x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PICCJ: Asistenta Cîrstea a ignorat şi sfidat atribuţiile de serviciu

PICCJ: Asistenta Cîrstea a ignorat şi sfidat atribuţiile de serviciu

24 Aug 2010   •   00:00

Asistenta Florentina Cîrstea şi-a ignorat şi sfidat atribuţiile de serviciu când a lăsat nesupravegheat în mod nejustificat salonul de la Maternitatea Giuleşti şi a fost într-un alt salon şi la toaletă, moartea bebeluşilor fiind violentă, arată procurorii în cererea de arestare a acesteia.

Din actele aflate la dosar rezultă că, la momentul producerii incendiului, la salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi era de serviciu Florentina Cîrstea - asistent medical, care, conform menţiunilor din fişa postului, avea obligaţia supravegherii permanente a nou-născuţilor aflaţi în acel salon, susţin procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă înaintată instanţei..

Coroborând datele rezultate din expertiza informatică realizată la Institutul de Tehnologii Avansate al SRI cu aspectele relatate de către persoanele audiate, procurorii au stabilit că asistenta medicală Cîrstea a lipsit din salon în momentele declanşării şi amplificării incendiului, timp de 12 minute.

"Astfel, la data de 16 august, la ora 18.24, Florentina Daniela Cîrstea a părăsit salonul de terapie intensivă nou-născuţi şi a intrat în salonul de cezariene, acolo unde se afla martora Daniela Mihăescu. Ulterior, inculpata a ieşit din salonul de cezariene şi a intrat în toaleta situată vizavi. După aproximativ un minut, a ieşit din toaletă şi a revenit în salonul de cezariene, mergând prin uşa comună în salonul de nou-născuţi, unde a discutat cu martora Clemenţa Florea (în acest interval de timp martora Daniela Mihăescu părăsise salonul de cezariene întrucât fusese chemată să asiste la o naştere prin cezariană la etajul 1). În timp ce inculpata discuta cu martora Clemenţa Florea, incendiul a fost constatat de către martora Maria Bulacu, medic rezident, care a sesizat sistemul cu număr unic de urgenţă 112. Ulterior, inculpata, alarmată de ţipetele care se auzeau, a ieşit şi ea pe hol prin uşa salonului de cezariene", se arată în documentul citat.

În 16 august, Serviciul Omoruri din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti s-a sesizat din oficiu în legătură cu producerea unui incendiu la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. dr. Panait Sîrbu", în urma căruia au decedat, în salonul de terapie intensivă nou-născuţi de la etajul doi, trei bebeluşi, iar alţi opt au fost transferaţi, având arsuri grave, la Spitalul Clinic de Urgenţă "Grigore Alexandrescu".

Apoi, în 17 şi 18 august au mai decedat doi nou-născuţi la Spitalul Clinic de Urgenţă "Grigore Alexandrescu".

Procurorii au reţinut că pe 16 august, în jurul orelor 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie, situat la etajul doi al clădirii unităţii sanitare, a izbucnit un incendiu în urma căruia trei dintre cei unsprezece nou-născuţi aflaţi în salon au decedat, iar ceilalţi opt au suferit vătămări corporale grave - arsuri în proporţie de 50-70 la sută din suprafaţa corporală.

"Moartea nou-născutului de sex feminin (Arcudeanu) născut la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie «Prof. dr. Panait Sîrbu» a fost violentă. Ea a fost cauzată de o insuficienţă cardio-respiratorie acută consecutivă unei anoxii-anoxice, în condiţiile unui incendiu intraspitalicesc. Leziunile traumatice constatate la examenul extern (arsuri de gradul I şi II pe circa 25 la sută din suprafaţa corporală) s-au putut produce prin contact cu atmosferă supraîncălzită şi au legătură directă de cauzalitate cu decesul. Examenul toxicologic - sânge recoltat la autopsie - conţine cinci la sută carboxihemoglobină. Data decesului:16.08.2010. Acest nou-născut, neînregistrat la starea civilă, a fost identificat prin compararea profilului genetic cu profilul genetic al părinţilor, stabilindu-se că părinţii biologici sunt Arcudeanu Mădălina Nicoleta şi Păuna Gheorghe Stelian", se arată în propunerea de arestare preventivă a asistentei,

Moartea nou-născutului de sex masculin (Benga) născut la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. dr. Panait Sîrbu" a fost, de asemenea, violentă.

"Moartea a fost cauzată de o insuficienţă cardio-respiratorie acută consecutivă unei anoxii-anoxice, în condiţiile unui incendiu intraspitalicesc. Leziunile traumatice constatate la autopsie la examenul extern al cadavrului (arsuri de gradele I şi II pe circa 25-30 la sută din suprafaţa corporală) s-au putut produce prin contact cu atmosferă supraîncălzită şi au legătură directă de cauzalitate cu decesul. Sângele recoltat de la cadavru conţine 15 la sută carboxihemoglobină. Acest nou-născut, neînregistrat la starea civilă, a fost identificat prin compararea profilului genetic cu profilul genetic al părinţilor, stabilindu-se că părinţii biologici sunt Benga Marius şi Benga Ileana", au stabilit procurorii.

