x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 19 iunie 2004

Romania in 5 minute - 19 iunie 2004

19 Iun 2004   •   00:00

Posibile inundatii

Guvernul a trimis autoritatilor locale noi avertizari privind evolutia fenomenelor meteo si a solicitat mentinerea in stare de alerta. Ploile de la inceputul saptamanii au provocat moartea a doua persoane si pagube materiale intr-un sfert dintre judetele tarii.

Inedit - Dragasaniul are echipa feminina de baseball

Liceul Agricol din Dragasani are una din cele trei echipe de baseball din Romania. Echipa este compusa din fete si este dotata cu echipament special, adus din SUA. In echipa, care este antrenata de instructorul Marian Bunea, joaca si fete de la Liceul Teoretic "Gib Mihaescu". Directorul Liceului Agricol marturiseste ca ideea infiintarii acestei echipe a rezultat in urma unei intalniri cu oameni de sport din SUA si Italia. Tot echipamentul este original si a fost acordat liceului cu titlu gratuit. (Octavian Herta)

Contract - 65 milioane euro pentru centura Pitestiului

Grupul italian Astaldi va construi centura rutiera a orasului Pitesti, in baza unui contract cu o valoare de 2.630 miliarde lei (64,5 milioane euro), fara TVA, incheiat cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN). Varianta de ocolire a municipiului Pitesti va avea 15,1 kilometri si va fi realizata cu profil de autostrada. Printre cele mai importante lucrari ale Astaldi se mai numara modernizarea Aeroportului International Bucuresti-Otopeni, reabilitarea liniei de centura a orasului Craiova, precum si a mai multor drumuri nationale.

Proxeneti - Belgieni arestati dupa audierea unei romance

Doi proxeneti belgieni au fost arestati de catre autoritatile tarii lor, dupa ce, joi, una dintre victime, o tanara romanca din Drobeta Turnu-Severin a facut declaratii amanuntite ofiterilor trimisi in acest scop in Romania. Politistii romani de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Mehedinti au identificat-o joi, cu spijinul ofiterilor belgieni veniti special in Romania pentru acest caz, pe tanara Mihaela S. (22 de ani), din Drobeta Turnu Severin. Potrivit anchetatorilor, fata a facut parte dintr-un grup de opt tinere care, in perioada 2002 - 2003, au fost racolate si transportate in Belgia, unde au fost exploatate sexual de catre belgienii Ludovic (27 de ani) si Roger Tihon.

Bistrita-Nasaud - Romani morti in conditii suspecte in strainatate

Patru tineri din Bistrita-Nasaud au murit in conditii suspecte in strainatate, unul dintre acestia in Canada, iar ceilalti trei in Spania. Viorel Uiuiu (25 de ani) plecase in Canada, unde urma sa se casatoreasca. Parintii au fost anuntati ca baiatul s-a impuscat. Nicolae Leonte (17 ani), plecat in Spania, dupa o caldura torida s-ar fi aruncat intr-o piscina cu apa rece si ar fi facut stop cardiac. Traian Pop (20 de ani), plecat in Spania, a cazut de pe o schela. Silviu Plug (20 de ani) a murit intr-un accident suspect in Spania.

Justitie - In procesul cu regele Mihai, printul Paul vrea alti avocati

Judecarea procesului prin care printul Paul de Romania doreste sa fie recunoscut de instantele romanesti drept prim nascut si legal mostenitor al lui Carol al II-lea a fost amanat, deoarece Paul doreste sa angajeze alti avocati. Inalta Curte de Justitie trebuie sa judece recursul formulat de fostul rege Mihai impotriva unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti (CAB). Prin aceasta, CAB respingea apelul formulat de Mihai I impotriva unei hotarari a Tribunalului din Alexandria, prin care se recunostea decizia finala a Tribunalului din Lisabona, data in 1955. Atunci, instanta portugheza a decis recunoasterea printului Carol Mircea (devenit ulterior printul Paul de Romania) drept prim nascut si legal mostenitor al lui Carol al II-lea.

Cooperative Partener 04

Romania participa cu trei nave si 250 de militari Exercitiul NATO/PfP "Cooperative Partner 04" se desfasoara, in perioada 18 iunie-2 iulie, in apele teritoriale ale Bulgariei si apele internationale ale Marii Negre. La "Cooperative Partner 04" participa forte navale din state riverane Marii Negre si din Grecia, Franta, Italia si Statele Unite, plus nave din Gruparea Navala Permanenta a NATO din Marea Mediterana si din Gruparea NATO de Actiune contra minelor din sudul Europei. Din partea Romaniei participa 246 de militari, reprezentand echipajele corvetei "Amiral Barbuneanu" (foto), dragoarelor maritime "Sublocotenent Alexandru Axente" si "Locotenent Dimitrie Nicolescu", o grupa de scafandri minori-deminori, precum si ofiteri in conducerea exercitiului. (Gina Anton)

Sanatate - Consumatorii de droguri, afectati de hepatita C

Un procent de 60% dintre consumatorii de droguri care se prezinta la Centrul "Open door" (Usi deschise - pentru schimbarea seringilor) din cadrul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" au hepatita cu virus C, 30% au virus B si 10% au B + C, cinci dintre ei prezentand si infectie cu HIV. Numarul celor aflati in evidenta centrului, care beneficiaza si de serviciile unui psiholog, este de 150. Specialistii centrului estimeaza ca, in curand, vom asista la o explozie a acestor infectii in randul consumatorilor de droguri.

Cazul Mihailesti - Decesul soferului, confirmat oficial

Moartea craioveanului Florin Marcu, soferul implicat in carnagiul de la Mihailesti, a fost confirmata oficial. Testele ADN efectuate la Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici" Bucuresti si expertizele antropologice efectuate pentru ramasitele umane gasite la fata locului au aratat ca Florin Marcu a decedat in explozia de la Mihailesti. O data cu ramasitele lui Florin Marcu, au fost identificate si cele ale pompierului Silviu Stan, avansat post-mortem la gradul de sublocotenent. La data de 24 mai, pe raza comunei Mihailesti, un camion incarcat cu azotat de amoniu a explodat. Incidentul s-a soldat cu decesul a 18 persoane si ranirea altor 13. (Cristian Vasilcoiu)

Adoptii - Americanii il preseaza pe Iliescu

Sotii Allyson si Iain Schaaf din statul New Hampshire (SUA), care urmau sa infieze o fetita din Romania in urma doi ani, s-au decis sa dea in judecata statul roman. Moratoriul privind adoptiile internationale intrat in vigoare in Romania si inasprirea legislatiei in domeniu le-au facut imposibil demersul de a infia micuta, desi procedurile erau in derulare. Sotii Schaaf si alte familii din New Hampshire i-au trimis o scrisoare Presedintelui Romaniei, cerandu-i sa respinga pachetul legislativ privind adoptiile, votat recent de Parlament. (Anca Aldea)
×
Subiecte în articol: observator romania