x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România extrage căldură din sol

România extrage căldură din sol

de Jurnalul National    |    19 Apr 2008   •   00:00

Locuinţele din România ar putea beneficia în viitorul apropiat de sisteme de încălzire/răcire şi preparare a apei calde de consum cu pompe de căldură cu surse subterane

Locuinţele din România ar putea beneficia în viitorul apropiat de sisteme de încălzire/răcire şi preparare a apei calde de consum cu pompe de căldură cu surse subterane. Tehnologia, folosită deja în Occident, este deja importată pe plaiurile mioritice de companii din Bucureşti şi Timişoara. Sistemele sînt “curate” şi aduc şi o scădere simţitoare a costurilor de întreţinere. Un seminar internaţional pe această temă (“Introducerea pe scară largă a pompelor de căldură cu sursă subterană în arealul construit”) a avut loc în această săptămînă la Universitatea din Oradea. Peste 50 de specialişti din Grecia, Franţa, Portugalia, Austria, Germania, SUA au prezentat tehnologia de extragere a căldurii din sol, precum şi problemele ce pot să apară şi modalităţile lor de rezolvare. Obiectivul seminarului a fost prezentarea acestei tehnologii inovative, folosită din ce în ce în mai mult pe scară internaţională, precum şi identificarea barierelor care împiedică o mai bună penetrare a sistemelor.

 

ÎNCĂ SCUMP. Potrivit deca­nului Facultăţii de Energetică, Marcel Roşca, primul impediment în aplicarea unor asemenea tehnologii este lipsa informării celor care construiesc. Al doilea impediment ar fi preţul relativ mare al investiţiei iniţiale (între 15-20.000 de euro, în funcţie de model), dar care se amortizează în timp relativ scurt, ducînd la cheltuieli de funcţionare anuale foar­te mici. De asemenea, în Româ­nia nu există stimulente pentru utilizatori (subvenţionarea dobînzii de la bănci etc). “Cred că ar trebui să fie mai bine informaţi arhitecţii, constructorii, proprietarii diverselor construcţii civile asupra importanţei utilizării unei tehnologii de mare fiabilitate şi performanţă energetică ridicată, care asigură în acelaşi timp creşterea gradului de confort, protejează mediul şi promovează dezvoltarea energetică durabilă”, a declarat pentru Rompres decanul Marcel Roşca, moderatorul întîlnirii. La seminarul de la Oradea au fost reprezentate companiile Ochsner, din Austria, şi Compagnie Industrielle d’Application Thermicques, din Franţa. Seminarul a fost organizat de Facultatea de Energetică, mem­bră în proiectul Ground-Reach, finanţat de Comunitatea Europeană prin Proiectul Cadru 6, şi se înscrie într-o serie de evenimente la nivel internaţional, avînd drept scop promovarea energiilor regenerabile.

×
Subiecte în articol: verde!