x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rafila spune că în România sunt 24 de paturi pentru adulți arși și 10 pentru copii

Rafila spune că în România sunt 24 de paturi pentru adulți arși și 10 pentru copii

de Redacția Jurnalul    |    29 Aug 2023   •   16:00
Rafila spune că în România sunt 24 de paturi pentru adulți arși și 10 pentru copii
Sursa foto: Hepta

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, că în România sunt 24 de paturi pentru adulți cu arsuri și 10 paturi pentru copii. Ministrul spune și unde sunt aceste paturi unde pot fi tratați pacienții critici și adaugă că până în februarie 2025 vor exista cele 3 centre de mari arși.

„Sunt 24 de paturi de adulți și 10 de copii (pentru pacienți cu arsuri - n.r.). Ca să fiu mai precis și să încheiem această discuție, sunt 6 paturi pentru marii arși cu terapie intensivă la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, 5 paturi la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică și Reparatorie și Arși București, 5 paturi la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Spiridon din Iași, 5 paturi la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Timișoara, 3 paturi la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni și 10 paturi de pediatrie la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii Grigore Alexandrescu”, a spus Alexandru Rafula, ministrul Sănătății, într-o conferință de presă.

Rafila adaugă că s-a reușit repornirea reconstrucției celor trei centre care erau abandonate la Minsiterul Sănătății și pentru care nu mai exista finanțare. În urma renegocierii, va exista finanțare pentru cele trei centre de mari arși din Timișoara, Târgu Mureș și cel de la Spitalul de Urgență pentru copii „Grigore Alexandrescu”.

Dintre ele, la cel de la Timișoara a început construcția, care, potrivit ministrului Sănătății, înseamnă construcția unei clădiri noi care va cuprinde încă 6 paturi pentru mari arși, cu terapie intensivă, 6 paturi pentru nivel intermediar și post-critic și cinci paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă. Proiectul a demarat la 4 iunie 2023, iar termenul estimat de finalizare este februarie 2025, valoarea investiției fiind de 52 de milioane de euro.

Pentru centrul de la Târgu Mureș, valoarea investiției este de 62 de milioane de euro. Construcția va demara în luna septembrie 2023, iar termenul estimativ de finalizare este februarie 2025 și va conține 5 paturi pentru pacienți în stare critică și 10 paturi de terapie intermediară și îngrijire post-operatorie.

Pentru Spitalul de Urgență pentru copii „Grigore Alexandrescu” valoarea investiției este de 77 de milioane de euro. Contractul a fost semnat în luna august 2023. Până la finalul lunii septembrie va fi demarată construcția acestui spital. Termenul de finalizare este februarie 2025. Această clădire va avea 15 paturi pentru pacienții critici, cu terapie intensivă, 10 paturi pentru pacienții intermediari și pacienți post-critici și 10 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă.

„Este același concept la toate cele trei centre și sperăm că în anul 2025, încă din primul trimestru, aceste clădiri vor deveni operaționale”, a mai spus Rafila.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: rafila arsi copil