Magistraţii Înaltei Curţi de Casație și Justiție au respins cererile formulate de fostul judecător CCR Toni Greblă, prin care acesta a sesizat nelegalitatea rechizitoriului DNA prin care a fost trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie. Instanța a hotărât că procesul poate începe, dar Greblă mai are o cale de atac.
Dosarul în care Toni Greblă va fi judecat cuprinde celebrele acuzaţii că fostul judecător al Curţii Constituţionale a primit mită de la un fin al său, Ion Bârcină, două rochii, dar şi că a condus un autoturism pus la dispoziţie de acelaşi fin, precum că ar fi beneficiat şi de materiale electorale, constând în agrafe de birou şi afişaj. Alte acuzaţii se referă la deţinerea de către Toni Greblă a unei ferme de capre şi a unor struţi, cu a căror carne ar fi făcut comerţ în Federaţia Rusă, încălcând astfel embargoul instituit de Moscova.
În primăvara acestui an, procurorii DNA au cerut şi obţinut din partea Senatului aviz pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Toni Greblă, pentru aceste infracţiuni. Ajunşi, însă, cu cererea de arestare în faţa instanţelor, procurorii nu au mai avut acelaşi succes, magistraţii considerând, la vremea respectivă, că aşa-zisele fapte imputate nu întrunesc cerinţele legale pentru arestarea făptuitorului.
Dosarul a fost, chiar şi aşa, înaintat instanţei supreme în data de 9 septembrie, alături de Toni Greblă fiind trimişi în judecată finul acestuia, Ion Bârcină, cetăţeanul moldovean Victor Dolghi, precum şi doi oameni de afaceri, Mihai Prundariu şi Gheorghe Grecu.
ÎCCJ a considerat că rechizitoriul este în regulă, că probele au fost administrate în mod legal în faza de urmărire penală şi, ca atare, la sfârşitul săptămânii trecute, a dispus începerea judecăţii. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu contestaţie.
Ca judecător al CC, Toni Greblă a trebuit să se pronunţe asupra constituţionalităţii proiectului de lege privind cartelele pre-pay, a retenţiei datelor cu caracter personal şi a siguraţei cibernetice. Opinia majoritară a Curii referitoare la aceste chestiune a fost una negativă în raport cu proiectul ajuns pe masa judecătorilor. Toni Greblă s-a plasat de partea SRI, în privinţa eliberării cartelelor pre-pay doar pe baza actului de identitate, însă a votat împotriva prevederilor referitoare la retenţia datelor şi la interceptarea convorbirilor fără mandat din partea unui magistrat.
În urma scandalului caprelor și struților, chiar pe fondul unor tensiuni legate de constituţionalitatea legilor Big Brother, Toni Greblă a demisionat din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, iar legile special dorite de SRI au trecut, în cele din urmă, de foştii colegi ai acestuia.