Ei sunt aici, lângă noi. Cu ochii lor mari, luminoşi, poate uneori întristaţi de o întrebare nerostită sau de o aşteptare neîmplinită încă…
Literatura de specialitate îi numeşte”copii aflaţi în dificultate” sau”copii instituţionalizaţi”, adică nişte pui de om care, în lipsa unei familii naturale ori lipsiţi, fie şi pentru o vreme, de prezenţa lor, au fost preluaţi spre îngrijire în căsuţele de tip familial unde li se acordă sprijin psiho-social şi sunt educaţia aşa încât să nu se mai simtă stingheri, marginali în comunităţile în care trăiesc.
Dar, mai presus de o asemenea condiţie defavorizantă aceşti copii au un mare, imbatabil, atu: imaginaţia, puterea de a construi un vis şi de a face din el o poveste. O lume despre care, cu inefabila candoare a vârstei lor, vin acum să ne povestească şi nouă câte ceva.
Aceasta a fost ideea generoasă şi curajoasă a inimoşilor profesori şi psihologi din cadrul Fundaţiei Umanitare Helth Aid România (HAR) care şi-au propus şi au reuşit, în cadrul proiecului, "CREATIV”- "Cartea cu HAR”, să editeze două cărţi de poveşti, în felul lor, neobişnuite- "Cartea cu HAR” şi ”Magia Crăciunlui”. Două cărţi scrise de copii şi pentru copii.
„<
Fiecare dintre povestiri este, în felul ei, o mică bijuterie, purtând, în miezu-i tainic, un sâmbure de lumină şi o geană de speranţă. Pentru aceasta cele două volume trebuie citite nu atât cu exigenţa literatului, cât, mai ales, cu bucuria de a desoperi o lume nouă sau numai prea puţin ştiută. Iar, pentru ca versurile lor să treacă dincolo de hotare şi să ajungă şi la sufletele altor copii de încercaţi de soartă, aşa cum sunt şi ei, fiecare dintre poveştile reunite în cele două cărţi îşi are şi varianta sa în limba engleză.
„Micii autori” se iscălesc simplu:A.Ionela, I.Adriana, S.Andreea, M.Leontina, S. Maria Rodica, P.Luminiţa şi H. Ioana (care semnează piesele din volumul „Cartea cu HAR”). Lor li se adaugă S. Maria care este autoarea poveştii despre „Magia Crăciunului”.
Un cuvânt de mulţumire şi de preţuire se cuvine, în mod deosebit, echipei de specialitate a proiectului „CREATIV”-Cartea cu HAR”:Ernestina Rotariu, Karina Petrescu, Violeta Paraschiv, Anca Dima, Laura Dumitru şi Gruia Rotariu, cărora li s-a adăugat Alexandra Mărculescu, realizatoarea traducerii şi adaptării poveştilor în limba engleză.
O inedită iniţiativă literară şi, în egală măsură, un cert câştig în sfera actului educaţional modern, vizând integrarea, cu şanse egale, stimularea şi valorificarea potenţialului creator a unei categorii de copii pe care putem şi trebuie să îi ajutăm să nu mai simtă tristeţea însingurării.
Să nu vă miraţi dacă , poate, în sacul de darul al lui Moş Crociun veţi găsi şi aceste după cărţi. Sunt, şi ele, în felul lor, tot un dar ceva mai aparte, de la copii şi pentru copii.