x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

15 Sep 2005   •   00:00

Loc de veci pentru un caine


Un valcean a vrut sa-si inmormanteze cainele intr-un cunoscut cimitir din Ramnicu Valcea, deoarece el crede ca sufletul canin este aproape uman. Tentativa lui Gabriel Dorobantu, de 50 de ani, a esuat, pentru ca mai multi valceni aflati in Cimitirul Cetatuia au telefonat la Politia Comunitara. Barbatul daduse deja 200 de mii de lei unui gropar pentru a-i inmormanta animalul la doi pasi de o slujba de parastas. (Octavian Herta)

Cluj - Accident cu 13 victime pe Dealul Feleacului


Doua persoane au murit si alte unsprezece au ajuns la spital dupa un accident de circulatie dintre o duba si un autobuz (foto) plin cu calatori, care s-a petrecut ieri pe Dealul Feleacului, langa Cluj-Napoca. Microbuzul s-a rasucit de cateva ori pe sosea la intrarea intr-o curba periculoasa din cauza carosabilului umed si s-a izbit apoi violent de autobuz. Dubita a ajuns intr-un sant, iar autobuzul s-a rasturnat. Potrivit martorilor, vinovat de accident ar fi soferul microbuzului, care circula cu viteza mare. Traficul pe Soseaua E 60 a fost blocat timp de mai multe ore. (Elena Stanciu)

Miting - Cercetatorii vor 0,8 procente din PIB


Peste trei sute de sindicalisti din cercetare au pichetat ieri sediile Ministerului Educatiei, Ministerului Economiei si Comertului (MEC) si Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, nemultumiti ca un imprumut de 228 de miliarde de lei de la Cercetare nu a fost restituit la timp de MEC. Sindicalistii mai cer ca bugetul alocat Cercetarii anul viitor sa fie de 0,8% din PIB, fata de 0,2% anul acesta, in conditiile in care normele UE prevad un buget de 1%. Protestatarii au participat si la un miting in Piata Revolutiei.

Fisc - Capitala a adus o treime din venituri la buget


Contribuabilii din Capitala au platit in primul semestru la bugetul de stat 56.348 de miliarde de lei vechi, adica 33% din totalul incasarilor la nivelul tarii. Ponderea scade la jumatate in cazul contributiilor la bugetul asigurarilor sociale, potrivit Directiei Generale a Finantelor Bucuresti. Incasarile aferente bugetului de stat au depasit estimarile cu 21%, in timp ce la bugetul asigurarilor sociale s-au obtinut venituri cu 7,4% peste planul bugetar. Reprezentantii DGFP au mai spus ca nici un club de fotbal nu a ajuns la zi cu achitarea obligatiilor fiscale si ca in toate cazurile sunt demarate procedurile de executare silita. (Iohanna Onaca Purdea)

Camera Deputatilor - Regulamentul, in stand-by


La dezbaterile de ieri pe modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor PSD s-au opus inceperii discutiilor pe text, invocand mai multe aspecte de neconstitutionalitate a modificarilor aduse. Una dintre solicitarile PSD a fost trimiterea raportului la Comisia Juridica, pe motiv ca actualul Regulament prevede acest lucru. Pentru ca timpul alocat dezbaterilor expirase, presedintele Camerei, Adrian Nastase, a suspendat sedinta si le-a cerut membrilor Comisiilor Juridica si de Regulament sa vina azi cu o propunere pentru rezolvarea situatiei. (Lavinia Dimancea, Carmen Vintila)

RAFO - Conversia datoriilor in actiuni e nula


Hotararea actionarilor Rafo Onesti din data de 30 martie cu privire la conversia in actiuni a creantelor statului la aceasta companie a fost invalidata de Tribunalul Brasov. Actionarii Rafo au stabilit in Adunarea Generala ca toate creantele bugetare ale statului la companie, de peste 300 milioane de dolari, anterioare datei de 13 octombrie 2004, sa fie convertite in actiuni, ce urmau a fi emise de Rafo. "Aceasta creanta isi pastreaza rangul de prioritate printre celelalte creante contra Rafo Onesti, iar statul roman nu a redevenit actionar la Rafo", precizeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Protest - Functionarii publici vor sa iasa in strada


Functionarii publici ar putea organiza proteste in Capitala luna viitoare, coordonate cu cele ale cadrelor didactice. Presedintele Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat la Constanta ca sindicalistii sunt nemultumiti de programul de lucru, de sistemul de salarizare si de avansarea pe ramura de activitate. Functionarii publici ameninta cu organizarea unui miting de protest in Bucuresti, la care sunt asteptate sa participe peste 5.000 de persoane din administratia publica locala, vama, finante si pensii. (Mariana Craciun)

PNL - Prefectul de Vaslui, lasat fara sprijin politic


Liderii PNL au decis la ultima sedinta a Comitetului Executiv al partidului sa-i retraga sprijinul politic prefectului de Vaslui, Paul Toderica, pe motiv ca nu si-a indeplinit atributiile care-i reveneau, au declarat ieri surse din PNL, citate de Mediafax. Potrivit acelorasi surse, Toderica va figura pe lista prefectilor care vor fi inlocuiti. Postul va fi ocupat de o persoana desemnata de o comisie din PNL, condusa de secretarul de stat pentru Administratie, Paul Victor Dobre, si de Cristian David, responsabilul din partea conducerii partidului cu activitatea filialei PNL Vaslui.

