x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Plicul cu bani la medic, interzis prin lege

Plicul cu bani la medic, interzis prin lege

de Monica Cosac    |    10 Aug 2015   •   13:19
Plicul cu bani la medic, interzis prin lege
Sursa foto: LuckyBusiness/Getty Images/iStockphoto

Medicii din spitalele publice nu mai au voie să primească bani de la pacienţi, nici măcar ca donaţii, în urma unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiţie (ÎCCJ).

Problema „atenţiilor” pentru medici a împărţit sistemul judiciar în două. Până acum, unii magistraţi au considerat că medicul care primeşte donaţii nu poate fi acuzat de fapte penale, iar alţii că legea nu le permite să aibă alte venituri în afara salariului. Însă o decizie a Curţii Supreme, publicată în Monitorul Oficial din 5 august, prin care medicii sunt menţinuţi în categoria funcţionarilor publici, a devenit obligatorie pentru toate instanţele din ţară. Astfel, medicii nu mai pot primi „plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi”.

„Această decizie anulează două legi şi un proiect de lege: Legea drepturilor pacienţilor - care spune că pacientul are dreptul să ofere plăţi suplimentare sau donaţii medicilor sau unităţii în care a fost îngrijit - şi legea organică privind Colegiul Medicilor, prin care medicul nu este echivalat funcţionarului public. De asemenea, anulează proiectul de lege al Ministerului Sănătăţii, prin care medicii pot presta servicii private în spitalele de stat”, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, Vasile Astărăstoaie, fostul preşedinte al Colegiului Medicilor din România (CMR). Aberaţia legislativă este că asistentele medicale sau infirmierele nu cad sub incidenţa acestei decizii, deoarece nu au calitatea de funcţionar public. Prin urmare, acestea nu vor răspunde penal, cum se va întâmpla în cazul medicilor, dacă sunt prinse cu „atenţii” de la pacienţi. Plăţile informale au ţinut în picioare sistemul medical, în condiţiile în care salariile medicilor din România sunt printre cele mai mici din UE, iar deficitul de oameni calificaţi în sănătate în statele UE este de peste 150.000 de oameni, afirmă medicul. 
 

×