x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Programul "Rabla" nu a impulsionat piaţa auto în România

Programul "Rabla" nu a impulsionat piaţa auto în România

04 Oct 2009   •   00:00

Capacitatea redusă de cumpărare din România este una dintre cauzele care au dus la vânzările slabe din cadrul Programului "Rabla", iar soluţiile de îmbunătăţire nu constau în "presupuneri" şi "păreri", a declarat, în exclusivitate pentru Agerpres, Sulfina Barbu, preşedintele Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic /CAPATEE/ din Camera Deputaţilor.



"Succesul programelor similare din alte ţări europene este justificat printre altele şi de capacitatea de cumpărare mult peste cea existentă în România. Cred că pot exista soluţii care să încurajeze programul de înnoire a parcului auto, dar acestea nu se pot stabili prin presupuneri sau păreri", a menţionat Barbu.

Preşedintele CAPATEE a apreciat că este nevoie de studii de piaţă la nivel naţional pentru a pregăti o viitoare campanie pentru anul 2010. "Consider că este momentul să se facă rapid un studiu care să pregătească o viitoare campanie pentru anul 2010 şi care să aibă în vedere resursele populaţiei, segmentul cel mai interesat unde sunt cantonate cele mai multe maşini care pot intra în program şi poziţia distribuitorilor de maşini", a afirmat Sulfina Barbu.

Potrivit datelor Agenţiei Fondului de Mediu /AFM/, la 1 octombrie, după o lună de la debutul etapei a III-a a Programului "Rabla", se vânduseră 2.690 de autoturisme. Din totalul raportat, Dacia a vândut cele mai multe unităţi (2.000), marca autohtonă fiind urmată la mare distanţă de Renault/Nissan, cu 200 de exemplare, şi de către dealer-ul Skoda, Autec Autothehnik, cu 37 de unităţi.

Numărul autovehiculelor care poate fi solicitat în vederea finanţării în cadrul celei de-a treia etape a programului "Rabla", derulată în perioada 1 septembrie - 11 decembrie 2009, este de 28.500. La finalul primei etape, derulată în intervalul 20 martie - 29 mai 2009, au fost scoase din uz 11.543 de autoturisme vechi, suma distribuită fiind de 43.863.400 lei, în timp ce în etapa secundă a "Rablei", care s-a desfăşurat în perioada 1 iunie - 31 august, românii au cumpărat 9.649 autoturisme, suma distribuită fiind de de 36.666.200 lei.

×
Subiecte în articol: observator