Plata integrala exclusiv prin bani pentru proprietatile nationalizate de comunisti ar insemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumatate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile.
"Pe langa partea de acceptanta la CEDO, avem o problema financiara. Titlurile distribuite de ANRP impacteaza pe deficitul bugetar ESA, iar platile in bani impacteaza imediat pe deficitul in cash. Am gasit solutia cu 15% din valoarea imobilelor pentru ca statul nu-si permite mai mult de atat", a declarat Mediafax ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi.
Oficialul MFP a aratat ca fara aplicarea unei astfel de solutii CEDO va trece la acceptarea imediata a solicitarilor depuse de cetatenii romani, iar autoritatile estimeaza ca toate aceste procese ar putea fi solutionate in termen de 5 ani, ceea ce va avea un impact foarte puternic asupra deficitului bugetar, cel putin pe ESA.
Intrebat de ce Guvernul nu a ales varianta unor emisiuni de titluri pe 15-30 de ani prin care sa acopere sumele necesare despagubirii fostilor proprietari, Dragoi a replicat ca aceasta optiune ar fi dus la cresterea datoriei publice totale cu 13% din PIB, ceea ce nu era sustenabil.
"De trei ani incercam sa ne ajustam si s-au facut eforturi, s-au luat masuri dure. Avem o constrangere petru anul viitor sa fim si mai ambitiosi, sa mergem cu deficitul la 1% din PIB. O crestere a datoriei publice vine in contradictie cu principiile Pactului Fiscal, unde noi putem merge pe un deficit structural mai apropiat de 1% din PIB tocmai pentru ca avem o datorie publica mai mica", a explicat Dragoi.
In ceea ce priveste eliminarea restituirii in natura, Dragoi a aratat ca prin mentinerea acestei forme de despagubire s-ar fi creat un tratament discriminatoriu, intrucat persoanele care puteau recupera imobilele in natura erau despagubite integral, in timp ce pentru despagubirile in bani s-a propus limitarea la 15% din valoare.
Ministrul Finantelor a precizat ca estimarile pentru despagubirile cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar, pentru prorpietatile confiscate de la culte si minoritati insumeaza 39 de miliarde lei, din care 34 de miliarde lei revin cultului romano-catolic, care a depus cereri de despagubire pentru 88.000 de imobile.
Dragoi sustine ca estimarile pentru despagubirile acordate pe baza Legii 10/2010 si Legii 18/1991 insumeaza 31 de miliarde lei.
Despagubirea integrala in bani a fostilor proprietari ale caror case au fost nationalizate de comunisti ar costa statul peste 12 miliarde lei (2,9 miliarde euro).
In cazul platii exclusiv in echivalent, statul ar urma sa plateasca fostilor proprietari de terenuri agricole confiscate sub regimul comunist aproximativ 11 miliarde de lei (2,5 miliarde euro) daca nu se limiteaza despagubirile la 15% din valoarea de piata, la 20 de ani dupa aparitia Legii 18 privind fondul funciar.
De asemenea, pentru despagubirea fostilor proprietari care au detinut actiuni la societati nationalizate de comunisti, statul ar mai trebui sa platesca peste 7 miliarde de lei.
"Ajustarea fiscala, deficitul structural si pana la urma sustenabilitatea acestor plati, acestea au fost ratiunile pentru limitarea despagubirilor", a conchis Dragoi.
Guvernul vrea sa limiteze la 15% din valoarea reala a bunului in cazul despagubirilor care vor fi platite de stat fostilor proprietari pentru proprietatile nationalizate si sa elimine posibiliatate restituirii in natura. De asemenea, plata se va face esalonat pe o perioada intre 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decadere si stabilit la maximum 90 zile.