x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

24 Mar 2008   •   00:00
Romania in 5 minute

Biserica Sfânta Vineri, demolată în 1978 din ordinul regimului comunist, se va ridica din nou în centrul Bucureştiului. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, a sfinţit ieri piatra de temelie a noului locaş, care se va ridica aproape de locul unde a existat în perioada comunistă Biserica Sfânta Vineri.

 

Reconstrucţie. Biserica Sfânta Vineri, demolată în 1978 din ordinul regimului comunist, se va ridica din nou în centrul Bucureştiului. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, a sfinţit ieri piatra de temelie a noului locaş, care se va ridica aproape de locul unde a existat în perioada comunistă Biserica Sfânta Vineri. Patriarhul a declarat că reconstrucţia reprezintă un act de dreptate şi de reparaţie morală.

 

 

 

14:40 – Constanţa

 

 

DEVA. Un copil de numai două luni din Hunedoara a suferit un stop cardiorespirator şi a fost transportat cu un elicopter la Cluj-Napoca.

 

 

CERCETĂRI. Venera Bencheş este cercetată de poliţiştii constănţeni, deoarece îşi ţinea copilul în vârstă de doi ani legat de pat.

 

 

14:45 - TAROM.

 

 

Compania de asigurări Astra-uniqa a plătit 10 milioane de dolari companiei Tarom pentru dauna produsă la aeronava Boeing 737-300, avariată la data de 30 decembrie 2007 pe Aeroportul “Henri Coandă” Otopeni. Ministerul Transporturilor a declanşat imediat după accident o anchetă internă. (E.S.)

 

 

Mamaia. Trei tineri şi-au pierdut viaţa, iar o altă persoană a fost grav rănită ieri-dimineaţă într-un accident de maşină în Mamaia. Tânărul de 22 de ani a pierdut controlul maşinii din cauza vitezei. În urma impactului, toţi ocupanţii autoturismului au fost aruncaţi din maşină.

 

 

 

 

 

 

Birourile tamponări vor fi închise

Între 25 martie şi 4 aprilie 2008 vor fi închise publicului birourile unde se eliberează autorizaţii de reparaţii pentru autovehiculele avariate: birourile din incinta Secţiilor de Poliţie 3, 5, 8, 9, 12, 13, 15, 18, 19 şi 25, precum şi sediul de accidente uşoare din Drumul Gilăului nr. 7 C. Autorizaţiile de reparaţie şi celelalte documente se vor întocmi la sediile din: Calea Griviţei nr. 242, Str. Maşina de Pâine nr.47, Calea Vitan nr. 242, Str. Candiano Popescu nr. 57 şi Bdul Maniu 594.

 

 

 

Repatriere - Militarul ucis a fost adus în ţară

Sublocotenentul (post-mortem) Ionuţ Cosmin Sandu, ucis joi în Afganistan, a fost adus cu o aeronavă militară aparţinând Forţelor Aeriene Române ieri la Baza Aeriană de la Bobocu, unde a avut loc un ceremonial militar religios în prezenţa ministrului Apărării Teodor Meleşcanu, a rudelor şi a colegilor militarului ucis. După ceremonial, sicriul cu trupul neînsufleţit a fost dus la Galaţi, trecând prin satul Piscu, unde s-a născut. Militarul va fi înmormântat mâine la Cimitirul Eternitatea din Galaţi. (M.B.)

 

 

 

 

Taxa auto, acceptată

Noua modalitatea de calcul a taxei auto este compatibilă cu ceea ce vor comisarii europeni, însă nu este în concordanţă cu mediul înconjurător şi cu Fiscul în aceeaşi măsură. “Nu poate să fie o taxă fiscală, dorind să aduci bani la buget şi să fie şi taxă ecologică şi să respecţi regulile în ceea ce priveşte taxele ecologice”, a spus comisarul european Leonard Orban. (E.S.)

 

 

 

Înviere - Paştele, sărbătorit ieri de catolici

Peste 6.000 de credincioşi romano-catolici, reformaţi şi unitarieni au participat ieri la Miercurea-Ciuc la ritualul sfinţirii bucatelor. Potrivit tradiţiei, coşurile cu preparatele specifice au fost sfinţite de un sobor de preoţi, în frunte cu episcopul romano-catolic Tamas Jozsef. Ceremonialul reprezintă sfârşitul Postului Paştelui. Sâmbătă seara, mii de oameni au participat la slujba de Înviere. Oamenii au dus Lumina acasă şi au aprins cu aceasta o lumânare care va sta timp de trei zile pe masă. În judeţul Harghita, 85 la sută din populaţie este de rit catolic, reformat şi unitarian.

 

 

 

Şase nemţi se plâng de oficialii români

Cei şase tineri germani opriţi vineri în timp ce încercau să intre în România cu materiale de propagandă anti-NATO spun că veneau la Bucureşti pentru a protesta împotriva conflictelor armate în general. Ei se plâng că timp de 19 ore au fost interogaţi, dezbrăcaţi şi percheziţionaţi de autorităţile române. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră, Ionela Roman, afirmă însă că acţiunea oficialilor români a fost perfect legală şi că întoarcerea din drum a tinerilor era normală. Mai mult, acesta a afirmat că în perioada în care au stat la frontieră cei şase au primit apă, cafea şi mâncare. (M.R.)

 

 

 

Sibiu - Jumătate din oraş a rămas fără apă

Cinci cartiere importante ale municipiului Sibiu şi câteva localităţi apropiate au rămas ieri fără apă potabilă în urma unei defecţiuni la o conductă principală de alimentare a oraşului. Societatea de Apă Canal Sibiu a anunţat că apa a fost sistată în cartierele Lazaret, Ştrand, Terezian, Turnişor şi Zona Industrială Vest din Sibiu şi în localităţile Şura Mică, Ocna Sibiului şi  Cristian. În compensaţie, societatea de apă a trimis în cartiere şi localităţi cisterne cu apă potabilă, situaţie care va fi menţinută până la remedierea defecţiunii. (Dan Tomozei)

 

 

 

Salarii majorate pentru mineri

Minerii vor avea anul acesta mai multe facilităţi şi creşteri salariale faţă de anii trecuţi. Contractul Colectiv de Muncă  pe 2008 semnat la sfârşitul acestei săptămâni între Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi Sindicatele Miniere aduce foarte multe facilităţi pentru mineri: creşterea salariului brut cu 28%, sâmbetele şi duminicile se plătesc dublu, tichete cadou în valoare de 400 de lei/persoană de Ziua Minerului, de Paşte şi de Crăciun. (Gabriela Mladin)

 

 

 

Eveniment - Invitaţie la ICR pentru “horea din grumaz”

Institutul Cultural Român (ICR) şi Grigore Leşe îl prezintă bucureştenilor pe Gherasim Cârtiţă (foto), care aduce cu sine horea din grumaz, o specie aparte a muzicii ţărăneşti, specifică Lăpuşului. Evenimentul are loc miercuri, de la ora 18:00, la sediul ICR. Recitalul face parte din programul ICR, Ultimii Rapsozi, iniţiat de Leşe şi sprijinit de Jurnalul Naţional. Ziarul nostru va edita o serie de CD-uri dedicată acestor recitaluri de la ICR.  Accesul publicului este liber.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: observator