x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primarul Chişinăului propune ca statul român să ofere anual câte 50 de mii de euro fiecărei primării din Republica Moldova

Primarul Chişinăului propune ca statul român să ofere anual câte 50 de mii de euro fiecărei primării din Republica Moldova

17 Iul 2013   •   16:24
Primarul Chişinăului propune ca statul român să ofere anual câte 50 de mii de euro fiecărei primării din Republica Moldova
Sursa foto: INTACT IMAGES/Jurnalul National/Alexandru Molovata

Primarul Chişinăului, liberalul Dorin Chirtoacă, crede că dacă statul român ar investi mai mult în Republica Moldova, acest lucru ar putea schimba percepţia asupra României, să nu se mai vorbească de jandarmul român care dădea palme în perioada interbelică. Într-un interviu acordat RFI, Chirtoacă propune ca statul român să ofere anual câte 50 de mii de euro fiecărei primării din Republica Moldova.

Dorin Chirtoacă declară că "ar fi fost firesc ca în 20 de ani, după acel Pod de Flori (peste Prut) să fi reuşit să construim mai multe poduri pentru circulaţie pietonală, rutieră, inclusiv feroviară, dacă mai este necesar. Sau să avem aceeaşi cale ferată, acelaşi ecartament, pentru a nu schimba de fiecare dată şasiul la Ungheni şi a pierde încă patru ore. Mai multe proiecte de infrastructură. Evident, lucrurile nu sunt perfecte nici astăzi".

Primarul Chişinăului ar vrea ca satele moldoveneşti să se dezvolte cu bani româneşti: "Mi-aş dori mult mai mult în relaţia dintre Republica Moldova şi România. Mi-aş dori de exemplu ca localităţile rurale, satele din Republica Moldova să beneficieze de investiţii în infrastructură, aşa cum beneficiază satele din România. Chiar am calculat, dacă ar fi să se dea fiecărui sat din Republica Moldova, fiecărei primării, avem circa nouă sute de primării aici, dincoace de Prut, dacă s-ar da câte 50 de mii de euro de la bugetul de stat al României pentru aceste localităţi rurale, în total ar fi nevoie de circa 50 de milioane de euro anual, pentru susţinere în acest sens. Din bugetul României asta ar însemna 0,01%, nu ar fi o povară atât de mare. Pentru satele din Republica Moldova, însă, asta ar fi o mană cerească, pentru că nici un sat din Moldova nu are investiţii în asemenea valoare, marea majoritate abia se descurcă cu cheltuielile curente".

"Din câte cunosc, circa şapte-opt milioane de euro au fost date ca ajutor pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor care au avut loc acum trei ani şi încă o anumită sumă, nu ştiu exact cât, va fi utilizată pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, care să interconecteze reţeaua de transport gaze dintre Republica Moldova şi România şi atunci când s-ar întâmpla o situaţie de criză cu Ucraina sau cu Rusia, să putem avea acces la un minim de volum de gaze prin intermediul acestei conducte. Cert este că au trecut circa patru ani deja de-atunci şi din păcate doar la aceste două proiecte, unul care nici măcar nu era aşteptat, ne-am rezumat. De aceea, am şi venit cu această idee. După cum se vede, asta cu proiectele funcţionează mai greu, nu a fost clar niciodată cum să se procedeze, să se depună proiecte la Guvernul Republicii Moldova, acesta să le transmită Guvernului României sau direct să fie depuse proiecte la Bucureşti. Am urmat până la urmă ambele proceduri, n-au mai venit rezultate. Acum, consider că mai bine ar fi dacă s-ar da simplu o asistenţă bugetară tuturor primăriilor din Republica Moldova, indiferent de culoarea lor politică", a spus Chirtoacă la RFI.

Primarul Chişinăului a precizat că "proiectele de infrastructură, proiectele de dezvoltare a mediului rural ar contribui foarte mult, pentru că asta ar însemna ca în fiecare sat, în fiecare an, să fie o inscripţie".

"Finanţat, susţinut de bugetul României" şi arborat un tricolor. Pentru satele unde nu s-a investit nimic timp de 20 de ani, acestea ar fi evenimente care ar crea foarte multe discuţii în comunitate, în societate, ar putea contribui la schimbarea percepţiei asupra României, să nu mai fie doar vorba despre jandarmul român care dădea palme în perioada interbelică, pentru că de multe ori se speculează cu aceasta. Chiar dacă se uită despre deportările făcute de comunişti în '41 şi '49", a mai spus Dorin Chirtoacă.

×