Revizie - Centrala de la Cernavoda, repornita


Activitatea centralei nucleare de la Cernavoda, aflata in revizie anuala din 19 august, a fost reluata la inceputul saptamanii si a atins puterea nominala de functionare ieri, informeaza compania Nuclearelectrica, operatorul unitatii. Pe durata reviziei au fost efectuate inspectii si activitati de intretinere. Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavoda, singura in functiune din cele cinci prevazute in proiectul initial, asigura circa 10% din productia anuala de electricitate a Romaniei.

Cocaina pentru VIP-uri - Anchetatorii lui Tiriac jr au fost verificati


Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a declarat ieri ca verificarea fostului procuror-sef Gheorghe Muscalu, in legatura cu dosarul "Cocaina pentru VIP-uri", a fost finalizata. Raportul anchetatorilor, al carui rezultat nu este cunoscut deocamdata, va fi inaintat Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide masurile necesare. La jumatatea lunii mai, inspectorii generali ai CSM au constatat "deficiente grave" in derularea anchetei in cazul Ion Alexandru Tiriac, iar Camera Procurorilor a decis ca procurorul-sef Gheorghe Muscalu si Corina Gherghisan sa fie cercetati de Serviciul Anchete Speciale. (Miruna Pasa)

Decizie - Daniela Sofronie se retrage din gimnastica


Gimnasta Daniela Sofronie se va retrage din activitatea competitionala, pentru ca nu mai poate face fata cerintelor gimnasticii de performanta, transmite Mediafax. Sofronie i-a spus marti antrenoarei ca vrea sa dedice mai mult timp activitatii scolare. Decizia Danielei vine dupa ce Federatia Romana de Gimnastica a decis desfiintarea lotului olimpic de gimnastica. Referitor la gestul sportivei, presedintele Federatiei Romane de Gimnastica, Nicolae Vieru, a declarat ca Dana a intentionat de mai multe ori sa se retraga, dar de fiecare data a revenit asupra deciziei.

Dolj - Scandal pe grau intre proprietari si arendas


Proprietarii de pamant din comuna doljeana Cetate au blocat ieri sediul firmei unui cetatean francez care le-a luat in arenda terenurile, sustinand ca acesta nu le-a dat cantitatea din recolta prevazuta in contracte. Cei peste 300 de proprietari au primit cate 600 de kilograme de grau la hectar, dar ar fi trebuit sa primeasca inca 300, sustine Stefan Iliescu, liderul proprietarilor din Cetate. Reprezentantii societatii francezului spun ca diferenta de grau va fi distribuita pana in iarna. Cetateanul francez Michelle Ariccau are in arenda peste 3.000 de hectare de teren, pe care le lucreaza de patru ani. (Cristian Vasilcoiu)

Sefia Camerei - Boc nu mai asculta de Basescu


Liderul PD, Emil Boc, nu-si mai insuseste intru totul opiniile fostului sau sef de partid, Traian Basescu. Dovada este reactia sa de ieri la sugestia sefului statului ca unul din cei doi viitori sefi ai Parlamentului sa fie Mona Musca. "Daca s-ar fi realizat in decembrie alegeri, Mona Musca ar fi fost presedinta Camerei. Decizia de azi apartine PNL. E adevarat insa ca Mona Musca ar fi avut dreptul moral sa fie presedinte al Camerei Deputatilor", a afirmat Boc. Intrebat daca PD il va sustine in acest caz pe Bogdan Olteanu la sefia Camerei, Boc a subliniat ca Alianta isi va sustine candidatii. (Carmen Vintila)

Mehedinti - Cimitir lasat fara garduri si cruci


Cimitirul satului Bobaita din comuna mehedinteana Malovat a fost profanat marti noapte de mai multe persoane, care au furat tot ce era metal. Din incinta locului de veci au disparut portile, gardurile mormintelor si chiar crucile din fier. "Nu este posibil si nici uman ce se intampla in cimitirul satului Bobaita, au furat pana si crucile mortilor", spune preotul satului, Lucian Colibaseanu. El crede ca autorii sunt enoriasi din sat, dar politistii nu au nici o dovada impotriva acestora. (Alin Claudiu)

Proiect - Monumentele istorice vor fi concesionate


Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, vrea sa concesioneze monumentele istorice si va initia pana la sfarsitul anului o lege care sa permita trecerea unora dintre acestea in administrare si folosinta privata. Ministrul a declarat ieri ca este vorba de acele obiective pe care statul nu le poate reface din bani publici. El a precizat ca aceasta este singura modalitate ca un numar cat mai mare de monumente istorice sa fie restaurat si integrat in circuitul turistic. Iorgulescu a mai explicat ca noii administratori vor fi obligati sa le restaureze si sa lase publicul sa le viziteze.

Balc - Fondul de vanatoare, la licitatie in septembrie


Licitatia pentru atribuirea dreptului de gestionare a fondului de vanatoare de la Balc va avea loc la 29 septembrie, a anuntat ieri ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Licitatia ar fi trebuit sa aiba loc in luna august, insa a fost amanata dupa ce doi participanti au depus o contestatie la Ministerul Agriculturii. Flutur a precizat ca pana in prezent si-au exprimat interesul pentru licitatie aceleasi asociatii ca si in urma cu o luna: AVPS Zimbru Bucuresti, AV Wild Boar si AJVPS Bihor. (Florina Zainescu)
×
Subiecte în articol: observator