Aceştia arată că şi moartea nou-născutului cu număr de identificare trei a fost violentă.

"Corelând datele clinice şi paraclinice din foaia de observaţie cu constatările necroptice rezultă că moartea a fost cauzată de un şoc post-combustional survenit în evoluţia unor arsuri termice pe circa 60 la sută din suprafaţa corporală (gradul II şi III) în condiţiile unui incendiu intraspitalicesc cu atmosferă supraîncălzită. În afara arsurilor termice nu s-au constatat alte leziuni traumatice. Decesul datează din 17.08.2010. Acest nou-născut, neînregistrat la starea civilă, a fost identificat prin compararea profilului genetic cu profilul genetic al părinţilor, stabilindu-se că părinţii biologici sunt Florescu Viorel şi Florescu Violeta", se arată în referatul procurorilor.

Moartea nou-născutului (Damian) a fost, de asemenea, violentă, fiind cauzată de o intoxicaţie acută cu fum. Procurorii au stabilit că bebeluşul avea arsuri termice de gradul II şi III pe circa 75 la sută din suprafaţa corporală, "prin expunerea la atmosferă supraîncălzită". În afara arsurilor termice nu s-au constatat alte leziuni traumatice. Decesul a survenit în 16.08.2010.

"Acest nou-născut, neînregistrat la starea civilă, a fost identificat prin compararea profilului genetic cu profilul genetic al părinţilor, stabilindu-se că părinţii biologici sunt Yilmaz Ali Riza şi Damian Mihaela", au stabilit anchetatorii.

Ancheta a relevat că moartea nou-născutului Datcă Ştefan a fost la fel de violentă, decesul producându-se prin şoc post-combustional complicat cu bronhopneumonie, "consecinţa arsurilor termice de grad II şi III pe circa 30 la sută din suprafaţa corporală".

"Leziunile traumatice termice au caracteristicile morfologice ale arsurilor produse prin expunere la aer supraîncălzit, excluzând contactul cu flacăra, nefiind afectată pilozitatea corporală. Între leziunile traumatice şi deces există o legătură directă necondiţionată de cauzalitate. Leziunile pot data din data de 16.08.2010. Decesul a survenit la data de 18.08.2010, după două zile de internare la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Grigore Alexandrescu»", arată procurorii.

Potrivit procurorilor, bebeluşii Săndulescu Radu-Marian, Coman Ana, Coman Ştefan şi Bogdan Constantin au fost internaţi cu diagnostic de arsuri prin flacără pe corp, mâini şi picioare, de gradele II şi III% pe 70% din suprafaţa corpului. În cazul celor patru au fost constatate arsuri ale cărilor respiratorii, nou-născuţii fiind în şoc post-combustional.

Nou-născutului Cornean Maria-Daria i s-a stabilit acelaşi diagnostic, cu arsuri de gradele II şi III pe circa 10 la sută din suprafaţa corporală, pe corp, mâini şi picioare, de gradele I şi II pe circa 50 la sută din suprafaţa corporală, acesta având arsuri căi respiratori şi fiind în şoc post-combustional.

"Având în vedere cele expuse mai sus, rezultă că asistenta Florentina Cîrstea nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului, în sensul că nu a supravegheat în permanenţă copiii aflaţi în salon şi că, părăsind în mod nejustificat salonul, a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului şi luarea măsurilor de evacuare a nou-născuţilor în prima fază a declanşării focului. Consecinţa acestor încălcări a îndatoririlor profesionale a fost una extrem de gravă, având în vedere că au decedat cinci nou-născuţi şi alţi şase au suferit vătămări grave ale integrităţii corporale", se mai arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

Procurorii arată că măsura preventivă se impune a fi dispusă, fapta de care este acuzată asistenta fiind pedepsită cu închisoare mai mult de 4 ani.

Anchetatorii apreciază că pericolul şi periculozitatea în această cauză presupun analiza naturii şi modalităţii concrete de comitere a faptelor, împrejurările în care inculpata a acţionat şi tulburarea mediului social.

"În acest moment procesual balanţa analizei cauzei relevă că mediul social ocrotit a fost serios zdruncinat de faptele inculpatei. Astfel, aceasta potrivit atribuţiilor de serviciu stabilite în fişa postului (trebuia să supravegheze în permanenţă nou născuţii aflaţi în incubatoare sau pătuţuri speciale, în salonul ATI, pe toată durata programului său de muncă. Contrar acestei obligaţii de muncă, inculpata a eludat normele profesionale şi a ignorat obligaţiile sale funcţionale, stabilite potrivit legii pentru postul pentru care a fost angajată. A folosit modalităţi de ignorare a normelor profesionale, care faptic s-au manifestat pe durata programului său de muncă din data de 16.08.2010, prin absenţa din salonul ATI, unde se aflau cei 11 nou-născuţi, plecând în alt salon, deşi nu avea nicio atribuţie de muncă în al doilea salon", se mai arată în referatul prin care procurorii cer arestarea preventivă a asistentei.

