x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Record aeronautic - Ocolul lumii in 80 de ore

Record aeronautic - Ocolul lumii in 80 de ore

03 Mar 2005   •   00:00

Americanul Steve Fossett a reusit sa faca ocolul Pamantului in avion in 80 de ore, fara vreo pauza pentru realimentarea aparatului de zbor.


IRINA CRISTEA

PASIUNE INEDITA. La 60 de ani, miliardarul Steve Fossett nu se lasa de doborat recorduri
Aventurierul milionar in varsta de 60 de ani a stabilit astfel un record absolut, fiind primit cu ovatii pe aeroportul Salinas din statul american Kansas, unde a aterizat joi dupa ce decolase din acelasi loc marti la ora locala 18:47.

EMOTII. Calatoria solitara de peste 36.000 de kilometri a lui Fossett nu a fost fara emotii. Chiar deasupra Oceanului Pacific, americanul incepuse sa se ingrijoreze din cauza nivelului mult prea scazut al carburantului ramas in rezervor. Se punea foarte serios problema ca ineditul periplu sa fie intrerupt pentru o pauza de alimentare in Hawaii, dar Fossett a decis totusi sa riste si sa parcurga ultimii 300 de kilometri cu un rezervor aproape gol. Aparatul sau, GlobalFlyer, a avut parte si de un ajutor nesperat din partea curentilor de aer. "A fost extraordinar, am castigat timp si am economisit si carburant datorita lor", a declarat Fossett. Pe parcursul zborului, americanul s-a hranit cu milk-shake si nu si-a permis decat sieste extrem de rare si de scurte, dupa cum a declarat insusi autorul recordului, prin legatura radio.

OMUL CU BALONUL. Excentricul american a obisnuit deja lumea cu tentativele sale de a dobori recorduri de tot felul. A devenit celebru mai ales dupa ce a reusit sa faca inconjurul lumii intr-un balon. Tentativa reusita de el ieri s-a bucurat de un interes extraordinar din partea publicului. Pagina de Internet pe care este prezentata misiunea a fost accesata de 76 de milioane de ori in doar 24 de ore.

×
Subiecte în articol: observator