x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proteste, ziua a 11-a. În mijlocul manifestanţilor a apărut un locotenent de la Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii

Proteste, ziua a 11-a. În mijlocul manifestanţilor a apărut un locotenent de la Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii

de Dan Radu    |    23 Ian 2012   •   17:11
Proteste, ziua a 11-a. În mijlocul manifestanţilor a apărut un locotenent de la Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii

UPDATE 21:05 - In Piata Universitatii se afla si un ofiter din cadrul Flotilei 71 Aeriene Campia Turzii, locotenentul Alexandru Gheorghe, care a declarat ca isi asuma orice risc prin prezenta sa in mijlocul protestatarilor. "Eu am jurat credinta tarii, nu unui guvern", a declarat tanarul ofiter.

UPDATE 20:11 - Mai multi membrii ai asociatiilor de revolutionari din decembrie '89 s-au alaturat manifestantilor, Ei si-au declarat nemultumirea pentru faptul ca sefii organizatiilor din care fac parte negociaza cu PDL pentru neimplicare in miscarile de protest.

UPDATE 19:53 - Un barbat a fost busculat de alti manifestanti, in fata Teatrului National, dupa ce a inceput sa strige ca el nu are nimic impotriva lui Boc, ci doar cu primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Barbatul a intrat in conflict cu alti manifestanti, iscandu-se o imbranceala in acea zona. Barbatul a fost luat de jandarmi si tras in afara multimii, la solicitarea unor demonstranti.

"Era beat, striga ca Chiliman l-a dat afara din casa din cauza nevestei. Ca Boc e bun, doar Chiliman e rau. Nu avem de oameni ca astia la protest, noi incercam sa dam un exemplu", a povestit un barbat care a fost in apropierea incidentului.

UPDATE 19:34 - Un nou mesaj afisat pe una dintre pancartele din Piata: "2012. Basescu, in cazul tau mayasii au avut dreptate!".

UPDATE 19:23 - Un grup de manifestanti a incercat sa arda un steag al PDL, insa, din cauza umezelii, steagul nu s-a aprins foarte bine. La aceasta ora se scandeaza impotriva lui presdintelui Partidului Poporului, "Dan Diaconescu, sluga lui Basescu", dar si a europarlamentarului Theodor Stolojan: "Stolojan, esti un sobolan".

UPDATE19:14 - Un conflict spontan a izbucnit intre doua grupuri de protestatari in momentul in care circa 30 de tineri, presupusi membrii ai Partidului Poporului, au incercat sa afiseze mai multe pancarte.

UPDATE 18:42 - Aparitia a zece jandarmi cu scuturi pe spatiul verde de langa Teatrul National starneste agitatie printre tinerii protestatari.

"Nu-i vezi, sunt in fata ta! Scoate mainile din buzunare ca te iau la ochi", a reactionat imediat un tanar dintr-un grup mai larg.

De altfel, cei care au ghiozdane sau genti primesc automat sfaturi de la binevoitori: "O sa te bage la duba si o sa-ti puna pietre in geanta, ca sa aiba motiv sa-ti faca dosar", li se sopteste imprudentilor.

Pensionarii ramasi la protest nu au, insa, teama de jandarmi. Acestia continua sa ii abordeze si sa le bata obrazul, incercand sa-i convinga sa se alature protestului.

Pe langa grupul de 10 scutieri, mai patruleaza prin spatele manifestantilor si alti jandarmi, dotati cu pusti care trag cu tuburi de gaz lacrimogen, sau cu butelii pline de aceeasi substanta.

UPDATE 18:00 - Un tricolor format din baloane albastre, galbene si rosii a fost ridicat de un grup de tineri deasupra grupului statuar din fata Teatrului National.

Lumea continua sa vina in Piata Universitatii, un grup de aproximativ 100 de oameni protestand acum si langa Facultatea de Arhitectura.

Protestatarii au inceput sa cante si "Hora Unirii", pe langa scandarile impotriva puterii.

UPDATE 17:32 - Un grup de aproximativ 30 de persoane s-a desprins din grupul din fata Teatrului National si a traversat bulevardul scandand si sunand din goarne. Acum s-au adunat in dreptul Fantanii de la Universitate si continua sa scandeze si sa sufle din goarne.

