x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Plata online a utilităților - o necesitate într-o eră aglomerată

Plata online a utilităților - o necesitate într-o eră aglomerată

11 Ian 2022   •   12:15
Plata online a utilităților - o necesitate într-o eră aglomerată

Pandemia de Covid-19 a schimbat comportamentul financiar al consumatorilor de pretutindeni.

Limitarea plăților în numerar, cu scopul de a scădea riscul de transmitere a virusului, prioritizarea economiilor și modalitatea de achitare a facturilor utilizând sistemele online au contribuit la creșterea mediului digital.

 

Îmbunătățirea și eficientizarea sistemelor de plată prin virament bancar are ca efecte creșterea digitalului și descurajarea folosirii numerarului. Dacă în martie 2008 erau active doar opt milioane de carduri la nivelul României, în septembrie 2020 existau peste 14 milioane de carduri active, potrivit unui studiu publicat de Ministerul Finanțelor, cu cifre furnizare de Banca Națională a României

Covid-19 a accelerat plățile online

Un punct de cotitură al erei digitale în România a fost, fără doar și poate, apariția pandemiei de Covid-19. Într-o perioadă dominată de incertitudine, atât consumatorii, cât și furnizorii de servicii au fost puși în fața unor situații unice. Într-un asemenea context, furnizorii de servicii au fost nevoiți să se adapteze rapid la nevoile clienților. Furnizorii de servicii au descurajat statul la cozi pentru plata facturilor, dar au încurajat tot mai mult clienți să-și achite facturile electronic, din confortul propriilor locuințe. Astfel, cei care vor să-și achite electronic factura la energie electrică trebuie doar să folosească un motor de căutare, să dea o căutare după „plata factura Enel”, iar apoi să urmeze pașii descriși în pagina web nou deschisă.

 

Pandemia ne-a învățat să folosim timpul mai bine

O schimbare importantă adusă de pandemie a fost lucratul de acasă, obicei care este păstrat până în prezent în multe dintre companiile de la noi. Cei aflați în această situație au căutat să-și eficientizeze cât mai bine timpul, astfel încât să-și îndeplinească sarcinile de lucru și să poată petrece ore de calitate în compania familiei rezolvând și diverse activități casnice, precum plata online a facturilor la energie electrică. Achitarea online a facturilor la utilități se face în deplină siguranță, în doar câteva minute, fără să fie nevoie să stai la cozi interminabile ori să petreci ore bune în trafic.

 

Plăți online în siguranță

Furnizorii de utilității au investit sume importante în digitalizare și în dezvoltarea serviciilor online, pentru ca oamenii să-și plătească facturile electronic, în condiții de maximă siguranță. Clienții care aleg să-și achite online facturile o pot face direct de pe telefonul mobil, tabletă sau laptop. Aceștia sunt direcționați către pagini web securizate, care nu stochează datele lor personale. Mai mult, companiile de utilități au introdus, tot din rațiuni de securitate,  pași suplimentari, precum trimiterea de mesaje pe telefoanele mobile sau în căsuțele de e-mail.

 

În final, digitalizarea sistemelor de plata a facturilor constituie o modernizare necesară într-o eră dominată de tehnologie. Telefonul mobil, ceasurile de tip smartwatch sau tabletele au devenit gadgeturi indispensabile pentru numeroase persoane, deoarece le permit să rezolve obligațiile financiare mai simplu, protejând în același timp mediul înconjurător prin reducerea cantității de hârtie utilizată lunar.

 

Sursă foto: Pexels.com

×