x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Risc de avalanşă în Făgăraş

Risc de avalanşă în Făgăraş

de Ovidiu Ciutescu    |    24 Noi 2008   •   00:00

În masivul Făgăraş există un risc însemnat de producere a avalanşelor, ca urmare a ninsorilor abundente căzute în ultimele zile şi a coeziunii reduse a straturilor de zăpadă, avertizează salvamontiştii.



“În zona Cota 2000 - Bâlea Lac, stratul de zăpadă măsoară 22 de centimetri, dar, din cauza vântului care sufla cu peste 80 de kilometri pe oră, s-au format troiene de peste un metru”, a anunţat luni şeful Serviciului Public Salvamont (SPS) Argeş, Ion Sănduloiu, citat de Agerpres. Riscul producerii de avalanşe este de gradul al treilea din maxim cinci, conform scalei europene a riscului de avalanşă, fiind posibile daclanşări spontane ale unor cantităţi mari de zăpadă pe numeroase pante.

“Având în vedere condiţiile date, traseul principal de creastă, precum şi traseele turistice care acced în creasta masivului Făgăraş, indiferent de altitudine, sunt închise. Rămân deschise traseele pe muchiile sudice secundare Podeanu, Piscu Negru, Maliţa, Picuiata, Ghiţu şi în masivul Iezer-Păpuşa”, a precizat Ion Sănduloiu. Salvamontişii avertizează turiştii care intenţionează să pătrundă pe traseele încă deschise că au obligativitatea de a folosi echipamentul de iarnă, respectiv colţari, pioleţi şi corzi pentru asigurare la traversarea pasajelor expuse.

×
Subiecte în articol: romania