x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proprietati nationalizate - Guvernul vrea sa retrocedeze tot

Proprietati nationalizate - Guvernul vrea sa retrocedeze tot

18 Mar 2005   •   00:00

Guvernul vrea sa urgenteze procesul de retrocedare a proprietatilor nationalizate in perioada comunista, promovand un pachet de masuri care modifica legislatia in domeniu.

COORDONATOR. Ministrul Flutur a coordonat elaborarea pachetului de masuri privind legile proprietatii
Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca Executivul isi asuma raspunderea in Parlament, in aproximativ o luna, pe acest pachet de masuri care elimina exceptiile prevazute in Legea 10/2001 si instituie controlul asupra procesului de retrocedare. Astfel, vor fi restituite fostilor proprietari si imobilele care acum sunt sedii de partide, ambasade sau alte institutii publice, asigurandu-se mentinerea destinatiei pentru o perioada de pana la cinci ani, cu plata unei "juste chirii".

VERIFICARI. In plus, se va activa Corpul de Control din cadrul Autoritatii pentru urmarirea aplicarii unitare a Legii 10/2001, care va ancheta modul de aplicare a legii si va aplica sanctiuni pentru tergiversarea solutionarii dosarelor. Din pachet face parte si un proiect prin care se va institui un sistem neplafonat de acordare a despagubirilor pentru proprietarii ale caror bunuri nu mai pot fi restituite. Tariceanu a mai anuntat ca vor fi retrocedate si bunurile imobile apartinand cultelor religioase, terenurile intravilane si lacasele de cult. El a spus ca Executivul recurge la metoda asumarii raspunderii pentru ca proiectul legislativ sa nu fie modificat in Parlament. Desi liberalii nu au identificat inca sursele din care se vor acorda despagubirile, premierul a anuntat ca 20% din sumele obtinute din privatizare vor fi folosite in acest scop. Pachetul legislativ a fost elaborat sub coordonarea ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, liberalii asteptand punctele de vedere ale partidelor din coalitie asupra lui. (Monica Iordache)

×
Subiecte în articol: observator