x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Piaţa de asigurări reclădeşte vieţile românilor afectaţi de inundaţii

Piaţa de asigurări reclădeşte vieţile românilor afectaţi de inundaţii

18 Aug 2010   •   00:00

Aproximativ 900.000 de români, adică 4,5% din populaţia ţării, trăiesc în zone cu risc ridicat de inundaţii. Cal­culele arată că peste 88.000 de case ar putea fi luate de ape în orice moment.



Reducerea numărului de persoane expuse riscului de inundaţii la 350.000 de locuitori în anul 2030 reprezintă una dintre principalele ţinte ale Strategiei Naţionale de Ma­nagement al Riscului la Inundaţii pe Termen Mediu şi Lung, elaborată de Ministerul Mediului.

Companiile de asigurări au decis să se implice activ pentru a susţine atingerea obiectivelor din această strategie. Iniţiativa pieţei de asigurări, care reprezintă de fapt o amplă campanie, desfăşurată pe mai multe planuri, este susţinută de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Primul pas în acest sens a fost implementarea legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, sistem care va prelua povara despăgubirilor, cu o singură condiţie - ca oamenii să îşi asigure locuinţele. Până acum, popu­la­ţia din zonele afectate de inundaţii a aşteptat întotdeauna sprijin din par­tea autorităţilor pentru a-şi reconstrui casele. Banii de la buget ar putea fi folosiţi pentru îmbunătăţirea infrastructurii şi implementarea unor so­lu­ţii care, în viitor, să reducă efectele acestor inundaţii. Demersurile companiilor de asigurări şi ale CSA sunt cu atât mai importante, cu cât o poliţă de asigurare oferă certitudinea că, în cazul producerii unor inundaţii, cei afectaţi ar primi fondurile necesare, astfel încât să-şi poată reconstrui sau consolida locuinţa, fără a mai aştepta bani de la autorităţi.

Companiile de asigurări au ho­tă­rât să se implice activ în reconstrucţia unor edificii din localităţile grav afectate de inundaţiile din această vară. Astfel, şcoala-grădiniţă din Săuceşti şi grădiniţa din Blăgeşti, ambele din ju­deţul Bacău, vor fi recondiţionate şi dotate cu tot ceea ce este necesar. Re­prezentanţii pieţei de asigurări vor fi prezenţi la deschiderea anului şco­lar şi vor aduce copiilor din Săuceşti şi Blăgeşti hăinuţe, rechizite, ghiozdane, computere.

×
Subiecte în articol: observator