x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ping-pong cu dosare

Ping-pong cu dosare

de Lucian Florea    |    20 Ian 2008   •   00:00
Ping-pong cu dosare
Sursa foto: Marin Raica/


Ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, a dispus ieri ca documentele privindu-i pe cei opt foşti sau actuali miniştri pentru care s-a dat aviz de urmărire penală să fie retrimise la Cotroceni.

IMPAS -  Anchetarea miniştrilor stagnează


Ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, a dispus ieri ca documentele privindu-i pe cei opt foşti sau actuali miniştri pentru care s-a dat aviz de urmărire penală să fie retrimise la Cotroceni.

 

Documentele primite la Ministerul Justiţiei au fost studiate de specialişti, care au ajuns la concluzia că dosarele sunt incomplete, informează Mediafax. Potrivit unui comunicat al ministerului, din analiza scrisorii de însoţire a documentelor şi a inventarului anexat acesteia a rezultat faptul că ele nu reprezintă dosarul cauzei, în conformitate cu articolul 18 din Legea 115/1999, fiind doar copii ale unora dintre documentele care au stat la baza referatelor de solicitare a aprobării începerii urmăririi penale întocmite de către procurorul de caz. În consecinţă, nu pot fi cuprinse în categoria documentelor prevăzute de legea menţionată. “Toate documentele au fost restituite în conformitate cu inventarul anexat scrisorii de însoţire, având aplicate pe ele, intacte, sigiliile Administraţiei Prezidenţiale”, precizează Ministerul Justiţiei. De asemenea, conform MJ, ministrul “se află, în continuare, în imposibilitatea legală şi obiectivă de a-şi exercita atribuţiile prevăzute de Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială” şi a cerut specialiştilor din instituţie să analizeze demersurile legale care ar urma să fie întreprinse în continuare.

Teodor Meleşcanu declarase de vineri că nu poate da curs solicitării preşedintelui Traian Băsescu privindu-i pe cei opt actuali sau foşti miniştri, întrucât documentaţia primită de la Preşedinţie nu conţine dosarele propriu-zise ale acestora.

 

BLOCAJ. Până se lămureşte situaţia, procurorii DNA nu pot face verificări în dosarele celor opt. Potrivit Antena 3, purtătorul de cuvânt al DNA susţine că anchetele vor demara abia în momentul în care avizele de începere a urmăririi penale vor ajunge la procurorii de caz. Legea spune că un procuror nu poate face audieri, percheziţii şi expertize, cu alte cuvinte nu poate strânge probe, decât în situaţia în care urmărirea penală e începută în dosarul pe care îl instrumentează. Demnitarii vizaţi sunt Adrian Năstase, Miron Mitrea, Tudor Chiuariu, Paul Păcuraru, Zsolt Nagy, Victor Babiuc, Codruţ Şereş şi Traian Decebal Remeş.

×
Subiecte în articol: observator