x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primarita la Capitala

Primarita la Capitala

03 Noi 2004   •   00:00

OBSERVATOR
Pe buzele multora sta in aceste zile intrebarea: Cine-i va lua locul primarului general Traian Basescu in eventualitatea ajungerii lui la Cotroceni? Un singur lucru nu trebuie omis: oricand pot aparea surprize. Una dintre acestea poate fi Mioara Mantale, presedintele Consiliului General, una dintre preferatele lui Basescu. Si asta, pentru ca primarul general poate fi suspectat de multe, numai de misoginism nu.
MONICA ANDREI

GHICI CINE VINE? Primarul Traian Basescu nu stie deocamdata cui sa-i lase locul cald
Subalternii lui Traian Basescu de la Primaria Capitalei, cei doi viceprimari generali, se vad in aceste zile posibili candidati la sefia municipalitatii. Lucrurile nu sunt clare, campania electorala abia a inceput, iar Basescu nu se stie daca va ajunge la Cotroceni asa cum viseaza. Cu toate acestea, disputele pentru asigurarea unui interimat, dar si pentru un mandat de primar general au si inceput sa apara. Atat Ludovic Orban, viceprimar general PNL, cat si Razvan Murgeanu, cu aceeasi functie din partea PD, au declarat ca sunt pregatiti sa ocupe fotoliul de edil-sef al Capitalei. Surprizele insa ar putea sa apara si sa lase pe toata lumea cu gura cascata.

ZVONURI. Surse din Primaria Capitalei ne-au declarat ca Basescu ia in calcul o a treia varianta. El intentioneaza sa aduca la carma municipalitatii, daca va fi cazul, o femeie. N-ar fi pentru prima data cand Traian Basescu ar lua o asemenea decizie. El a numit-o in locul lui pe Anca Boagiu, atunci cand a plecat de la conducerea Ministerului Transporturilor, socand multa lume. Istoria se poate repeta si acum. Pe langa cei doi viceprimari generali, interimatul poate fi asigurat si de un consilier general. Una dintre preferatele lui Traian Basescu se pare ca ar fi Mioara Mantale, aleasa pentru a doua oara presedinta Consiliului General.

TESTARE. Solutia pare credibila daca ne gandim la faptul ca Basescu poate fi banuit de multe lucruri, insa numai de misoginism nu. Pentru a testa terenul, am luat la intrebari pe cei doi subalterni ai primarului general, care s-au dovedit a fi pregatiti in orice moment sa se aseze pe fotoliul de edil-sef al Capitalei. Nu am vrut sa facem nici o diferenta intre cei doi, asa ca le-am adresat aproximativ aceleasi intrebari. Daca Ludovic Orban a fost mai reticent in a da raspunsuri ferme, Razvan Murgeanu a preferat sa spuna lucrurilor pe nume.

IN CARTI
Mioara Mantale (foto) a ajuns in centrul atentiei imediat dupa alegerile locale. Dupa ce l-a insotit pe Traian Basescu pe la toate dezbaterile televizate care au avut loc in campania din iunie, Mantale s-a ales cu un post de consilier general. In prima intrunire a Consiliului General ea a fost aleasa presedinta de sedinta. Se pare ca lumea a fost multumita de felul cum ii punea la punct pe consilierii din PSD, astfel ca a fost numita pentru a doua oara presedinta de sedinta a consiliului. De aici si pana la a asigura interimatul Primariei Capitalei poate fi doar un pas.

"Nu sunt misogin. Pot sa lucrez si cu o femeie"

