x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reguli noi pentru ieşirea din ţară

Reguli noi pentru ieşirea din ţară

07 Oct 2016   •   15:46
Reguli noi pentru ieşirea din ţară
Sursa foto: Pavel Losevsky/Getty Images/Hemera

Ieşirea din ţară cu un minor se face, de ieri, după noi reguli, legea liberei circulaţii fiind modificată pentru a se simplifica anumite proceduri. Acordul ambilor părinţi nu mai este necesar la fiecare călătorie în afara ţării. Nici menţionarea rutei şi timpului de şedere nu mai sunt obligatorii.

Ieşirea din ţară cu un minor se va putea face în baza unei cereri legalizate la notar semnată de ambii părinţi. Până ieri, această cerere era necesară la fiecare ieşire din ţară. Noutatea este că de acum înainte documentul va fi valabil timp de trei ani, astfel că acordul ambilor părinţi nu mai trebuie dat de fiecare dată când copilul călătoreşte. De asemenea, declaraţia privind acordul pentru ieşirea din ţară nu va mai conţine la secţiunile obligatorii scopul deplasării şi ruta pe care minorul va călători. În expunerea de motive privind modificarea legii, iniţiatorii spun că au existat situaţii în care evenimente neprevăzute au dus la schimbarea rutei avioanelor sau altor mijloace de transport. În ceea ce priveşte durata şederii, iniţiatorii modificării legii au argumentat că există numeroşi minori cu un părinte în străinătate şi a căror şedere în afara ţării nu poate fi planificată strict. Mai mult, deplasarea până la consulatul României pentru modificarea actelor de şedere poate fi lungă şi costisitoare. Iniţiatorii legii spun că au mai avut în vedere şi situaţia copiilor care participă la competiţii internaţionale şi în cazul cărora obţinerea unui document legalizat reprezintă mult timp şi bani cheltuiţi.

O altă prevedere a modificării legislative spune că minorii cu dublă cetăţenie care care au domiciliul în ţara de destinaţie, la plecarea din România, nu trebuie să mai prezinte autorităţilor acordul părinţilor pentru ieşirea din ţară

×