x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PNA - Falsi deportati, in judecata

PNA - Falsi deportati, in judecata

14 Mar 2005   •   00:00

Procurorii militari din cadrul Parchetului National Anticoruptie au trimis ieri in judecata un numar-record de inculpati, care ar fi beneficiat de avantajele materiale conferite de certificate false de deportat.

MIRUNA PASA

VOLUMINOS. Dosarul are peste 100.000 de file
Este vorba despre 340 de bucuresteni din Sectoarele 1, 2 si 3 deferiti justitiei sub acuzatiile de inselaciune, dare de mita, complicitate la fals intelectual si uz de fals. Valoarea prejudiciului retinut in aceasta prima parte a dosarului a fost estimata la o suta de miliarde de lei. Cazul a inceput in ianuarie 2004, cand doi functionari publici erau arestati pentru emiterea de adeverinte false, in schimbul unor spagi consistente. Apoi anchetatorii au stabilit ca intreaga "inginerie" desfasurata in perioada 1999 - iunie 2002, implica de fapt mii de persoane care ar fi solicitat si primit ilegal decizii ale institutiilor statului, in baza carora au obtinut foloase materiale necuvenite.

CAZ RECORD. Facilitatile stabilite de lege erau dintre cele mai variate, de la pensii si scutiri de impozite la bilete gratuite in statiuni sau tichete de calatorie CFR si RATB. Potrivit anchetatorilor, cei 340 de inculpati ar fi beneficiat din plin de aceste "cadouri" din partea statului, dar exista si cateva sute de persoane care nu s-au lacomit prea mult si au primit ieri doar o pedeapsa administrativa. Procurorii cerceteaza in dosar aproximativ 6.000 de persoane, iar prejudiciul total este evaluat la peste 1.500 de miliarde de lei. Probele sunt stranse in 780 de volume si rechizitoriul trimis ieri instantei numara nici mai mult nici mai putin de 2.000 de pagini.

RETEAUA
Gheorghe Loghin, consilier juridic la Directia Generala de Munca si Protectie Sociala, si Florin Iordache, angajat la Arhivele Directiei Instantelor Militare de la Ministerul Justitiei, sunt cei doi functionari publici arestati preventiv la inceputul anului 2004 pentru ca ar fi pus la cale intreaga "afacere". Ei au fost deja trimisi in judecata pentru luare de mita, complicitate la inselaciune, fals, uz de fals, folosirea instrumentelor oficiale false si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Potrivit PNA, pentru miile de acte false eliberate, Loghin si Iordache ar fi primit spagi care se ridica la suma totala de 2,5 miliarde de lei. In lotul trimis ieri in judecata au fost deferiti justitiei si Teodor, Tanase, Marica, Alexandru Ionita, acuzati de complicitate la obtinerea a peste 700 de adeverinte false.

×
Subiecte în articol: observator