x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protest faţă de derapajul preşedintelui României. Declaraţiile rasiste ale lui Băsescu aduc romii la Cotroceni

Protest faţă de derapajul preşedintelui României. Declaraţiile rasiste ale lui Băsescu aduc romii la Cotroceni

de Elena Stan    |    19 Iun 2013   •   18:18
Protest faţă de derapajul preşedintelui României. Declaraţiile rasiste ale lui Băsescu aduc romii la Cotroceni
Protest faţă de derapajul romofob, sexist şi naţionalist de extremă dreaptă al preşedintelui României

“Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate? E adevărat, ea nu este manager, femeia romă.” Aceasta este recenta declaraţie a preşedintelui Traian Băsescu care a stârnit nemulţumirea ONG-iştilor romi. Cu această declaraţie, Băsescu lasă să se înţeleagă că în câţiva ani România va fi luată cu asalt de romi, fiind consecinţa faptului că femeile rome fac parte dintr-o clasă de jos, neputând ocupa funcţii de conducere, aşa cum fac femeile de clasă superioară. Mai mult, acesta consideră naşterea unui copil ca fiind un “act patriotic”. “Nu aş vrea să vă întreb câte dintre dumneavoastră aveţi copii. Dar mă uit cât am muncit cu fetele mele, măritate-nemăritate: «Faceţi, fetelor, un copil, că până la urmă este un act patriotic»“, a declarat Traian Băsescu. Băsescu a declarat că, în actualul ritm de scădere demografică, România va ajunge să aibă numai 15 milioane de locuitori în 2030, adică “o pierdere uriaşă”, ceea ce va aduce şi “o schimbare consistentă a structurii populaţiei pentru că avem minoritatea romă, care este extrem de productivă”.

Declaraţia preşedintelui a stârnit o furtună de reacţii. “Atragem atenţia preşedintelui Traian Băsescu că declaraţiile sale sunt romofobe, sexiste şi naţionaliste. Se pare că Băsescu a dezvoltat o fobie atunci când vine vorba de femeia romă deoarece a folosit acest termen de mai multe ori în discursurile sale. Este foarte îngrijorător faptul că în 2013 asistăm la al treilea caz public în care reproducerea în rândul femeilor rome şi natalitatea în rândul acestora este adusă în discuţii”, ne-a declarat Carmen Gheorghe, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Femeilor Rome. Aceasta a spus că în ianuarie 2013 a fost în atenţia publicului acordarea unei sume de 300 de lei pentru sterilizarea femeilor rome, în luna februarie a apărut cazul Rareş Buglea care propunea acelaşi lucru, iar acum Băsescu este speriat de creşterea în rândul natalităţii femeilor rome. Derapajul rasist al preşedintelui României va face înconjurul lumii. Declaraţii similare atrag plasarea în zona extremismului de dreapta şi, practic, izolarea celui care le face. În SUA a aduce în discuţie natalitatea populaţiei afro-americane sau hispanice în opoziţie cu cea a polulaţiei saxone este practic un delict. Niciun lider în Uniunea Europeană nu a făcut asemenea consideraţii rasiste, Traian Băsescu insinuând un conflict interetnic şi o politică asumată la nivel de stat pentru blocarea natalităţii romilor.

Flashmob la Controceni

Pentru a-şi arăta nemulţumirea, femeile rome, şi nu numai, vor organiza astăzi la ora 10:30 la Cotroceni un Flashmob. “Sunt convins că acelaşi Dumnezeu invocat de Traian Băsescu nu îl ajută prea mult la discursuri clare, eficiente şi care să fie croite pentru toată populaţia pe care o reprezintă. Cu toată indulgenţa, constat că acest om nu reuşeste să-şi depăşească condiţia de misogin, de xenofob şi, peste asta, mai exprimă şi opinii viciate de diferenţele de clasă”, ne-a declarat Ciprian Necula, activist pentru drepturile omului. Necula ne-a mai declarat că “Preşedintele nu ar trebui să generalizeze deoarece corpul femeilor din România nu este proprietatea statului, iar naşterea unui copil nu este un act de patriotism, ci o responsabilitate individuală. În plus, romii din România sunt cetăţeni români pe care Băsescu îi reprezintă în mod egal, neavând dreptul constituţional să vorbească despre etniile cetăţenilor români. Afirmaţiile domnului preşedinte pot intra cu uşurinţă în prevederile art. 19 din Legea 48/2002 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare. Mai mult, preşedintele a comis un act de discriminare pe criteriu de clasă deoarece a lăsat să se înţeleagă că femeile manageri – adică cele din clasa bună, care nu sunt rome ­ nu nasc atât de mulţi copii aşa cum fac cele din clasa de jos (rome sau nu)”. Mai mult, Necula a spus că, potrivit lui Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române, rata fertilităţii la o femeie de etnie romă (numărul mediu de copii născuţi) este de 3,1 copii.

Băsescu are antecedente

Declaraţia despre femeia romă de acum două zile nu este prima ieşire de acest gen a lui Traian Băsescu. Preşedintele a folosit termenul de “ţigancă împuţită” în 2007 atunci când i s-a adresat reporterului Antenei 1, Andreea Pană. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a considerat că pentru expresia “ţigancă împuţită” preşedintele merită doar un avertisment, deşi expresia a fost calificată de către CNCD ca fiind discriminare rasială.

Declaraţia recentă a lui Băsescu este în contradicţie totală cu ceea ce ne spunea acum trei ani, când anunţa tăierea indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi reducerea concediului maternal. Băsescu spunea atunci că “România a devenit o ţară de mămicuţe şi bebeluşi”.

“În orice caz, în ultima vreme am observat că România nu mai are femei, are mămici. Şi nu mai are copii, are bebeluşi. Toată ţara asta a devenit o ţară de mămicuţe şi bebeluşi”, declara Traian Basescu, într-un interviu acordat televiziunii publice în urmă cu trei ani.

Cherecheş îngrădise romii cu gard de beton

Declaraţiile Preşedintelui Băsescu sunt cu atât mai rău privite cu cât România este foarte prost văzută de restul statelor din Uniunea Europeană. Sunt cunoscute cazurile de discriminare din Italia, Spania, Franţa etc. vizavi de romii din România. Şi România are o problemă cu felul în care autorităţile locale înţeleg să trateze cu minoritatea romă. Unele autorităţi locale, de exemplu primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, care s-a remarcat prin mutarea romilor într-o anumită zonă a localităţii şi îngrădirea acesteia cu gard de beton. Este acelaşi Cătălin Gherecheş la care a fost în vizită de caldă curtoazie Elena Udrea. Întâmplător sau nu, în aceeaşi zi în care se comenta prezenţa Elenei la Cherecheş, Traian Băsescu o recomanda pe Udrea pentru preşedinţia României. Faptele încep să prindă, astfel, contur limpede. O “axă” Băsescu ­ Udrea ­ Cherecheş, de extremă dreapta, de care să se rotească campania electorală a Mişcării Populare.

“În principiu, există posibilitatea legală de autosesizare a Consiliului, însă în cazul declaraţiei recente a preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu femeia romă nu ne vom autosesiza. Nu există nici o plăngere depusă, nu există autosesizare în acest caz”, ne-a declarat Asztalos Csaba Ferenc, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

×