x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa străină: Plagiatul. O temă care amplifică tensiunile politice în România

Presa străină: Plagiatul. O temă care amplifică tensiunile politice în România

de Istvan Deak    |    01 Iul 2012   •   16:19

Anuntul comisiei academice care a considerat ca premierul Victor Ponta a plagiat mari parti din teza sa de doctorat, potrivit caruia titlul de doctor ar trebui retras premierului roman, amplifica tensiunile politice din tara noastra, unde presedintele si premierul se lupta pentru putere, este, in mare opinia exprimata de presa occidentala, dar formulata ca atare de agentia de presa Associated Press.

"Este neclar daca membrii Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) au afiliere politica, scrie Associated Press, citata de Agerpres. Dar, noteaza agentia, "presedintele Andruh a fost unul dintre academicienii romani care l-a acuzat public pe Ponta de plagiat in articolul din revista Nature. Publicatia a pretins ca alegatiile de plagiat sunt bazate pe documente furnizate de un denuntator anonim".

"Plagiatul si alte forme de incorectitudine academica sunt endemice in Romania, o tara cu 19 milioane de locuitori. Dupa caderea comunismului in 1989 si dupa ce Romania a inceput reformele economice, un mare numar de universitati private si institutii s-au deschis, asigurand ceea ce unii sustin ca sunt titluri academice contrafacute", mai apreciaza AP.

"Premierul roman nu e dispus sa demisioneze"
Cotidianul ungar Magyar Nemzet titreaza:"Premierul roman nu este dispus sa demisioneze", comentand ca Victor Ponta a anuntat ca nu va demisiona, "desi o comisie de la Bucuresti a stabilit ca a plagiat in redactarea lucrarii sale de doctorat. Ponta respinge verdictul ca fiind motivat politic si ilegal. Refuzul sau vine la doar trei zile dupa ce anuntase intr-un interviu ca e dispus sa demisioneze daca se va constata ca a plagiat".

Cu gandul la recenta demisie a presedintelui Ungariei, in urma acuzatiilor de plagiat in teza sa de doctorat, Borsonline noteaza: "Nu toata lumea urmeaza exemplul presedintelui Schmitt Pal. In opozitie cu exemplul lui, care a demisionat dupa ce s-a constatat ca a plagiat in elaborarea lucrarii de doctorat, Victor Ponta refuza sa isi paraseasca postul". Si cotidianul Nepszabadsag scrie despre "Decizie controversata in cazul de plagiat al premierului Ponta", oferind informatii primare pe tema respectiva.

In Austria, cotidianul Der Standard afirma ca Ponta refuza demisia. "Premierul roman a declinat solicitarea de a demisiona dupa ce a fost gasit vinovat de plagiat in redactarea lucrarii de disertatie. Verdictul a fost confirmat de Consiliul national pentru acordarea diplomelor, certificatelor si titlurilor academice. Ponta a numit membrii comisiei ca fiind apropiati ai presedintelui. Joi, Ponta a anuntat intr-un interviu pentru cotidianul spaniol El Pais ca va demisiona daca acuzatiile se vor adeveri", scrie sursa citata.

Patru titluri in sase ore, record in Frankfurter Allgemeine Zeitung
Frankfurter Allgemeine Zeitung a realizat un adevarat tur de forta in cursul zilei de vineri cu patru titluri in decurs de doar sase ore despre cazul de plagiat al premierului Ponta: "Lucrarea de doctorat a premierului roman devine intangibila", "Lucrarea de doctorat a lui Ponta este intangibila", "Romania blocheaza ancheta plagiatului" si "Victor Ponta este vinovat de plagiat". In realitate este vorba despre un singur articol semnat de acelasi autor, Karl-Peter Schwarz, semnatar, in ultimul timp, al mai multor articole critice la adresa lui Ponta si a Guvernului lui. "Premierul roman Victor Ponta este vinovat de plagiat. Consiliul national pentru acordarea diplomelor, certificatelor si titlurilor academice a decis vineri ca Ponta nu a respectat in lucrarea sa de disertatie standardul pentru calitate si etica profesionala. Ponta a copiat cuvant cu cuvant 85 din cele 307 pagini, insusindu-si calitatea de autor. Consiliul a solicitat Ministerului Educatiei sa ii retraga doctoratul lui Ponta. Decizia a fost luata in unanimitate, fara nici macar o abtinere. Consiliul a protestat vehement la adresa tentativei ministrului interimar la Educatiei, Liviu Pop, de a influenta ancheta in favoarea lui Ponta. Acesta a intrerupt sedinta CNATDCU si a dispus restructurarea imediata a Consiliului. Cu efect imediat, numarul membrilor consiliului trebuia sa creasca de la 20 la 45, iar noii membri urmau sa fie numiti de Ministerul Educatiei. Decizia a fost publicata in timpul sedintei in Monitorul Oficial. Acum se poarta disputa daca decizia CNATDCU mai este legala. De necontestat este faptul ca Puterea a incercat cu toate mijloacele posibile sa obstructioneze o analiza independenta si stiintifica a acuzatiilor de plagiat", noteaza FAZ.

