Majestatea Sa Regele Mihai I al României este sărbătorit, la Bucureşti şi la Sinaia, cu ocazia împlinirii vârstei de 93 de ani.
În perioada 23 -30 octombrie, mai multe evenimente îi sunt dedicate. Majestatea Sa Regele Mihai I al României s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. Este fiul legitim al Regelui Carol al II-lea şi al Reginei-mamă Elena.
Astfel, joi, la Castelul Peleş, are loc o ceremonie în care vor fi conferite distincţii, urmată de o recepţie. La ora 18:00, în Holul de Onoare al Castelului Peleş, Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta va decora, în numele Majestăţii Sale Regelui Mihai I, o serie de personalităţi marcante ale vieţii publice, precum şi instituţii culturale de referinţă pentru societatea românească. La ceremonia de decorare va lua parte, alături de Principesa Moştenitoare, Alteţa Sa Regală Principele Radu. Ceremonia va fi urmată de o recepţie în Sala de Muzică. Seara se va încheia cu un dineu în onoarea Majestăţii Sale Regelui. Vor lua parte personalităţi ale vieţii culturale şi diplomatice, precum şi reprezentanţi de seamă ai clerului şi societăţii civile.
Sâmbătă, 25 octombrie, chiar de ziua de naştere a Majestăţii Sale, Ateneul Român va găzdui un Concert de gală, începând cu ora 18.00. Aceasta este a şaptea ediţie a concertului anual de binefacere organizat de Fundaţia Principesa Margareta a României. Fondurile obţinute în urma concertului vor fi folosite pentru sprijinirea tinerilor artişti beneficiari ai programelor Fundaţiei. Concertul Regal va fi susţinut de pianista Alexandra Dăriescu, alături de Orchestra Fundaţiei Principesa Margareta a României, sub bagheta maestrului Tiberiu Soare. Cu această ocazie, în foaierul Ateneului Român, vor fi organizate standuri de carte regală, volume în care se regăseşte povestea vieţii Majestăţii Sale. Vor lua parte Principesa Moştenitoare şi Principele Radu. Alături de Alteţele Lor Regale va fi prezent Principele Nicolae.
Sărbătorile dedicate Majestăţii Sale Mihai I al României continuă joi, 30 octombrie, cu prezentarea publică a emisiunii filatelice dedicată Majestăţii Sale Regele Mihai. Evenimentul se desfăşoară în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”
începând cu ora 16:00. Cu această ocazie, Camerata Regală va suţine un recital de muzică clasică. Vor lua parte Principesa Moştenitoare şi Principele Radu. La eveniment au fost invitaţi membri ai Corpului Diplomatic, ai Guvernului României, precum şi personalităţi marcante ale vieţii publice româneşti.
Regele Mihai a avut o viaţă plină de evenimente de importanţă istorică. Iată, pe scurt, o prezentare făcută de www. Familiaregală.ro
Domnia. Prima domnie a MS Regelui Mihai I a început în 1927, după moartea bunicului Său, Regele Ferdinand I. Regele-copil a fost tutelat de o Regenţă condusă de unchiul Său, Principele Nicolae al României. După venirea pe Tron a Regelui Carol al II-lea, în iunie 1930 şi după plecarea Reginei-mamă în exil, Regele Mihai a rămas în grija tatălui Său, devenind din ce în ce mai închis în sine şi mai gânditor. Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. În urma abdicării tatălui Său, la 6 septembrie 1940, a redevenit Regele Mihai I.
În timpul războiului, Regele i-a îmbărbătat pe ostaşii români care au luptat pentru reîntregirea ţării, prin recuperarea Basarabiei ocupate de sovietici. Nu a fost, însă, de acord cu depăşirea liniei Nistrului şi cu înaintarea Armatei Române în interiorul URSS, alături de armatele Germaniei naziste. În ciuda refuzului Mareşalului Antonescu, la 23 august 1944 Regele a hotărât trecerea României în tabăra aliaţilor săi tradiţionali. Acest act de curaj a scurtat războiul cu 6 luni şi a cruţat vieţile a sute de mii de oameni.
Din 1944, Majestatea Sa Regele s-a opus din toate puterile instaurării autorităţilor comuniste (greva regală fiind apogeul acestor încercări). În cele din urmă, a fost obligat să abdice, la 30 decembrie 1947, sub ameninţarea uciderii, în caz de refuz, a 1000 de tineri deţinuţi de comunişti. Actul abdicării, semnat sub ameninţare, este ilegal şi lovit de nulitate. Mai mult, actul nu a fost niciodată sancţionat de Parlamentul României.”
A urmat exilul, o perioadă dureroasă. “Exilul MS Regelui Mihai şi al Reginei Ana a început odată cu revenirea de la nunta din Atena. Au locuit, până la sfârşitul anului 1948, la Vila Sparta, locuinţa Reginei-mamă Elena. Din 1949, Regele Mihai şi Regina Ana s-au mutat la Lausanne şi apoi în Anglia, unde au locuit până în 1956. Pentru a-şi câştiga existenţa, Regele şi Regina au construit o fermă de pui şi un mic atelier de tâmplărie.
Familia Regala s-a întors în Elveţia în 1956. Regele Mihai a semnat un contract cu compania aeriană "Lear Jeats and Co." din Geneva. Familia s-a mutat la Versoix, un mic oraş de pe malul lacului Léman, la câţiva kilometri de Geneva. Aici a locuit peste patruzeci şi cinci de ani. În anul 1958, Regele a oprit colaborarea cu "Lear", iar un an mai târziu a înfiinţat o companie de electronică şi de mecanisme automate, denumită METRAVEL, pe care a vândut-o cinci ani mai târziu.”
În zilele noastre, “din biroul său de la Versoix şi, începând cu 2001, din cel de la Bucureşti, Regele Mihai a militat pentru interesele României şi pentru eliberarea acesteia de sub dictatura comunistă şi, după 1989, pentru intrarea României în NATO şi în Uniunea Europeană. Majestatea Sa a încurajat respectarea drepturilor omului, dezvoltarea economiei de piaţă, păstrarea culturii naţionale, respectarea adevărului istoric, respectarea şi garantarea proprietăţii private, consolidarea statului de drept şi a democraţiei în ţara noastră.
MS Regele Mihai şi MS Regina Ana locuiesc, din 2004, la Aubonne, în Elveţia. De marile sărbători creştine şi în funcţie de angajamentele Lor publice, Majestăţile Lor aleg să fie alături de cei dragi fie la Castelul de la Săvârşin, fie la Palatul Elisabeta din Bucureşti.” La mulţi ani, Majestate!