Justitia continua sa fie un "calcai al lui Ahile" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din "saptamana judiciara" ce tocmai s-a incheiat.
Increderea in impartialitatea doamnei oarbe a fost zguduita serios prin gesturi si declaratii politice. Trecand in revista evenimentele cu impact asupra Justitiei din ultimele sapte zile, ai impresia ca traiesti intr-o lume pentru care statul de drept reprezinta doar un concept bun de agatat in cui, precum pofta neimplinita. A trecut o saptamana in care Justitia si politica n-au facut deloc "casa buna", ba chiar ne-au creat imaginea unei lumi strambe si stramte, in care actul de justitie nu este asimilat neaparat unui act de dreptate. DUBLU BLAM. In baza prerogativelor constitutionale, o putere a controlat-o pe alta pana-ntr-acolo, incat i-a "ingreunat" ancheta. Si aici ne referim la memorabilul vot dat de Camera Deputatilor impotriva perchezitiei in casele lui Adrian Nastase. Intr-o prima varianta, votul dat a fost calificat ca o "pavaza" impotriva abuzurilor pe care le-ar fi comis procurorii DNA la perchezitii. In a doua, deputatii ar fi facut front comun pentru a evita crearea unui precedent de natura sa le puna pielea pe batul Justitiei. Ambele interpretari sunt un vot de blam la adresa Justitiei. Prima ne-ar determina sa credem ca am avea o Justitie abuziva, a doua - p ca ea ar fi de fapt "impotenta". "UNEALTA" SI "CORUPTA". Presedintele Traian Basescu a avut si el un rol important in crearea imaginii negative asupra Justitiei. O data miercuri, cand a fost subiectul "pasiv" al acuzelor lansate de inculpatul presedinte al Rompetrol, Dinu Patriciu. Daca analizezi bine fabula cu ciobanul si vaca, intelegi ca Parchetul, care face parte din sistemul judiciar, n-ar avea alt rol in instrumentarea dosarului Patriciu decat acela de a fi unealta unui politician razbunator, care ar fi "ciobanul acestei tari". A doua zi, in fata CSM, presedintele jucator, "in numele poporului", si-a expus opiniile critice vizavi de coruptia din Justitie. "CASA CU INFRACTORUL". Distrusa verbal de atatia politicieni, Justitia s-a mai confruntat si cu probleme "specifice", precum amanari si proceduri viciate ori la Tender, ori la Patriciu. Sau cu o returnare spectaculoasa la Parchet a dosarului Lele. Colac peste pupaza, finalul de saptamana a adus in prim-plan mariajul (la propriu) dintre un judecator si Samir Spranceana, acuzat si arestat pentru prejudicierea bugetului de stat cu sume fabuloase.Citește pe Antena3.ro
ABUZ ORI NEPUTINTA?
|
Fostul prim-ministru Adrian Nastase a obtinut marti sprijinul colegilor deputati, scapand astfel cu casele neperchezitionate. El a reusit, aparat de Constitutie si gratie lipsei de diplomatie si de formalism prin care ministrul Macovei a sustinut in fata deputatilor solicitarea. Dar si pentru ca a fost "victimizat" de o hipermediatizare a cazului Zambaccian. Adrian Nastase a declarat ca "votul este o victorie a deputatilor, ce a aratat ca Parlamentul nu e o carpa de sters pe jos". Totusi, el a precizat ca "justitia trebuie sa-si faca datoria" fara sa interpreteze votul parlamentarilor ca pe o obstructionare. "Parlamentul nu e un sandvis intre presedinte si Guvern. Trebuie sa se inteleaga ca Parlamentul este o zona de protectie impotriva abuzurilor", a mai spus Nastase. Se intelege ca justitia ar fi abuziva. De cealalta parte a baricadei, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a catalogat acelasi vot ca pe un act politic ce "a blocat o ancheta a justitiei". Decizia politica ar putea influenta negativ raportul din mai privind evolutia Romaniei in procesul de integrare europeana, s-a plans ministrul Macovei in urma infrangerii. Senzatia de neputinta a justitiei a fost subliniata de amenintarea cu demisia: "Daca altii nu vor si eu singura nu pot, plec. Dar deocamdata mai stau!". In aceeasi zi, fostul premier discuta cu procurorii DNA, de la inaltimea victoriei sale.
|
CAINELE DIN FABULA?
|
Cu doua zile inainte de a se prezenta in fata Curtii de Apel Bucuresti, investita sa judece recursul impotriva nearestarii sale, Dinu Patriciu si-a aruncat buzduganul in poarta Cotrocenilor. Pe fondul punerii sub sechestru a unui sfert din actiunile Rompetrol, omul de afaceri a lansat miercuri, in conferinta de presa, unul dintre cele mai dure atacuri la adresa presedintelui tarii. Folosindu-se de o fabula cu trei personaje (ciobanul, cainele si vaca), Dinu Patriciu a afirmat direct ca "ciobanul acestei tari este presedintele Basescu", iar vaca, victima in poveste, ar fi chiar inculpatii din Rompetrol. "Cainele a latrat, l-a deranjat pe cioban, iar ciobanul a impuscat vaca. Duceti ciobanul la doctor!" Fabula cu ciobanul, cainele si vaca a fost nu doar un atac la adresa presedintelui, dar si o discreditare a Justitiei. Din expunerea lui Patriciu se intelege ca Parchetul, parte din autoritatea judecatoreasca, n-ar fi decat unealta cu colti de "caine" a unui politician razbunator. In replica, in aceeasi zi, Parchetul a difuzat un comunicat de presa prin care informa ca sechestrul a fost aplicat in vederea recuperarii prejudiciului de circa 20.000 de miliarde de lei pe care Dinu Patriciu si partenerii lui l-ar fi creat statului roman. Basescu a refuzat sa comenteze "etichetarea", iar vineri instanta a amanat judecarea recursului pe motive procedurale.
|
VLAS IN PROCESUL FNA: NU PUTETI FACE NIMIC PENTRU ADEVAR!
| |
|