Jurnalul National: Ii tineti locul primarului general, sunteti foarte agitat? (telefonul suna nonstop).
Razvan Murgeanu: Nu. Imi tin mie locul.
Este o perioada mai dificila?
Este o perioada mai grea pentru ca toata lumea sta cu ochii pe noi. Intotdeauna perioadele electorale sunt mai dificile.
In ce relatii sunteti cu primarul general?
Normale. De subordonare.
Ce atributii v-a dat?
Transporturile, siguranta circulatiei, Directia de Utilitati Publice, Directia de Mediu, Administratia Cimitirelor, Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement, de care ma ocup cel mai mult.
Traian Basescu va reusi in aceasta perioada sa se ocupe de campania electorala si de Primaria Capitalei?
Are o putere de munca foarte mare, eu nu mi-am inchipuit ca poate sa munceasca atat de mult. Pentru mine a fost o surpriza, se remonteaza foarte repede.
Nu vi se pare normal ca Basescu sa lase totusi un viceprimar la sefia Municipalitatii?
Nu stiu ce sa va spun. Eu am de facut suficient de multe aici, la fel si Orban. Am auzit pe cineva spunand ca primaria merge intr-un soi de avarie, nici pomeneala. Singura problema s-ar putea ivi in momentul in care primarul trebuie sa semneze ordinele de plata, pentru ca este singurul indreptatit sa faca asta.
Cand a plecat din Ministerul Transporturilor a adus pe functia lui o femeie, pe Anca Boagiu, acum credeti ca e posibil sa repete figura?
Orice e posibil. In definitiv, Basescu a dat intotdeauna dovada ca nu este misogin.
V-ar deranja daca Basescu ar prefera o a treia varianta si ar alege o femeie pentru a asigura interimatul?
Nu m-ar deranja nimic, nici eu nu sunt misogin. Nu este nici o problema, pot sa lucrez la fel de bine cu o femeie ca si cu un barbat.
Ati alege o femeie drept candidat la functia de edil-sef al bucurestenilor?
Nu stiu. Nu cred ca pot sa-ti dau un raspuns.
Dupa alegerile generale exista varianta ca Traian Basescu sa nu se mai intoarca la conducerea Municipalitatii, va vedeti un posibil candidat la functia de primar general?
Este o negociere politica. Dar sunt convins ca voi face fata. Din 1992 am fost consilier local, din 1996 am fost viceprimar al Sectorului 1, din 2001 director la Utilitati, acum viceprimar general, in definitiv experienta am, n-am fost implicat in nici un scandal.
Va certati des cu Basescu?
Nu. Sunt situatii cand el este nemultumit.

"Voi fi unul dintre candidatii la functia de primar general"

Jurnalul National: Cum va intelegi cu primarul general, Traian Basescu?
Ludovic Orban: (pauza)... Foarte bine.
Ce atributii v-a dat?
Coordonez Directia de Urbanism, Amenajarea teritoriului, Investitii, Achizitii Publice, Cultura, Invatamant, Serviciul de urmarire a creantelor, Legea 10, RATB, Administratia Fondului Imobiliar si Directia de Asistenta Sociala.
Traian Basescu va reusi in aceasta perioada sa se ocupe de campania electorala si de Primaria Capitalei?
Cu siguranta. Oricum, in vechiul mandat primarul general nu a avut ajutoare, acum are doi viceprimari.
Nu vi se pare normal ca Basescu sa lase totusi un viceprimar la sefia municipalitatii?
Nu cred ca e necesar. Daca-i urmariti programul, o sa vedeti ca este plecat din Bucuresti numai in week-end.
Cand a plecat din Ministerul Transporturilor a adus pe functia lui o femeie, acum credeti ca este posibil sa repete figura?
In situatia interimatului, primarul general este decis de alianta, iar alegerea se face dintre cei doi viceprimari, iar in privinta candidatului prevederile protocolului sunt foarte clare, este desemnat acela care are cele mai bune rezultate in sondajul de opinie.
Dar si un consilier general poate sa asigure interimatul?
Alianta este cea care va stabili persoana in cauza.
V-ar deranja daca Basescu ar prefera o a treia varianta si ar alege o femeie pentru a asigura interimatul?
Cum adica sa apara o femeie? Trebuie sa aleaga dintre cei doi viceprimari.
Primarul general poate sa faca abstractie de cei doi viceprimari generali si sa aduca o femeie din Consiliul General al Capitalei?
Asta se va decise tot in cadrul aliantei.
Ati alege o femeie drept candidat la functia de primar general?
Sunt o serie de doamne care au demostrat ca au calitati manageriale si care ar putea sa conduca Primaria Capitalei cu succes.
Ne puteti da cateva exemple?
(pauza) Nu ma puneti sa dau nume, pentru ca s-ar putea sa se supere pe mine femeile pe care le omit.
Dupa alegerile generale exista varianta ca Traian Basescu sa nu se mai intoarca la conducerea Municipalitatii, va vedeti un posibil candidat la functia de primar general?
Am declarat ca voi fi unul dintre candidatii la functia de primar general.
Din partea Aliantei PNL-PD?
Din partea PNL. Candidatul va fi hotarat de conducerea generala a aliantei.
×