x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raed Arafat: „Trebuie găsită o soluţie de introducere în programa şcolară a cursurilor de prim-ajutor”

Raed Arafat: „Trebuie găsită o soluţie de introducere în programa şcolară a cursurilor de prim-ajutor”

18 Mai 2019   •   17:00
Raed Arafat: „Trebuie găsită o soluţie de introducere în programa şcolară a cursurilor de prim-ajutor”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, consideră că trebuie găsită o soluţie de introducere în programa şcolară a cursurilor de prim-ajutor.

"Trebuie găsită o soluţie de introducere în programa şcolară, poate să fie treptată. Sunt ţări care fac începând cu prima clasă - cum anunţă la 112, ce spui la 112, după care la următoarea clasă învaţă copiii anumite manevre, la următoarea altele şi când copilul pleacă de la şcoală, el să ştie ca adolescent, toate manevrele de resuscitare sau de oprire a hemoragiei, de acordare a primului ajutor. Un program de acest gen trebuie să intre în România şi să devină obligatoriu", a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat, la Maratonul Resuscitării, care are loc sâmbătă într-un mall din Capitală.

El a susţinut că organizarea unui astfel de proiect este foarte grea. "Asta înseamnă să formezi profesori, să pregăteşti un grup de oameni care să predea aceste lucruri în mod regulat, să dotezi şcolile cu simulatoare, cu manechine. (...) Nu este doar un curs teoretic. Dacă faci doar un curs teoretic şi nu dai nimic copilului, practic, copilul nu reţine nimic, uită totul în foarte scurt timp. Trebuie să fie un proiect adecvat, cu dotarea adecvată, cu totul adecvat în şcoli şi cu un mod de pregătire continuu a profesorilor care vor ţine acest cursuri", a spus Arafat.

Secretarul de stat în MAI vede un astfel de proiect viabil în România în următorii ani. "Dacă unele ţări au avut astfel de proiecte şi sunt viabile, nu văd de ce România să nu aibă astfel de proiecte şi să fie viabil. Trebuie să fie planificat corect. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă este pregătit să colaboreze şi cu alte ministere şi cu alte entităţi ca să realizăm acest deziderat, dar să nu fie o chestie doar de 'hai să facem', să fie o chestie planificată şi să fie de un impact mediu şi lung", a punctat fondatorul SMURD.

Arafat a menţionat că au fost mai multe discuţii în acest sens, dar nu s-au concretizat. "Trebuie să fie anumite modificări şi la legislaţie. Se va face, eu sunt convins că la un moment dat o să devină acest proiect obligatoriu în şcoli", a spus secretarul de stat.

Prima ediţie de la Bucureşti a Maratonului Resuscitării are loc sâmbătă în Sun Plaza, organizată fiind de Fundaţia pentru SMURD, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dealul Spirii" Bucureşti - Ilfov şi centrul comercial.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat spune că până la prânz au participat la eveniment aproximativ 400 de persoane.

"Se pare că oamenii totuşi au percutat foarte bine. Am avut pe Facebook vreo 2.000 de persoane care au spus că vin. Sunt în jur al 60 de voluntari care vin la diferite intervale de timp. Sunt voluntari veniţi din ţară, voluntari şi ai ISU şi ai Fundaţiei pentru SMURD. Eu zic că este un proiect de succes, copiat după un model pe care l-a începutul Clujul în urmă cu ceva timp (...) şi am zis să îl aducem şi la Bucureşti şi poate şi în alte zone ale ţării o să facem acelaşi lucru", a precizat Arafat.

El a explicat că participanţii la maraton sunt învăţaţi cum să elibereze căile respiratorii în cazul în care cineva se îneacă cu mâncare, cum să facă resuscitare până ajunge echipa de urgenţă la faţa locului.

Sursă: Agerpres

×
Subiecte în articol: raed arafat