x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rebelion în stil ultras

Rebelion în stil ultras

de Dragos Stoica    |    04 Feb 2012   •   17:00
Rebelion în stil ultras

Pe o vreme caineasca, aproximativ 400 de suporteri din toata tara au protestat azi la Sibiu, intr-un miting autorizat, contra unor prevederi ale Legii 4 care reglementeaza modul in care ultrasii se pot manifesta pe stadion. Dincolo de scopul initial, marsul de la Sibiu s-a transformat rapid intr-o miscare de protest la adresa intregii clase politice

Cel putin ca atmosfera si ca mesaj politic, Piata Universitatii din Bucuresti s-a mutat astazi la Sibiu. Pentru doua ore, reprezentanti ai majoritatii galeriilor importante din tara s-au reunit pentru a protesta impotriva Legii 4, mai cunoscuta sub numele de “Legea Suporterilor', dar demersul initial s-a metamorfozat rapid intr-o critica acida la adresa clasei politice romanesti. La apelul Asociatiei Suporterilor din Romania au corespuns cu prezenta reprezentanti ai echipelor din Bucuresti, Dinamo, Steaua si Rapid, plus “emisari' ai Craiovei, Hunedoarei, “U' Cluj, FC Brasov, FCM Tg. Mures, Vointa Sibiu, FC Arges, UTA, Gloria Bistrita, si “Poli' Timisoara, cu mentiunea ca ultimii au ajuns cu peste doua intarziere din cauza trenului cu care au facut deplasarea. De altfel, un numar destul de insemnat de suporteri nu a mai putut ajunge la Sibiu din cauza conditiilor meteo, acesta fiind cazul galeriei de la Farul Constanta.

N-au fost 2.000 de oameni, cati spera sa stranga ASR in momentul in care a pus la cale mitingul de la Sibiu, insa pe pietonalul din centrul Sibiului s-au adunat aproximativ 400 de ultrasi, carora li s-au mai adaugat oameni de toate conditiile. Pe langa suporterii veritabili puteau fi vazuti copii, femei, adolescente gura-casca si pensionari care evocau nostalgic politica de industrializare a lui Nicolae Ceausescu – “Aveam cea mai mare productie de otel pe cap de locuitor din lume, domnule!'. Si daca ultimii nu prea intelegeau ce au galeriile de impartit cu Dumitru Dragomir, privirile li s-au invrajbit in momentul in care s-a dat liber la scandari anti-guvernamentale si anti-Basescu. De la “Romania, stat politienesc e', “Mitica, militianule, fa-ne tuturor dosare' si “Libertate pentru suporteri' s-a trecut aproape firesc la “Pleaca, Traiane, du-te si lasa-ne' sau “Ultima noastra solutie, inca o revolutie'. Pe alte bannere au fost inscrise mesaje precum “Represiunea naste violenta', “Suporteri, nu infractori' si “1989 – huligan, 1990 – golan, 2012 – ultras', in general revendicarile fiind destul de punctuale atunci cand venea vorba de fotbal si mult mai largi atunci cand s-a atins spectrul politic. “Am dorit sa tragem un nou semnal de alarma in privinta abuzurilor cu care ne confruntam pe stadioane. Noi nu contestam necesitatea de a exista o lege a suporterilor, nu contestam Legea 4 in intregime, ci numai anumite articole din aceasta, pe care le consideram neconstitutionale deoarece ne ingradesc libertatile', a declarat, pentru Jurnalul National, Florin Andrei, unul dintre organizatorii actiunii de la Sibiu.

Sabotati de Jandarmerie
Cei mai multi dintre suporterii prezenti in aceasta seara la Sibiu au venit de la Bucuresti, “grosul' reprezentandu-l ultrasii dinamovisti, urmati de stelisti si de fanii Rapidului. Cu toate ca s-au pregatit din timp si inchiriasera cateva autocare cu plata anticipata, acestia s-au trezit dimineata ca nu pot pleca din Bucuresti. “Ne-au sunat cei de la firmele cu care semnasem contracte si ne-au zis ca a venit Jandamermia peste ei, spunandu-le sa nu ne puna la dispozitie masinile, deoarece traficul pe drumul spre Sibiu este restrictionat pentru vehiculele cu greutate peste 7,5 tone. Am plecat pana la urma cu masinile personale, dar pe drum era plin de tiruri si de autocare!', a spus Florin Andrei (ASR).

Torte in mars
Dupa o jumatate de ora de stat in Piata Mare din Sibiu, ultrasii au plecat incolonati intr-un mars cu destinatie finala la Stadionul Municipal. Pe drum au fost aprinse trei torte, dupa ce in prealabil a avut loc o consultare cu reprezen tantii Jandarmeriei. “Am vrut sa demonstram ca tortele sunt inofensive atunci cand sunt folosite corespunzator. Le-am aprins si le-am tinut in mana pentru a le arata tuturor oamenilor ca nu se intampla nimic, ca nu e nimic periculos. Pe stadion aceste lucruri contribuie la spectacolul sportiv, dar in Romania risti intre 2 si 5 ani de inchisoare numai daca le detii, ca sa nu mai zic daca le folosesti. Sigur, nu suntem de acord cu cei care le arunca in teren, unde pot rani jucatorii, sau cu cei care le arunca dintr-o tribuna in alta', a mai zis Florin Andrei.

×
Subiecte în articol: observator sibiu suporteri protest