x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ponta: Ce spune Băsescu nu mă interesează. O decizie legată de proiectul Roşia Montană nu poate fi luată decât de Parlament

Ponta: Ce spune Băsescu nu mă interesează. O decizie legată de proiectul Roşia Montană nu poate fi luată decât de Parlament

02 Sep 2013   •   13:11
Ponta: Ce spune Băsescu nu mă interesează. O decizie legată de proiectul Roşia Montană nu poate fi luată decât de Parlament
Sursa foto: ZIPI/EPA

Premierul Victor Ponta a declarat, într-o conferinţă de presă, că, în cazul proiectului Roşia Montană, Guvernul a renegociat aspectele esenţiale, dar că o decizie de aprobare a proiectului nu poate fi luată decât de Parlament.

"Noi nu am adoptat acest proiect care exista până în 2011. Guvernul actual a renegociat aspectele esenţiale: investiţii suplimentare în protecţia mediului, creşeterea redevenţelor şi mărirea participaţiei statului până la 25%. Eu am luat o decizie curajoasă şi controversată şi îmi asum şi criticile pentru acest lucru", a declarat Victor Ponta.

Ponta a precizat că nu a luat niciun fel de decizie pentru aprobarea proiectului. "O astfel de decizie nu poate fi luată decât de Parlamentul României. Ce spune Băsescu nu mă interesează. Dacă exista curaj în ultimii 10 ani se respingea proiectul pentru că Guvernul anterior nici nu l-a respins, nici nu l-a aprobat", a continuat şeful Guvernului.

Premierul a mai spus, după şedinţa USL, că ideea lui Traian Băsescu, de a declanşa un referendum privind proiectul Roşia Montană, este una foarte bună.

"Dacă preşedintele Traian Băsescu, conform atribuţiilor sale constituţionale, consideră util să declanşeze un referendum, cred că e o idee foarte bună", a spus Ponta.

"Dacă ţineam în continuare la Guvern proiecte de acest gen, în care laşitatea Guvernului anterior nu a permis adoptarea unei soluţii, puteam doar să anunţ că statul român urmează să plătească miliarde de dolari despăgubire pentru un proiect care nu se realizează niciodată", a conchis premierul.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, că nu exclude posibilitatea să organizeze un referendum pe tema exploatărilor de la Roşia Montană, în acelaşi timp cu alegerile europarlamentare, catalogând drept un gest de "laşitate" trimiterea unei legi pe această temă în Parlament.

"Nu am nicio problemă să declanşez un referendum naţional pe tema asta. Dimpotrivă, dacă dezbaterile vor continua şi nu găsim un mod de a face proiectul (Roşia Montană - n.r.). Nu exclud posibilitatea să-l organizez, dacă Guvernul nu găseşte resurse să discute cu societatea civilă. Îl organizez odată cu europarlamentarele", a declarat Băsescu, într-un interviu acordat unui cotidian central.

Întrebat dacă el consideră a fi o greşeală trimiterea unei legi în acest caz în Parlament, Băsescu a răspuns pozitiv.

"Nu are nevoie de lege o asemenea decizie. Însă, e tipic actualului Guvern laşitatea, neasumarea. (...) Trebuia să anunţe că dezbatem în Guvern problema Roşia Montană. Ar fi perceput imediat semnalele societăţii şi deschidea un dialog. Teama mare de Roşia Montană este cianurarea, ori aici trebuia discutat cu nişte specialişti", a mai spus preşedintele.

×