Preşedintele ţării Traian Băsescu se va afla, marţi şi miercuri, într-o vizită de stat în Kazahstan, la invitaţia omologului său, precizează Administraţia Prezidenţială. Şeful statului va face o declaraţie de presă marţi dimineaţă, la ora 7:45, în salonul oficial al Aeroportului Henri Coandă, înainte de decolarea avionului spre Kazahstan.
În cursul vizitei, şeful statului va avea întâlniri cu preşedintele Republicii Kazahstan, Nursultan Nazarbaev, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Ural Muhamedjanov, precum şi cu reprezentanţii unor companii kazahe şi româneşti care îşi desfăşoară activitatea în Republica Kazahstan, informează Mediafax, citând Administraţia Prezidenţială.
România şi Kazahstan au stabilit relaţii diplomatice în 1992. La 17 decembrie 1991, România a recunoscut independenţa de stat a Republicii Kazahstan, proclamată la 16 decembrie 1991. Preşedintele kazah Nursultan Nazarbaiev a fost la rândul său într-o vizită în România, în anul 2007. Potrivit datelor postate pe site-ul MAE, pe primele 11 luni ale anului 2009, comparativ cu perioada similară a anului 2008, volumul schimburilor comerciale bilaterale a înregistrat o scădere de 53,8%, din care la export de 12,8%, iar la import de 54,7%.
Scăderea schimburilor comerciale bilaterale este urmarea efectelor crizei financiare şi economice internaţionale şi diminuării preţurilor la purtătorii de energie.
Importul României din Kazahstan este dominat de produse minerale (în principal ţiţei), urmate de metale şi articole din metale. România exportă în Kazahstan maşini şi echipamente (în principal utilaj petrolier şi piese de schimb aferente), metale şi articole din metale, mase plastice, mobilă.
Pe piaţa din Kazahstan sunt prezente aproximativ 10 companii româneşti, îndeosebi în domeniul energetic. La sfârşitul anului 2008, în România erau înregistrate 11 societăţi mixte cu participare kazahstaneză, informează Mediafax.
În 2007, compania naţională kazahstaneză în domeniul energeticii KazMunaiGaz a achiziţionat 75% din acţiunile companiei Rompetrol. În decembrie 2008, Rompetrol şi KazMunaiGaz au inaugurat terminalul petrolier Midia, proiect cu o capacitate de 30 de milioane de tone ţiţei pe an. În iunie 2009, KazMunaiGaz a achiziţionat şi restul de 25% din acţiunile Rompetrol.