The Economist: Problemele importante trec in plan secund
"Disputele dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au monopolizat dezbaterea publica in Romania, problemele importante trecand in plan secundar, in contextul in care ultimul lucru de care au nevoie romanii este o noua perioada de instabilitate politica. Romania a schimbat de doua ori Guvernul anul acesta. Mii de persoane iesisera pe strazi in ianuarie pentru a protesta fata de masurile de austeritate si a denunta nivelul de trai", scrie The Economist.

"Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta se ataca reciproc fara retineri. Totul a inceput in urma cu o luna, cand ambii lideri au anuntat intentia de a participa la summitul Consiliului European", noteaza revista financiara intr-un material intitulat "Victor Ponta, in razboi", reamintind ca, ulterior, premierul roman a continuat disputele, sugerand initierea procedurii de suspendare a presedintelui Basescu.

"Lupta dintre principalii lideri politici ai Romaniei a monopolizat dezbaterea publica; probleme importante ale Romaniei la Consiliul European - precum accesul la fonduri structurale si aderarea la Schengen - nu mai sunt subiecte de dezbatere publica. Chiar si ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a fost incapabil sa prezinte agenda oficiala a tarii pentru summitul european. Intrebat de presa din Romania care este pozitia Bucurestiului la summitul de la Bruxelles, purtatorul sau de cuvant a declarat ca domnul Marga nu a avut timp 'sa proceseze informatiile'", explica The Economist. Blogul The Economist reaminteste ca Victor Ponta a fost acuzat recent de revista Nature ca a plagiat parti ale tezei de doctorat, premierul roman respingand acuzatiile si afirmand ca in spatele scandalului este Traian Basescu.

Reuters: Acuzatiile de plagiat alimenteaza instabilitatea
Confirmarea acuzatiilor de plagiat la adresa lui Victor Ponta intensifica presiunile pentru demisia acestuia, o situatie de incertitudine politica ce alimenteaza preocuparile investitorilor, scrie Reuters, notand ca liderul social-democrat este al treilea prim-ministru al Romaniei de anul acesta, potrivit Mediafax. "O comisie academica a conchis ca premierul Victor Ponta a plagiat o mare parte a tezei de doctorat, intensificand presiunile pentru demisia acestuia", noteaza Reuters, reamintind ca mai multi lideri si politicieni europeni au fost nevoiti sa demisioneze pe fondul unor acuzatii similare, inclusiv un ministru desemnat de Ponta.

"Victor Ponta este al treilea premier al Romaniei de anul acesta, o situatie care alimenteaza instabilitatea politica si atrage preocuparile investitorilor; desi premierul s-a angajat sa colaboreze cu FMI, leul inca se confrunta cu scaderi-record. Continuarea instabilitatii politice ar exercita presiuni si mai mari asupra monedei nationale, crescand costurile de imprumut pentru Romania", explica Reuters.

"In mod esential, conflictele interinstitutionale distrag politicienii de la sarcina de adoptare a reformelor solicitate de FMI si UE in cadrul acordului de imprumut, rezultatul putand fi unul negativ pentru investitori", afirma, pentru Reuters, analistul Otilia Simkova, de la institutul Eurasia.

La randul ei, agentia de presa France Presse reaminteste, in contextul discutiilor de la Bucuresti, ca alti doi lideri europeni au au demisionat din cauza unor situatii similare. "Scadaluri de plagiat izbucnite in Europa au condus la demisia ministrului german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttenberg, anul trecut, si a presedintelui ungar, Pal Schmitt, anul acesta", reaminteste AFP, relatand ca o comisie de experti a confirmat acuzatiile de plagiat la adresa premierului roman. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×