproximativ 5.000 de porci de la o fermă din judeţul Satu Mare vor fi sacrificaţi după ce a fost depistat un caz de pestă porcină africană în unitate, informează Instituţia Prefectului, joi, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) - Unitatea Locală de Decizie au aprobat planul de măsuri pentru controlul bolii pesta porcină africană în exploataţia SC MASTVET SRL din Săcăşeni.

"Potrivit celor transmise de către Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (D.S.V.S.A) Satu Mare au fost înregistrate aproximativ 5.000 capete animale (porci) din exploataţie, s-a impus interdicţia de scoatere din exploataţia afectată a furajelor pentru animale şi a altor materiale. De asemenea, s-a stabilit zona de restricţie (protecţie şi supraveghere) în jurul focarului cu o rază de 3 km, respectiv în Cig, Ganaş, Săcăşeni, Sărăuad. Zona de supraveghere în jurul focarului cu o rază de 10 km include localităţile Tăşnad, Blaja, Căuaş, Valea Morii, Santău, Ghileşti, Silvaş, Ady Endre, Eriu Sâncrai, Satu Mic, Mihăieni, Unimăt, Sechereşa, Chegea", precizează sursa citată.

Totodată, mişcarea animalelor din zona de protecţie este restricţionată.

"Procedura de eradicare a bolii a fost începută, sub supravegherea autorităţilor cu atribuţii în domeniu. Este primul focar de pestă porcină înregistrat la o societate comercială din judeţul Satu Mare", a mai arătat Instituia Prefectului.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: satu mare pesta porcina africana