x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premieră aeriană în România: 70 de vaci aterizează pe Aeroportul Timişoara

Premieră aeriană în România: 70 de vaci aterizează pe Aeroportul Timişoara

de Mircea Opris    |    24 Oct 2011   •   10:50

70 de vaci vor zbura cu avionul din Irlanda pana in Romania pentru a hrani copii orfani si familii nevoiase. Un avion special va transporta 70 de vaci de rasa, din Irlanda pana in tara noastra, pentru a fi integrate intr-un program de asigurare a hranei pentru copiii unui orfelinat din Oradea si zeci de familii din judetul Cluj. In premiera pentru Romania, animalele, aduse de catre Fundatia Heifer Romania in parteneriat cu Fundatia Bothar Irlanda, vor ateriza pe aeroportul din Timisoara vineri, 28 octombrie, orele 12.45.

"Acest transport este o premiera si pentru Aeroportul International Timisoara si pentru Romania, demonstrand inca o data ca aeroportul este pregatit pentru a primi orice fel de incarcatura. Noi vrem sa dezvoltam in continuare acest sector si datorita faptului ca in primele noua luni am inregistrat peste 1000 de tone de marfa. Actiunea fundatiei Heifer este laudabila si vom sprijini in continuare initiativele acestei organizatii umanitare' a declarat Cornel Samartinean, Director general Aeroportul International Timisoara.

Vacile provin din rasa Holstein Friza si sunt aduse in Romania pentru a asigura necesarul de lapte copiilor institutionalizati si familiilor fara venituri. Proiectul are la baza doua principii dupa care functioneaza cele doua fundatii: "Helping people to help themselves' – "Ajutam oamenii sa se ajute singuri' si "Passing on the gift' – "Dar din dar'. Astfel, 20 dintre vacute vor ajunge la orfelinatul Caminul Felix din Oradea, in cadrul proiectului "Milk for orphans" – "Lapte pentru orfani'. Aici, urmand principiul "dar din dar', fiecare dintre cei 20 de copii care vor primi in ingrijire o vaca va trebui sa daruiasca prima femela nascuta altui copil orfan care se va ocupa de ingrijirea ei. Acesta, la randul sau, va darui mai departe prima junica obtinuta de la vaca sa.

Cele 20 de juninci provin de la o inchisoare din Irlanda (Shelton Abbey Prison) unde au fost ingrijite dupa conceptul "open prison': persoanele aflate aici au libertate de miscare si se ocupa cu cresterea animalelor. Potrivit Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului, in Romania, peste 80.000 de copii intre 0-18 ani sunt institutionalizati. Alocatia zilnica de hrana pentru acestia este de aproximativ 2 EUR, ceea ce duce la o lipsa de necesitati alimentare de baza. Prin intermediul programului "Lapte pentru orfani", se urmareste ca mai mult de 5.000 de copii din orfelinate situate in partea centrala si de vest a Romaniei sa beneficieze de produse lactate. Scopul este de a le asigura acestora alimentatia potrivita si de a duce la imbunatatirea starii lor generale de sanatate.

Prelucrarea laptelui va fi asigurata de "Asociatia Crescatorilor de Animale din Corusu', a carei instalatie de prelucrare a laptelui a fost construita si echipata cu sprijinul fundatiei Heifer Romania.

Restul de 50 de vaci vor ajunge la familii nevoiase din apropierea orasului Cluj (comuna Rasca, la 90 km de Cluj). Majoritatea familiilor asistate prin acest proiect nu au nici un venit permanent, traind de pe urma unei gospodarii mici, de subzistenta. Prin intermediul fundatiei Heifer Romania, acestea au acum posibilitatea sa-si castige mai usor hrana zilnica avand in ingrijire vaci din rasa Holstein Friza, recunoscuta pentru productia ridicata de lapte si adaptabilitatea rapida la conditii climatice diferite. Si aceste familii vor urma principiul de baza al Heifer International, "Passing on the gift - Dar din dar', fiecare dintre ele donand, la randul lor, primele femele obtinute de la animalele primite. In acest fel, darul initial se va multiplica iar lantul beneficiarilor va creste. De asemenea, fiecare familie care va primi in ingrijire o vaca in cadrul acestui program va dona cate 300 l lapte pentru copiii din orfelinatele situate in partea centrala si de vest a Romaniei.

×