Procurorii susţin că atitudinea acesteia de sfidare a obligaţiilor şi responsabilităţilor profesionale a culminat cu absenţa nejustificată din salonul ATI, timp de 12 minute, când a izbucnit incendiul, fapt ce a produs consecinţele ireversibile pentru bebeluşii deveniţi victime, care s-a dovedit cu suficientă rezonabilitate că a fost comisă de inculpată.

Mai mult, din imagininile stocate pe camerele de supraveghere reiese că asistenta a părăsit locul de muncă, în mod voluntar, iar în intervalul celor 12 minute cât nu s-a aflat la locul său de muncă s-a declanşat şi amplificat incendiul în salonul unde se aflau cei 11 nou-născuţi.

Expertiza informatică realizată de Institutul de Tehnologii Avansate al SRI şi raportul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă denotă că incendiul a avut o sursă de aprindere electrică şi a avut două faze. Cea de-a doua fază, cauzată de mediul îmbogăţit cu oxigen, a amplificat rapid şi în interval scurt de timp temperatura, până la un nivel care a generat o căldură atât de mare încât corpurile bebeluşilor, care cântăreau între un kilogram şi maxim 2,5 kilograme au fost arse pe 50-70 la sută din suprafaţa corpului, trei dintre nou-născuţi decedând, iar materialul din care erau confecţionate incubatoarele s-a topit.

"Deci, în raport cu probatoriul administrat în cauză până în acest moment procesual, sfidarea normelor de muncă, a ordinii juridice s-a realizat printr-un lanţ voluntar (inculpata a părăsit în mod voluntar locul său de muncă) iar consecinţele produse din culpă au fost deosebit de grave pentru şase nou născuţi, respectiv prin vătămarea gravă a acestora şi ireversibile pentru cinci nou născuţi", potrivit documentului procurorilor.

Procurorii spun că asistenta, prin fişa postului, a fost învestită cu "un drept profesional" de a veghea la sănătatea şi siguranţa unor nou-născuţi, care necesitau o protecţie medicală profesionistă, permanentă, deoarece erau prematuri, deci fiinţe fragile pentru care din punct de vedere medical sunt prevăzute condiţii şi proceduri speciale de îngrijire şi supraveghere.

"Prin urmare, din întreaga analiză faptică în care a acţionat inculpata, starea de primejdie, de pericol potenţial a existat pe toată durata demersului său de a părăsi salonul, în timpul programului său de muncă, de a ignora normele profesionale (prin faptul că pleca din salon fără drept), apoi pericolul potenţial a devenit actual prin faptul că a izbucnit incendiul în intervalul de timp în care inculpata şi-a părăsit locul de muncă fără drept. Această atitudine, această sfidare a normelor de conduită profesională legală a inculpatei are, potrivit probelor administrate, menţionate anterior, legătură de cauzalitate cu producerea consecinţelor ireversibile, pentru cinci nou născuţi şi a celor foarte grave, de vătămare corporală pentru şase nou născuţi. Faptul că urmările reprezintă fapte din culpă nu atenuează şi nu minimalizează pericolul şi periculozitatea, prin faptele de ucidere din culpă şi de vătămare corporală din culpă gravă, starea de primejdie a devenit concretă prin rezultat", se mai precizează în referat.

Un alt argument adus de procurori în faţa instanţei este că doctrina şi practica judiciară au susţinut constant ca pentru infracţiuni deosebit de grave, cum sunt cele care determină moartea fiinţei umane, ori vătămarea (mutilarea) fiinţei umane, pericolul concret pentru ordinea publică este implicit, deoarece prin natura lor aceste fapte au rezonanţă negativă.

"Când victimele sunt copii, în speţă nou-născuţi, bebeluşi, se creează o stare emoţională deosebită în rândul societăţii şi se trezeşte îngrijorare dar şi o reacţie particulară a opiniei publice, deoarece fapte de natura celei reţinute în sarcina inculpatei suscită tulburare şi determină pierderea încrederii în sistemul sanitar", se mai specifică în referatul cu propunere de arestare preventivă a asistentei medicale Florentina Cîrstea.

Asistenta medicală Florentina Cârstea a fost reţinută pentru 24 de ore pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă, în legătură cu incendiul de la Maternitatea Giuleşti.

Judecătoria Sectorului 6 va decide, marţi, dacă aceasta va fi cercetată în libertate sau în stare de arest preventiv.

×
Subiecte în articol: observator