Oamenii, care sunt mult mai bine organizati ca restul protestatarilor, spun ca sunt revolutionari.

Inainte de sosirea grupului, jandarmii au montat garduri de protectie intre Fantana si bulevard.

Grupul s-a dispersat dupa cinci minute de scandari energice, oamenii plecand fara sa se alature restului demonstrantilor.

UPDATE 16:46 Un pensionar si-a confectionat dintr-un fular o masca de "Zorro" cu care a venit la protest. Spune ca nu vrea sa fie identificat de Jandarmerie si catalogat drept huligan.

UPDATE 16:33 O femeie cu o banderola tricolora pe care scrie "golan 1990, ciumpalac 2012" se plimba prin multime cu o papusa blonda, dezbracata. Pe papusa scrie "Elena Udrea". Picioarele papusii sunt cracanate, pe acestea scriind: "Spagatul puterii".

Sunt acum in jur de 300 de oameni in fata Teatrului National care scandeaza in continuare: "Demisia" si "Jos Basescu".

Cateva zeci de persoane stau si pe trotuarul opus, unde un barbat s-a urcat pe un chiosc de ziare si agita o pancarta cu mesajul: "Basescu, demisia".

S-au inmultit si jandarmii, care sunt adunati la gurile de iesire din Pasajul Universitatii si langa Teatrul National. Pe acestia din urma, un pensionar incearca sa-i convinga ca apara "hotii".

update 23.01.2012 ora 15:31: Vestea demiterii ministrlui Teodor Baconschi a fost primita cu raceala de protestatarii de la Universitate.

"Vrem demisia intregului Guvern", a strigat un barbat la portavoce. Imediat dupa, cei peste 100 de protestatari au scandat: "Demisia!" in cor pentru mai bine de un minut.

In Piata continua sa se perinde personaje din ce in ce mai diverse. Sunt multi batrani in baston, oameni in halate de baie acoperite de diverse mesaje, un barbat cu palarie si peruca de pirat si mai multi oameni infasurati in drapele.

Foarte apreciat e si un tanar care, pe o pancarta ce are fotografia unui grup de jandarmi a scris: "Basescule, ne dor salele de la atata dialog structurat".

Intre timp, un barbat cu o portavoce indeamna oamenii sa se alature protestului sindicatelor din Armata, de maine, de la Cotroceni.

update 23.01.2012 ora 15:10: Protestatarii din fata Teatrului National s-au mai animat, scandarile impotriva puterii tinandu-se lant. Oamenii si-au adus si fluiere, goarne, talangi de care se folosesc cu entuziasm.

Momentan multimea este pazita doar de doi jandarmi, care se asigura ca nu intra nimeni pe carosabil si comunica continuu, prin statie, cu centrul de comanda.

Prin zona a trecut si un autocar al Jandarmeriei, care a fost huiduit copios. In schimb, multimea izbucneste in urale ori de cate ori masinile care trec pe bulevard claxoneaza in semn de sustinere.

23.01.2012 ora 12.30: Mai bine de 100 de oameni s-au adunat deja in Piata Universitatii, iar lumea continua sa se alature, pe masura ce protestatarii deja prezenti isi confectioneaza pancartele pe treptele Teatrului National.

Cel mai exotic protestatar este un barbat care sta iesit pe jumatate prin trapa unui Mercedes vechi. Barbatul are o scoverga infipta in varful lancei unui steag tricolor. Pe pancartele lipite pe automobil se spune ca scovergile reprezinta Presedintia, Parlamentul si Guvernul.

Grupul statuar din fata Teatrului National a fost acoperit de cearsafuri cu mesaje ca: "Ocupati piata, ocupati Romania", sau "Piata Universitatii, km 0 al dialogului si dezbaterii".

Lumea sta grupata pe trotuar, pentru a evita noroiul de pe spatiul verde din spate. Deja au inceput scandarile sporadice: "Jos Basescu" si "Anticipate".

×
Subiecte în articol: basescu jos proteste